Annons

Göran Eriksson:Nya moderatmatchen: Reinfeldt vs Bohman

Fredrik Reinfeldt och Gösta Bohman, båda tidigare framgångsrika moderatledare.
Fredrik Reinfeldt och Gösta Bohman, båda tidigare framgångsrika moderatledare. Foto: Lars Pehrson och Roger Tillberg/TT

När en S-ledd regering driver liberal ekonomisk politik ökar trycket på Moderaterna att kliva högerut. Men för Ulf Kristersson är det viktigt att partistämman inte flyttar Moderaterna för långt ut mot kanten.

Under strecket
Publicerad

Fredrik Reinfeldt medverkar på Moderaternas stämma i Västerås på fredagen. För M-ledningen är det betydelsefullt att partiets senaste statsminister deltar.

Moderatstämman i Västerås utspelar sig ju i en nästan psykedelisk politisk kontext, där en S-ledd regering driver igenom liberala reformer som Moderaterna själva blockerade när partiet senast var i regeringsställning. Som den slopade värnskatten, och de kommande förändringarna i arbetsrätten.

Den här situationen har fått partiledningen att höja beredskapen inför stämman, eftersom man befarar att Socialdemokraternas högerförflyttningar – om än frampressade av Centern och Liberalerna – innebär ett ökat tryck att flytta Moderaterna i samma riktning.

För många moderater är det knappt uthärdligt att partiet ligger nära Socialdemokraterna på höger–vänster-skalan.

”Bohmandoktrinen” är uppkallad efter 1970-talets partiledare Gösta Bohman, och uttolkas ibland så här: Om Socialdemokraterna tar ett steg åt höger så ska Moderaterna ta ett lika stort steg, för att hålla avståndet.

Annons
Annons

På stämman finns alltså ombud som vill göra en Bohman – i det här fallet radikalisera partiets ekonomiska politik i liberal riktning. Det finns exempelvis förslag som drivs av ungdomsförbundet, om att avskaffa hela den statliga inkomstskatten.

Men här finns också en partiledning som hellre vill följa vad som kan kallas ”Reinfeldtdoktrinen”. Som i starkt koncentrat innebär att Moderaterna ska vara pragmatiska, inte fixerade vid Socialdemokraterna och inte ligga för långt ut på kanten.

Det har inför stämman uppmärksammats hur M-ledningen försöker hantera motionskrav i olika värderingsfrågor, som förslag om slöjförbud i skolan eller förbud mot böneutrop.

Men det finns alltså ett tryck även i den ekonomiska politiken som kan bli synligt i skattefrågan, men också i debatten om arbetsrätt eller hyreslagstiftning – områden som regeringen i januariavtalet har lovat att liberalisera.

Om uppgörelsen om regeringsmakten bidrar till att radikalisera Moderaternas ekonomiska politik, så får väl det läggas till på priset som Stefan Löfven betalar för regeringsmakten: att hela den svenska ekonomisk-politiska spelplanen förskjuts åt höger.

Men det är ju inte säkert att Bohman slår Reinfeldt på Moderaternas högriskmatch i Västerås. Fredrik Reinfeldts medverkan är menad att påminna ombuden om de mest framgångsrika åren i partiets historia – räknat i regeringsinnehav. Och Reinfeldtregeringens liberalisering av migrationspolitiken har Kristerssons moderater redan tagit grundligt avstånd ifrån.

Det sägs ofta numera att Moderaterna anpassar sig till Sverigedemokraterna. Men att ha Fredrik Reinfeldt på programmet är något annat än en SD-flört. I kommentarsfälten på sociala medier är namnet Reinfeldt fortfarande en magnet för arga SD-väljare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons