Minke van Wingerden och maken Peter har grundat Floating Farm.
Minke van Wingerden och maken Peter har grundat Floating Farm. Foto: Ari Luostarinen

Nya miljögreppet – flytande mjölkfarm: ”Bara början”

Världens första flytande mjölkfarm driver begreppet närproducerat till sin spets – och är ett nytt inslag i kampen mellan komjölk och växtbaserade mjölkdrycker. Mjölken produceras i ett närapå slutet kretslopp.

Uppdaterad
Publicerad

ROTTERDAM Vågorna kluckar rogivande mot skrovet på den två våningar höga mjölkfarmen som är förtöjd i industrihamnen Meerhaven i Rotterdam. Det luktar intensivt av gödsel och foder.

De brunvita Maas-Rijn-Ijssel kossorna på andra våningen blickar slött ut över ett landskap av tunga kranar, verkstäder och och lagerhallar. I bakgrunden skymtar pulserande Rotterdam City.

På taket samlas regnvatten och i vattnet bredvid farmen flyter långa rader av solpaneler.

– Vår vision är att ha ett slutet kretslopp där inget går förlorat och allt återanvänds, säger Minke van Wingerden som tillsammans med sin man Peter började dra igång projektet redan 2012 men först i maj 2019 kunde starta verksamheten.

Fodret till mjölkkossorna är till 80 procent avfallsprodukter från lokala företag, bland annat potatisskal från en fabrik för pommes frites, gräsavfall från fotbollsklubben i närheten och förbrukade maltkorn från ett lokalt litet bryggeri. På sikt ska inget behöva tillföras utifrån.

Inne på farmen mjölkas kossorna av en mjölkrobot som de själva uppsöker. Dessutom arbetar en robot som samlar ihop gödseln och för den till automatisk gödselhanterare som avskiljer de fasta delarna. Dessa används som gödsel i kommunens parker och rabatter. De flytande delarna renas från salt för att senare kunna släppas ut i vattnet. För närvarande återstår bara kommunens tillstånd.

På den flytande mjölkfarmen i Rotterdams hamn tar robotar hand om mjölkning och gödsel som återanvänds.
På den flytande mjölkfarmen i Rotterdams hamn tar robotar hand om mjölkning och gödsel som återanvänds. Foto: Ari Luostarinen
Annons

Idén till den flytande farmen i Rotterdam uppstod när Peter van Wingerden 2012 var sysselsatt i New York när stormen Sandy slog ut delar av livsmedelsförsörjningen i miljonstaden.

– Då föddes idén att producera livsmedel så nära konsumenterna som möjligt. Och eftersom 70 procent av planeten består av vatten och hundratals miljoner människor lever vid floder eller vid kusten började vi ta fram modeller för flytande jordbruk som kan producera där människorna finns, berättar Minke van Wingerden.

En annan fördel är att flytande bondgårdar lätt kan flyttas. En jättelik framtidsmarknad som hägrar är därför översvämningshotade områden och länder som drabbas av klimatförändringen och de stigande havsnivåerna. Stort intresse finns bland annat i Singapore, Sri Lanka, Sydafrika och amerikanska storstäder som New York, Los Angeles och New Orleans.

Med en världsbefolkning på väg att växa till 9,8 miljarder människor 2050 och en rasande snabb urbanisering – med 70 procent som 2050 väntas leva i städer i stället för 55 procent i dag – väntas behovet av livsmedel öka dramatiskt. Samtidigt växer kraven på lokal produktion för att undvika långväga transporter.

Annons
Trots svallvågar, hårda vindar och tidvatten blir kossorna inte sjösjuka.
Trots svallvågar, hårda vindar och tidvatten blir kossorna inte sjösjuka. Foto: Ari Luostarinen

För Minke och Peter Wingerden är mjölkproduktionen därför bara det första steget. Paret planerar nu att bygga flytande plattformar även för grönsaker och för kycklinguppfödning och äggproduktion som 2020 ska tas i drift i hamnen i Rotterdam. Allt för att bygga vidare på idén om självförsörjande och resurssnåla städer.

– Men just nu är det mjölk som gäller, säger Minke van Wingerden och pekar på ett kylskåp fyllt med mjölkflaskor och den svarta etiketten Floating Farm Melk.

Mjölken levereras - naturligtvis med cykel eller miljövänliga små elfordon - till lokala matbutiker och restauranger. Ett par gånger i veckan är det också försäljning på farmen. Något som är otroligt populärt. Mjölken pastöriseras ombord på farmen där också delar av mjölken används till att göra yoghurt.

Annons

– Mjölk är ett fantastiskt bra livsmedel, säger hon med ett brett leende som vittnar om inre övertygelse.

Det är en inställning som går på tvärs med den senaste tidens starka trend att ersätta mjölk med växtbaserade, mjölkliknade produkter som innehåller allt från havre till mandel och soja.

I Sverige har exempelvis mjölkkonsumtionen minskat med 25 procent sedan 2009. Det som en gång i tiden var hyllat som oersättligt baslivsmedel har i dag en dålig bismak av klimatförstöring. En liter mjölk orsakar exempelvis utsläpp av 1–1,5 kg växthusgaser genom lagring av gödsel och kornas fodersmältning som genererar metangas.

Men Minke van Wingerden tror att mjölkens dåliga rykte beror på hur den i vanliga fall tillverkas: på stora mjölkgårdar som arbetar resursintensivt och fraktar mjölken över stora avstånd.

– Det är över huvud taget rena vansinnet att transportera livsmedel på det sättet vi gör i dag. Det förstör miljön och försämrar kvalitén på produkterna.

Mjölken pastöriseras ombord och säljs på plats eller i lokala butiker. Likaså yoghurt.
Mjölken pastöriseras ombord och säljs på plats eller i lokala butiker. Likaså yoghurt. Foto: Ari Luostarinen

Med inte mer än 40 kor ombord som kan producera högst 800 liter mjölk om dag är den flytande farmen i Rotterdam framför allt ett praktiskt exempel på hur livsmedel kan tillverkas lokalt, miljövänligt och med minimal klimatpåverkan.

Staden Rotterdam som ursprungligen var skeptisk ser projektet i dag framför allt som ett bidrag till debatten om framtidens städer och hur världen ska föda sin befolkning utan att förstöra planeten.

Återstår frågan hur kossorna ombord klarar svallvågor och hård vind som ofta sveper in från Nordsjön. Blir de sjösjuka?

– Inte ett skvatt. De verkar inte ens märka att plattformen är i ständig rörelse, säger Minke van Wingerden.

På den flytande mjölkfarmen i Rotterdams hamn tar robotar hand om mjölkning och gödsel som återanvänds.

Foto: Ari Luostarinen Bild 1 av 3

Trots svallvågar, hårda vindar och tidvatten blir kossorna inte sjösjuka.

Foto: Ari LuostarinenBild 2 av 3

Mjölken pastöriseras ombord och säljs på plats eller i lokala butiker. Likaså yoghurt.

Foto: Ari LuostarinenBild 3 av 3