Annons

Nya miljardaffärer i Telia utmanar Telenor

Koncernchefen Johan Dennelind säger att man också har råd att fullfölja planerna på att köpa TV4 från Bonnier, efter tisdagens affär där Telia Company köper bredband och kabel-tv i Norge för 23 miljarder kronor.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Telias vd Johan Dennelind.

Foto: Lisa Johansson / TTBild 1 av 2
Foto: Erik Simander/TTBild 2 av 2

Telias vd Johan Dennelind.

Foto: Lisa Johansson / TTBild 1 av 1
Telias vd Johan Dennelind.
Telias vd Johan Dennelind. Foto: Lisa Johansson / TT

Marknaden hade väntat sig ett besked om att Telia Company köper Bonnier Broadcasting, där TV4 ingår, den här veckan. I stället överraskade man alla genom att i stället meddela att man köper fast bredband och kabel-tv i Norge för motsvarande 23 miljarder svenska kronor. Säljare är danska TDC.

Med de båda bolagen TDC Norge och Get blir Telia Company i ett slag en stark utmanare till Telenor också inom fasta bredbandtjänster. Get och TDC Norge har sammanlagt omkring en miljon kunder. På mobilsidan har Telia Company 2,3 miljoner kunder i Norge, jämfört med ledande Telenors 3 miljoner.

– Vi är sedan tidigare en stark mobiloperatör i Norge men vi har saknat att kunna erbjuda fasta tjänster, säger Telia Companys vd Johan Dennelind till SvD Näringsliv.

Annons
Annons
Foto: Erik Simander/TTBild 1 av 1

Trots att mobilt bredband i teorin erbjuder surfhastigheter i klass med fiber är trenden bland operatörerna just nu att ha både fasta och mobila tjänster. Det är inget som kommer att ändras när den ännu snabbare 5G tekniken rullas ut de kommande åren, menar Johan Dennelind.

5G må vara supersnabbt i teorin, men när tusentals användare ska streama Netflix samtidigt till sina mobiler blir det snabbt ont om kapacitet.

– Fiber ger oss en bättre kapacitet att leverera felfria tjänster, än om vi bara hade haft mobilnäten. Det finns en förutsägbarhet av vilken kapacitet du har med fiber som du inte har i luften.

Foto: Erik Simander/TT

Vi har råd att genomföra också den affären, utan att vare sig vårt återköpsprogram eller vår utdelningspolicy påverkas.

Priset på 23 miljarder kronor kan tyckas högt med tanke på att TDC Norge och Get tillsammans omsätter cirka 4,4 miljarder svenska kronor. Men enligt Telia Company är priset ändå rimligt. Telia Company pekar på att TDC Norge och Get har mycket höga marginaler. Dessutom hoppas företaget på stora synergier när man i framtiden kan bundla fasta och mobila abonnemang.

– Jag skulle säga att priset är högst rimligt, säger Johan Dennelind.

Och Telia Company har råd. Efter lyckade försäljningar av aktier i Turkcell och ryska Megafon förra året är företagets kassa välfylld. I slutet av förra kvartalet hade man 26 miljarder i likvida medel.

Annons
Annons

Johan Dennelund räknar inte med att köpet av TDC Norge och Get hotar den planerade affären på hemmaplan, där Telia Company vill köpa Bonniers tv-verksamhet för runt 10 miljarder. SvD Näringsliv kunde tidigare i veckan avslöja att den affären är mycket nära förestående.

– Vi har råd att genomföra också den affären, utan att vare sig vårt återköpsprogram eller vår utdelningspolicy påverkas. Det är ett viktigt besked, säger Johan Dennelind.

Därmed försöker han lugna de aktieägare, bland annat svenska staten, som hellre sett att Telia Company delat ut överskottet till ägarna än att köpa bolag för mångmiljardbelopp.

Teoretiskt sett hade staten kunnat få 12 miljarder kronor i extra utdelning om Telia Company skiftat ut hela beloppet från köpet i Norge och ett tänkt köp av Bonnier Broadcasting till aktieägarna.

Telia Company flaggar också för att det kan komma nya framsteg när det gäller avvecklingen av verksamheten i Eurasien. Där har företaget fortfarande dotterbolag i Moldavien, Kazakstan och Uzbekistan.

– Det är en process som tar steg framåt, och sen tar det ibland ett litet steg bakåt. Vi har gjort framsteg under året. Vi känner att det skulle kunna gå att avsluta före årsskiftet, säger Johan Dennelind.

En försäljning av de tre dotterbolagen väntas inbringa ytterligare några miljarder till Telia Company. Johan Dennelind har dock inga besked om hur det går med en mer värdefull men också mer svårsåld tillgång, det 24-procentiga innehavet i Turkcell.

– Vi för en dialog med den andra huvudägaren. Det är dock mindre sannolikt att det sker någonting i år.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons