Annons

Sexskandal skakar nya norska regeringen

Den norska regeringen utvidgades på onsdagen med ytterligare ett parti, Venstre. Dess partiledare Trine Skei Grande kommenterade samma dag de rykten som gått om henne för första gången. ”Jag är ingen övergripare”, säger hon till Aftenposten.

Under strecket
Publicerad

Venstres partiledare och nya kulturministern Trine Skei Grande omges av rykten.

Foto: Junge, Heiko/TTBild 1 av 1

Venstres partiledare och nya kulturministern Trine Skei Grande omges av rykten.

Foto: Junge, Heiko/TTBild 1 av 1
Venstres partiledare och nya kulturministern Trine Skei Grande omges av rykten.
Venstres partiledare och nya kulturministern Trine Skei Grande omges av rykten. Foto: Junge, Heiko/TT

OSLO Norsk politik har under de senaste månaderna dominerats av sexskandaler. Det var också fallet när statsminister Erna Solberg skulle presentera sin nya regering. I den får Høyre och Fremskrittspartiet vardera en minister mindre, samtidigt som Venstre får tre ministrar, eftersom en ny post som äldreminister upprättats. Hälften av presskonferensen som hölls efter att regeringen formellt godkänts i en konselj med kung Harald, handlade om olika sexövergrepp.

I Norge är det inte bara kvinnor som stått med konkreta anklagelser i kölvattnet av metoo-uppropen. Anklagelser har också riktats mot homosexuella manliga politiker som uppträtt opassande, eller som i fallet med Trine Skei Grande, är det kvinnor som utpekas.

Annons
Annons

– Alla nya ministrar måste lägga fram alla förhållanden som kan skada regeringen. Jag har talat med Trine Skei Grande om de rykten som gått. Vad som sagts blir mellan oss två, men i och med att hon utnämnts till kulturminister, så är det svar nog, sa Erna Solberg.

Hon fick emellertid själv kritik för att hon inte gripit in tidigare i en av de skandaler som drabbar hennes eget parti. Det gäller ledaren för partiets ungdomsförbund, Unge Høyre, som hade sex med en mycket berusad 16-åring flicka på ett partiarrangemang 2014. Ledaren hade själv gett henne alkohol. Høyres partisekretare har känt till denna och flera andra händelser med samma övergripare i flera månader, utan att informera Erna Solberg, som också är partiledare.

Bland de avslöjanden som gjorts är att Fremskrittspartiets gruppledare i Stortinget har skickat pornografiska bilder till minderåriga. En tidigare manlig høyreminister har häktats i fyra veckor på grund av umgänge med ungdomar.

Det hela kommer på toppen av stormen mot Arbeiderpartiets vice partiledare, Trond Giske, och hans sätt att behandla unga kvinnliga partimedlemmar. Mer än 3 000 artiklar har skrivits om honom de senaste månaderna. Länge handlade det om anonyma anklagelser, men till sist stod en av kvinnorna fram. Hon berättade om hur hon som 23-årig praktikant på den norska ambassaden i New Dehli hade följt med Giske på en nattklubb. Han var då på besök i Indien som näringsminister. På nattklubben tvingade han sig till en tungkyss med henne.

Trond Giske har avgått som vice partiledare och sjukskrivits. Även Fremskrittspartiets gruppledare och ledaren för Unge Høyre har avgått.

Ryktena om Trine Skei Grande handlar om att hon på ett bröllop 2008 hade sex med en berusad 16-årig pojke. Hon var då 38 år och vice partiledare för Venstre. Det norska internetmediet resett.no, som kan jämföras med sajten Avpixlat i Sverige, har i en längre tid publicerat artiklar om Grande.

Nu framstår det för många som att Trine Skei Grande, som inte förnekat ryktena, får sitta kvar trots att hon kanske gjort samma sak som Unge Høyre-ledaren, som fick gå.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons