Annons

Sveriges nya miljardärer. Vinnare och förlorare i den nya ekonominNya miljardärer fascinerar: ”Slukar boken glupskt”

Jon Mauno Pettersson och Erik Wisterberg.
Jon Mauno Pettersson och Erik Wisterberg. Foto: Josefine Backstrom

Vem som helst kan bli miljardär i dagens Sverige, slår ekonomijournalisterna Jon Mauno Pettersson och Erik Wisterberg fast i sin nya, läsvärda bok. Frågan är dock om det är värt priset?

Under strecket
Publicerad

Sveriges nya miljardärer. Vinnare och förlorare i den nya ekonomin

Författare
Jon Mauno Pettersson och Erik Wisterberg
Genre
Sakprosa
Förlag
Natur & Kultur

435 s.

Den sätter av i högsta fart, boken ”Sveriges nya miljardärer” av ekonomijournalisterna Jon Mauno Pettersson och Erik Wisterberg. Henrik Persson Ekdahl tar oss med på vansinnesfärd längs spanska bergvägar. Han lever den dröm som många nog förknippar med extrem rikedom – ett stort hus i solen, garaget fullt av snabba bilar, en fet yacht, födelsedagskalas i tre dagar på exklusiv skidort för femtio vänner.

Inte ens högsta vinsten på lotteri kan bekosta en sådan tillvaro – att bedriva spelverksamhet kan däremot göra det. Persson Ekdahl var tidigt ute med nätpoker, vadslagning och sedermera med att driva trafik till spelsajter – något som gjort honom till miljardär.

Bland annat har de finansierat en app som underlättar penningöverföringar till andra länder.

I rappt berättade avsnitt möter vi i denna reportagebok olika entreprenörer och deras väg till framgång och rikedom, bland dem Sebastian Semiatkowski och betalningsföretaget Klarna, Daniel Ek, som grundat Spotify, Niklas Östberg, som driver det världsomspännande företaget Delivery Hero, primärt från kontoret i Berlin och huset vid sjöstranden i Schweiz. Här finns också Sara Wimmerkranz och Susanne Najafi, vars riskkapitalbolag Backing Minds letar investeringsobjekt i landsbygd och problemområden. Bland annat har de finansierat en app som underlättar penningöverföringar till andra länder – så kallade remitteringar, vars belopp från gästarbetare och flyktingar i väst överstiger världens bistånd, men där mycket försvinner i avgifter.

Annons
Annons

Glupskt slukar jag boken, som trots sina drygt 400 sidor aldrig sackar. Kanske i ett fåfängt försök att hålla jämna steg med bokens karaktärer, som samtliga tycks vara rastlösa och ständigt på språng över utsträckta arbetsdagar.

De jobbar jämt och försakar barn, partner och vänner.

Det är svårt att inte bli imponerad över deras rikedom och prestationer, men boken är samtidigt så pass allsidig att det inte finns ett enda liv jag blir sugen på att byta mot mitt eget betydligt stillsammare. Den här världen är inte bara avskuren för att den består av folk som är extremt rika, utan för att de jobbar jämt och försakar barn, partner och vänner. Även de som inte drabbats av cancer och depressioner är svåra att avundas. Prestationer på elitnivå har alltid ett pris som vi som bara ser resultatet sällan beaktar.

I den allsidiga beskrivningen finns också andra baksidor. Att spelbranschen orsakar personliga tragedier är välkänt, men skildringen av lokala band som försöker hamna på Spotifys spellistor, och dessa listors stora betydelse för intäkterna är verkligt intressant.

Författarna tycks oroa sig för att omställningen på grund av de här nya företagen blir för snabb och dramatisk. Jag undrar med ekonomen Fredrik Erixon (se boken ”The innovation illusion”) om den verkligen är omfattande nog. Visst finns en imponerande prispress och produktutveckling i de sektorer som beskrivs, men mycket handlar om spel, nöjen och näthandel. Var finns liknande kostnads- och jobbminskande genombrott i sektorer som byggande, energiproduktion eller sjukvård, där de verkligen skulle behövas?

Annons
Annons

Riskerna bärs bland annat av fonder som förvaltar dina och mina pensionspengar.

Invändningarna till trots är Sveriges nya miljardärer en intressant och läsvärd bok som öppnar dörren till en värld som få har tillträde till. Insikterna på vägen är många och funderingarna desto fler. Inte minst skymtar det orimliga i de billiga krediter som är grunden för många av företagen och framför allt deras extrema expansionstakt. De kan gå med brakförlust fastän alla inblandade blir galet rika på vägen – och riskerna bärs bland annat av fonder som förvaltar dina och mina pensionspengar.

Samtidigt levererar de här företagen billiga och brett tillgängliga tjänster som gynnar oss alla i vår vardag. Pettersson och Wisterberg konstaterar dessutom som avslutning att de porträtterade personerna visar att i dagens Sverige kan vem som helst faktiskt kan bli miljardär, också om de kommer från enkla förhållanden. Här finns utbildning, investerare och nu även förebilder. Trots förbehållen säger det något vackert om vår tid.

Mattias Svensson

Erik Wisterberg är reporter på Breakit, men börjar på SvD efter årsskiftet – därför recenseras ”Sveriges nya miljardärer” av Mattias Svensson, författare och skribent, bland annat på DN:s ledarsidor.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons