Annons

Claes Lönegård:Storstädningen i M har bara börjat

Under tisdagen presenterade Ulf Kristersson (t.v) sin laguppställning som ska leda Moderaterna till valseger 2018.
Under tisdagen presenterade Ulf Kristersson (t.v) sin laguppställning som ska leda Moderaterna till valseger 2018. Foto: Lars Pehrson

Vilken är Ulf Kristersson plan när han möblerar om i partitoppen inom Moderaterna? Att Elisabeth Svantesson ska vinna finansministerfajten mot Magdalena Andersson – och att en ”udda fågel” ska locka tillbaka väljare från SD.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Elisabet Svantesson lämnar arbetsmarknadsutskottet och blir Moderaternas finansministerkandidat.

Foto: Janerik Henriksson/TTBild 1 av 2

Tobias Billström lämnar posten som talman i riksdagen och blir ny gruppledare i Moderaterna.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 2 av 2

Elisabet Svantesson lämnar arbetsmarknadsutskottet och blir Moderaternas finansministerkandidat.

Foto: Janerik Henriksson/TTBild 1 av 1

Varför möblerar Ulf Kristersson om?

Moderaterna har förlorat över 600 000 väljare på ett drygt år. En stor del av skulden har lagts på Anna Kinberg Batra – men den interna kritiken har varit minst lika hård mot hennes närmsta medarbetare, som ansetts vara alldeles för juniora och lättviktiga.

Politikutvecklingen i partiet har beskrivits som en ”popcornmaskin”, med en otydlig kommunikation och utspel som spretat och olika håll.

Med tanke på kritiken är det naturligt att Ulf Kristersson storstädar i toppen. Moderaternas nya partiledare gör nu Elisabeth Svantesson till sin finansministerkandidat, tar in vice talmannen Tobias Billström som gruppledare och lockar tillbaka advokaten Gunnar Strömmer till politiken 17 år efter att han lämnade som Muf-ordförande.

Bakom kulisserna sker nu fler ommöbleringar bland topptjänstemännen på partikansliet och i riksdagshuset. Och fler utnämningar från M är att vänta den närmsta tiden: bland annat måste partiet nu lansera en ny vice talman efter Billström.

Elisabet Svantesson lämnar arbetsmarknadsutskottet och blir Moderaternas finansministerkandidat.
Elisabet Svantesson lämnar arbetsmarknadsutskottet och blir Moderaternas finansministerkandidat. Foto: Janerik Henriksson/TT
Annons
Annons

Tobias Billström lämnar posten som talman i riksdagen och blir ny gruppledare i Moderaterna.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1

Kan Svantesson ge finansministern en match?

Detta blir en helt avgörande fråga för Moderaterna. Just den ekonomiska politiken brukar väga tyngst när det drar ihop sig till valrörelse. Och tumregeln är: det parti som väljarna anser har bäst ekonomisk politik är också det parti som får bilda regering efter valet.

I den senaste mätningen – från Novus i september – hade Moderaterna förlorat den förstaplatsen till Socialdemokraterna. Därför kommer M:s nya skuggfinansminister att bli en nyckelspelare i kampen om Rosenbad.

På pappret finns det slående likheter mellan Svanteson och Magdalena Andersson: de är båda födda 1963 och har halvfärdiga forskarutbildningar i nationalekonomi bakom sig (Svantesson har dock tagit ut en ekonomie licentiatexamen).

Svantesson måste nu visa att hon kan mer än arbetsmarknadspolitik, som varit hennes specialområde. Och hon kan räkna med att motståndarna inte kommer att missa ett tillfälle att påminna om hennes bakgrund i Livets ord och Ja till livet.

Tobias Billström lämnar posten som talman i riksdagen och blir ny gruppledare i Moderaterna.
Tobias Billström lämnar posten som talman i riksdagen och blir ny gruppledare i Moderaterna. Foto: Henrik Montgomery/TT

Vad innebär Billström som ny gruppledare?

Det är ingen hemlighet att Ulf Kristersson aldrig känt sig riktigt hemma i Nya Moderaterna. Hans installationstal och nu ommöblering i partitoppen visar att han tänker fortsätta den kursomläggning som företrädaren Anna Kinberg Batra inledde: med satsningar på starkare försvar, tuffare rättspolitik och – inte minst – stramare flyktingpolitik.

Som migrationsminister i regeringen Reinfeldt var Billström en udda fågel. Den konservative Billström gick flera gånger emot sin partiledares mer liberala invandringspolitik, och fick hård kritik efter tal om ”volymer” i flyktingpolitiken och uttalande om att det inte är "blonda och blåögda kvinnor" som gömmer papperslösa.

Utnämningen till gruppledare är något av en återupprättelse för Billström, som många inom Moderaterna har omvärderat efter flyktingvågen hösten 2015.

Med Billström som ledare för riksdagsgruppen visar Kristersson att han hellre vill ha tillbaka besvikna M-väljare från Sverigedemokraterna än försöka övertyga de som gått till Centerpartiet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons