Mordet på vännen och kollegan Sergeij Magnitskij blev vändpunkten för Bill Browder. Det fick honom att lägga affärslivet åt sidan och bli människorättsförkämpe.
Mordet på vännen och kollegan Sergeij Magnitskij blev vändpunkten för Bill Browder. Det fick honom att lägga affärslivet åt sidan och bli människorättsförkämpe. Foto: Tomas Oneborg

Browder: ”Min tonårsrevolt var att bli kapitalist”

Hans farfar var stalinist. Jeltsin gjorde honom rik. Själv byggde han sin förmögenhet med hjälp av ryska kuponger efter Sovjetunionens fall. Nu strider han mot samma system – och de svenska bankerna är bara delmål i hans långt större kamp – mot Vladimir Putin.

Uppdaterad
Publicerad

London 2019. En lätt grånad man i 50-årsåldern promenerar till den överenskomna mötesplatsen längs regnspolade gator. Kragen är uppfälld i den kyliga kvällsluften.

När han stiger in i hotellbaren ser han sig omkring, vaksamt.

– Jag har aldrig varit på det här hotellet förut, och nu när jag varit här kommer jag aldrig att kunna gå hit igen. Jag har inga regelbundna mönster kvar i mitt liv, säger han och sträcker fram handen.

Ryssland försöker hela tiden skapa förvirring om det som hänt mig.

Den brittisk-amerikanske finansmannen Bill Browder är en jagad man. Ryssland har dömt honom till nio års fängelse i sin frånvaro vid två olika tillfällen. Man har efterlyst honom via Interpol sju gånger och begärt honom utlämnad från Storbritannien tolv gånger de senaste åren.

Att få tala med Bill Browder öga mot öga är inte lätt. Mötet i hotellbaren inleds med ett pärlband av sms: ”Meddela mig när ni landat i London” följs av ett ”ta tåget till Victoria Station”. Sedan: ”Åk norrut tre stationer” och ”hotellet ligger fem minuter bort”.

Hotellbaren är nästan tom. Bakom honom hänger en bildtapet med en pistolduell på 1700-talet. Han sätter sig, läppjar på sitt mineralvatten och betraktar piporna i väggmålningen. De tycks sikta på honom från två olika håll.

– Ryssland försöker hela tiden skapa förvirring om det som hänt mig. De senaste åren har de försökt övertyga omvärlden om att det var jag och mina medarbetare som var de kriminella, säger han.

Jag brukar säga att vi driver kampanjer för rättvisa.

Bill Browder rankades en gång bland Rysslands största utländska investerare. Hans fond Hermitage Capital förvaltade som mest tillgångar för 4,5 miljarder dollar.

Annons

Idag har fonden omvandlats till ett betydligt mindre familjeföretag i London, som specialiserat sig på att spåra svarta pengar som smugglats ut ur Ryssland.

– Vi är ungefär ett dussin personer som är heltidsanställda och vi gör inte affärer längre. Jag brukar säga att vi driver kampanjer för rättvisa, säger Bill Browder.

Det är bland annat Hermitages avslöjanden som har dragit in Swedbank i den penningtvättshärva som nu skakar den svenska storbanken. I SVT:s Uppdrag granskning utgör Bill Browders vittnesmål en bärande del.

I höstas lade Browder fram liknande anklagelser mot Nordea i Finland och dessförinnan bidrog han med avslöjanden om den ännu större penningtvättshärvan som lamslagit Danske Bank.

Med 16 pågående polisutredningar i lika många länder är Bill Browder en av världens mest tongivande penningtvättsavslöjare. Varje nytt avslöjande får bankjättarnas egna aktier att falla som stenar.

Men måltavlorna för alla Hermitages avslöjanden är inte bankerna i sig.

Browders stora strid är mot ryska affärsintressen, med kopplingar till de rikaste oligarkerna och som finns runt president Vladimir Putin.

Annons

Men så har det inte alltid varit.

Bill Browder litar hellre till sin egen försiktighet än till livvakter.
Bill Browder litar hellre till sin egen försiktighet än till livvakter. Foto: Tomas Oneborg

Ryssland 1992. Bill Browders första resa till Ryssland går till S:t Petersburg. Han ser ett utbränt flygplansvrak bredvid landingsbanan och tänker att det är ett konstigt sätt att välkomna nya besökare.

Som blivande affärsman har han en ovanlig bakgrund. Han är uppvuxen i en akademisk vänsterfamilj från USA och hans farfar, Earl Browder, var en gång ordförande i det amerikanska kommunistpartiet. Krönet på farfaderns karriär kom när den gamle, som uttalad stalinist, ställde upp i presidentvalet i USA och förlorade stort – två gånger på raken.

Min tonårsrevolt var att ta på mig en kostym och bli kapitalist.

För den knappt trettioårige Bill Browder spökar minnet av den piprökande vithårige farfadern fortfarande i bakhuvudet när han stiger av planet. Han talar inte ryska och vet mycket lite om landet han kommit till.

Annons

– Min tonårsrevolt var att ta på mig en kostym och bli kapitalist. När Berlinmuren föll bestämde jag mig. Om min farfar hade varit USA:s största kommunist skulle jag bli Östeuropas största kapitalist. Jag hade en väldigt romantisk föreställning om att jag sökte mig tillbaka till mina rötter, säger Browder i dag.

Några år senare hittar vi honom i Moskva. Boris Jeltsin styr. Västvärlden har applåderat Sovjetunionens transformation mot ett mer demokratiskt Ryssland

Men livet för många ryssar var hårt. Oerhört hårt.

Professorer på universiteten har börjat köra taxi för att få mat för dagen, sjuksköterskor prostituerar sig och konstmuseerna säljer målningar direkt från väggarna.

Beskrivningen ovan är Browders egen. Han söker sig till Moskvas stora kupongauktioner där regimen säljer ut landets gruvor, hamnar och oljebolag till högstbjudande.

Ryssland stod där med tjugotvå oligarker som ägde 40 procent av landets tillgångar.

I kaoset som råder har alla ryska medborgare fått privatiseringskuponger (så kallade vouchers). Det ger dem en chans att bli delägare i de statliga företagen som privatiseras genom att växla kupongerna mot aktier.

Annons

I praktiken byts de färgglada papperslapparna lika ofta bort mot småslantar, vodka eller mat på den svarta marknaden. Browder lär sig snabbt att svartväxlarna – som lurat till sig kupongerna ute i byarna – säljer dem buntvis vid auktionerna i Moskva.

Varje bunt innehåller tio tusen kuponger. Han fyller hela säckar, lastar in dem i en pansarbil och omsätter dem i aktier.

– I stället för att 150 miljoner ryssar delade bytet från massprivatiseringen stod Ryssland där med tjugotvå oligarker som ägde 40 procent av landets tillgångar, säger Browder.

Det är framgångarna vid auktionerna som gör Bill Browder till ett namn att räkna med i finansvärlden. Med startkapital från två bankirer i Schweiz och Israel kan han starta investeringsfonden Hermitage 1996.

Under Browders ledning köper fonden in sig i de största ryska oljebolagen genom att satsa på rabatterade preferensaktier, som egentligen öronmärkts för ryska arbetare. De blir en genväg in i de största bolagen.

– Min strategi som investerare var att hitta värdefulla ryska företag med korrupt ledning. Sedan avslöjade vi korruptionen så att aktiekursen kunde stiga. Det gynnade naturligtvis oss själva och många andra småägare samtidigt som det drabbade oligarkerna, säger han.

Annons

De ryska oligarkerna hade helt andra intressen i bolagen, enligt Browder. Med en lätt förenkling var de mer intresserade av att gömma bolagens verkliga tillgångar, så att de aldrig blev föremål för vinstdelning bland de andra delägarna.

Jag vet att det finns många som tycker att det är fel att tjäna pengar. Jag är inte en av dem.

Browder tar öppen strid med flera av dem. Inom några år har Hermitage omvandlat sitt startkapital på 25 miljoner dollar till hisnande 4,5 miljarder dollar.

Fonden köper in sig i kända oljebolag som Sidanco och det jättelika Gazprom, som än i dag är en av den ryska statens största kassakistor. Men bland förvärven finns också en okänd doldis: oljebolaget Surgutneftegas.

– Det bolaget var inte så omtalat i västvärlden då. Men det är ett av de oljebolag där man i dag tror att Rysslands president Vladimir Putin hade placerat stora delar av sin privata förmögenhet, säger Bill Browder.

Surgutneftegas-affären blir, enligt Browder, startskottet på de händelser som till slut tvingar honom att lämna Ryssland.

Annons
Bill Browder försöker alltid ta nya vägar när han rör sig utomhus.
Bill Browder försöker alltid ta nya vägar när han rör sig utomhus. Foto: Tomas Oneborg

London 2019. I hotellbaren spelas en gammal discolåt på låg volym. Allt som hörs är trummaskinen och en sorgsen melodi. Det är med blandade känslor Bill Browder ser tillbaka på sina första affärer i Ryssland.

– Jag gjorde aldrig mina affärer med världens bästa för ögonen. Tvärtom. Jag gjorde det för mina egna inkomsters skull.

Får du moraliska betänkligheter, när du ser tillbaka på dina egna affärer i Ryssland vid den här tiden?

– Nej. Jag vet att det finns många som tycker att det är fel att tjäna pengar. Jag är inte en av dem, då hade jag aldrig blivit affärsman. Och jag har aldrig varit med och utformat den ryska statens policy. Jag analyserade bara vad som fanns att köpa, och såg vad det kunde bli värt i västvärlden på sikt. Det var ofta hundra gånger så mycket som företagen såldes för.

Annons

Men det handlar också om tillgångar som var ämnade för ryska folket?

– Ja, men jag skulle hellre vilja jämföra det med någon som köpte aktier i Apple för 25 år sedan och sedan övertygades att sälja dem. Den personen fick inte vara med och se aktien stiga 5 000 procent och jag ser inte annorlunda på detta. Jag har aldrig tvingat någon att sälja till mig.

Om du kunde backa bandet och gå tillbaka i tiden. Skulle du då ha gjort något annorlunda?

– Ja, där finns ett avgörande ögonblick jag skulle vilja ändra på, säger Browder och gör en liten paus.

Discomusiken har tystnat i bakgrunden.

– Jag borde aldrig ha åkt till Ryssland från första början.

Sedan 2005 är Bill Browder svartlistad i Ryssland och kan inte resa tillbaka till Moskva.
Sedan 2005 är Bill Browder svartlistad i Ryssland och kan inte resa tillbaka till Moskva. Foto: Tomas Oneborg

Moskva 2005. Bill Browder landar på Shermetevo-flygplatsen i den ryska huvudstaden. Jelstsineran är över. Vladimir Putin har suttit vid makten i fem år.

Annons

Browder plockar fram passet ur kashmirkavajens inneficka. Då möts han av det oväntade beskedet: Ni är inte välkommen i Ryssland, mister Browder.

Över en natt har han svartlistats hos gränspolisen och tvingas återvända till London, utan att få någon förklaring. Långt senare får han veta att han klassats som ett hot mot landets säkerhet av den ryska säkerhetstjänsten FSB och på sikt ska han också komma att anklagas för de skattebrott han nu är efterlyst för.

Men det ska komma att dröja över ett år innan ryska myndigheter lägger fram några konkreta anklagelser mot honom.

Sommaren 2007 genomför den ryska polisen i stället en gryningsräd mot det som då finns kvar av Hermitages olika Moskvakontor. Personalen misshandlas, datorer beslagtas och poliserna bär iväg med både ägarbevis och de sigillstämplar som används för att underteckna kontrakt.

På sommaren 2008 slår Hermitages ryska advokat Sergej Magnitskij larm om att både ägarbevisen och stämplarna, som konfiskerades av polisen, verkar ha använts av utomstående – efter razzian. I Ryssland är stämplar lika viktiga som namnunderskrifter.

Annons

Sergeij Magnitskij var min vän och han mördades för att han arbetade åt mig.

Flera av Hermitages dotterbolag har skrivits över på en dömd rysk brottsling, enligt Magnitskij. Den nye ägaren kan sedan plocka ut 230 miljoner dollar från bolagens skattekonton och anklaga Hermitage för skatteflykt.

På vintern samma år grips Sergej Magnitsky när han vill anmäla de brott han menar att Bill Browder och Hermitage utsatts för.

Magnitskij anklagas nu för att vara en av medbrottslingarna i den skattesvindel som han själv upptäckte och ville anmäla. Han placeras i det ökända Butyrkafängelset utanför Moskva utan rättegång. Efter elva månader hittas han död i sin cell.

Den officiella dödsorsaken lyder: hjärtattack. Oberoende granskningar har i efterhand visat att Sergeij Magnitskij misshandlades före sin död, och att han aldrig fick någon vård i häktet.

Bill Browder visste inte vad som väntade när han kom till Ryssland, berättar han när SvD möter honom i London.
Bill Browder visste inte vad som väntade när han kom till Ryssland, berättar han när SvD möter honom i London. Foto: Tomas Oneborg
Annons

London 2019. Baren är nästan folktom. Musiken har tystnat. Det är natt över London.

Bill Browder menar att Sergeij Magnitskijs död blev vändpunkten som fick honom att omvärdera Ryssland helt.

Penningspåret från Magnitskij-affären löper fortfarande som en röd tråd genom alla de avslöjanden om penningtvätt som han själv riktat mot bankerna i Skandinavien de senaste månaderna.

– Sergeij Magnitskij var min vän och han mördades för att han arbetade åt mig. Hans fru jobbar åt mig idag och jag tänker på det som hände dem varje dag jag ser henne på kontoret. Om jag inte åkt till Ryssland, och aldrig hade anställt honom, hade han fortfarande levt.

Har du dåligt samvete?

– Nej, det skulle jag inte säga. Jag sörjer. För mig slutar inte det här förrän de som varit involverade i penningtvätten åtalas.

Bill Browder räds inte stora ord. Han menar att han tar strid mot en korrupt elit som ”ockuperat” Ryssland. Bankerna har aldrig varit hans slutmål, men pengarna han spårar har passerat genom deras dollarkonton.

Det var som ett vilda västern.

Annons

Det är inga små summor. För Swedbanks del handlar det enligt Browder om 1,6 miljarder kronor, för Nordea 3,5 miljarder kronor och för Danske bank ännu mer.

Hur kunde det bli så? Bill Browder tror att bankerna till viss del kan ha låtit sig förblindas av samma vinstbegär som en gång lockade honom själv till Ryssland.

– Jag var väldigt naiv, och det var nästan alla som gjorde affärer i Ryssland på den tiden. Där fanns ingen som hade 20 års erfarenhet av hur rysk kapitalism fungerade eftersom den aldrig hade funnits förut. Det var som ett vilda västern, säger han.

Men bankerna kan inte skylla sina Rysslandsaffärer på ungdomligt oförstånd, påpekar han. Och vad som sker i Ryssland är inte längre okänt.

– I Danske Bank står det klart att det sträckte sig längre än naivitet. Det fanns anställda i banken som tog aktiv del i penningtvätten och det fanns medlemmar i bankens ledning som kände till det under lång tid utan att agera. Om Swedbank och Nordea vet vi inte än men det är besvärande att ledningen i båda bankerna är så defensiva.

Vi kommer aldrig att kunna ställa de som torterade och mördade Sergeij Magnitskij inför rätta i Ryssland.

– Jag hade nyss gått ut handelsskolan när jag kom till Östeuropa ett halvår efter Berlinmurens fall. Hade du frågat mina skolkamrater på den tiden vem i klassen som var den mest enkelspårige profitjägaren hade de säkert sagt att det var jag, och det hade varit sant.

Vad tror du samma personer skulle säga om dig i dag?

– Skulle du fråga dem i dag skulle de förhoppningsvis säga att jag har förändrats. Jag ägnar all min vakna tid åt att arbeta med mänskliga rättigheter.

En sista fråga hänger i luften. Hans farfar var kommunist. Själv gjorde han revolt och blev affärsman. Vem är han nu? Fortfarande kapitalist?

Bill Browder skakar på huvudet när han svarar.

– Vi gör inte affärer på Hermitage längre. Vi kommer aldrig att kunna ställa de som torterade och mördade Sergeij Magnitskij inför rätta i Ryssland. Men vi kan se till att de som tar emot eller tvättar pengarna utanför Ryssland åtalas och det är vad vi gör.

Bill Browder litar hellre till sin egen försiktighet än till livvakter.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 4

Bill Browder försöker alltid ta nya vägar när han rör sig utomhus.

Foto: Tomas OneborgBild 2 av 4

Sedan 2005 är Bill Browder svartlistad i Ryssland och kan inte resa tillbaka till Moskva.

Foto: Tomas OneborgBild 3 av 4

Bill Browder visste inte vad som väntade när han kom till Ryssland, berättar han när SvD möter honom i London.

Foto: Tomas OneborgBild 4 av 4