Annons

Netanyahu varnar Hizbollah efter attacken

En bil kör i utkanten av den libanesiska byn Kfar Kila vid gränsen mot Israel. Spänningen i gränsområdet har under den senaste veckan ökat. Arkivbild.
En bil kör i utkanten av den libanesiska byn Kfar Kila vid gränsen mot Israel. Spänningen i gränsområdet har under den senaste veckan ökat. Arkivbild. Foto: Bilal Hussein/AP/TT

"Hizbollah leker med elden," säger den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu efter oroligheterna vid gränsen mellan Israel och Libanon.

Skott ska ha avfyrats i vad som Israels armé beskriver som "ett infiltrationsförsök."

Under strecket
TT
Publicerad

Israels armé uppger att de under måndagen avvärjde ett infiltrationsförsök av den libanesiska väpnade rörelsen Hizbollah.

– Hizbollah leker med elden och vårat gensvar kommer bli mycket starkt, varnade Israels Netanyahu efter angreppet som han uppger att Hizbollah och den libanesiska regeringen "bär ansvar för."

Hizbollah själva förnekar inblandning i händelsen. I ett uttalande säger Hizbollah att Israel "agerade nervöst" på grund av den höjda beredskapen.

Den israeliska armén uppger att infiltrationsförsöket i gränsområdet gjordes av tre till fem beväpnade män som korsat gränsen in på israeliskt territorium.

– Så fort de passerade gränsen så agerade vi. Vi har visuell bekräftelse att terroristerna flytt tillbaka in i Libanon, säger arméns talesperson Jonathan Conricus.

Inga uppgifter om skadade eller döda fanns på måndagseftermiddagen.

FN-styrkan Unifil manade under dagen parterna till "maximal återhållsamhet" för att undvika fortsatt upptrappning. De bekräftade under eftermiddagen att eldgivningen i gränsområdet har upphört.

Spänningen vid gränsen har under den senaste veckan ökat, efter att en medlem i Hizbollah dödats i det som uppges vara ett israeliskt flygangrepp nära den syriska huvudstaden Damaskus.

I måndagens uttalande hotade Hizbollah med att hämnas medlemmens död.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons