De svenska EU-ledamöterna Alice Bah Kuhnke (MP) och Pär Holmgren (MP) tar en selfie under EU-parlamentets samling i Strasbourg.
De svenska EU-ledamöterna Alice Bah Kuhnke (MP) och Pär Holmgren (MP) tar en selfie under EU-parlamentets samling i Strasbourg. Foto: Fredrik Persson/TT

Holmgren mot strömmen: Flyttar till Bryssel på heltid

De måste lära sig hitta till sina kontor – och greppa helt obekanta politikområden.

Nu samlas de nyvalda svenska politikerna till en femårig mandatperiod i EU-parlamentet.

SvD följde fyra av dem under ett första, smått förvirrande dygn på nya jobbet.

Publicerad

STRASBOURG. En värmebölja lamslog stora delar av kontinenten inklusive Frankrike och Strasbourg, där temperaturerna i slutet av juni låg farligt nära 40-strecket. Turligt nog gav den med sig just som 751 nya och gamla EU-parlamentarikerna skulle samlas för sin första sittning.

Men Pär Holmgren (MP), en av Sveriges nya representanter i EU-samarbetet, känner ändå tydligt av hetluften i Europas hjärta.

Just som Holmgren och hans partikollega Alice Bah Kuhnke ska byta spårvagn på morgonen vid Place de la République, hamnar de plötsligt mitt i ett demonstrationståg som också är på väg mot EU-parlamentet.

”Puigdemont, EU-parlamentariker, Puigdemont, EU-parlamentariker!” ropar demonstranterna taktfast i kör, och viftar med katalanska flaggor.

Carles Puigdemont, den förre regionpresidenten i Katalonien i nordöstra Spanien, fick i EU-valet i slutet av maj tillräckligt många röster för en stol i EU-parlamentet. Men Puigdemont befinner sig samtidigt i landsflykt i Belgien, eftersökt av den spanska rättvisan för den olovliga folkomröstning om självständighet som han och andra katalanska separatistledare utlyste för två år sedan, och får därför inte komma in i EU-parlamentet.

Foto: Jean-Francois Badias/AP

– Det är ändå skrämmande att det här händer år 2019. De är ju folkvalda..., säger Pär Holmgren lite trevande om de bannlysta katalanska politikerna, som är totalt tre.

Annons

Om de hade fått lov så skulle de ingått i Holmgrens partigrupp: den gröna gruppen, som hyser miljöpartister från hela Europa – men också separatistpartier från Katalonien, Skottland och Wales.

Det känns så rätt att vara här. Så självklart att det är här jag ska jobba de närmsta fem åren med klimatpolitiken. Vi har kanske bara fem år på oss.

Som svensk miljöpartist har Holmgren, hittills, haft störst fokus på miljö- och klimatfrågor. Hur han ska ställa sig till exempelvis regional separatism i ett annat EU-land är bara en av myriader nya frågor som Holmgren nu behöver börja fundera över, i ett hus som representerar 510 miljoner människor i 28 olika länder, samtliga med sitt eget historiska, kulturella och politiska bagage.

Pär Holmgren verkar tagen av allvaret, ler inte mycket, berättar att huset känns stort och överväldigande.

Men lite senare, inför en grupp journalister från Sverige, kommer entusiasmen fram:

– Det känns så rätt att vara här. Så självklart att det är här jag ska jobba de närmsta fem åren med klimatpolitiken. Och vi har kanske bara fem år på oss, säger Holmgren.

Annons
Den svenska EU-ledamoten Jessica Stegrud (SD) intar sin plats.
Den svenska EU-ledamoten Jessica Stegrud (SD) intar sin plats. Foto: Fredrik Persson/TT

Dagen efter mötet med SvD blir det klart att Holmgren fått en plats i parlamentets miljöutskott – precis som han ville. Han blir också ersättare i jordbruksutskottet och transportutskottet, bägge utskott där klimatfrågan berörs på punkt efter punkt.

Han har valt att inte veckopendla mellan Sverige och EU-parlamentet, eftersom han inte vill flyga. Om nån vecka kommer en av hans vuxna döttrar ner till Bryssel med ett lass grejer han behöver i den nya bostaden i Bryssel.

Är det inte ett problem att du ska representera Sverige och alla de som röstat på dig, och så flyttar du utomlands på heltid? Anledningen till att de flesta veckopendlar är ju för att ha en fot kvar i hemlandet.

– De andra reser hem på torsdagarna och är hemma över helgen – frågan är hur många väljare de då hinner träffa. Jag tror inte att det gör så stor skillnad att jag är kvar i Bryssel och kommunicerar med väljarna på ett annat sätt, säger Holmgren och syftar delvis på sociala medier.

Annons

I en paus mellan invigningstalen i plenisalen, och i parlamentets kanske stökigaste genomfartsled för pinfärska parlamentariker som stressat letar efter sina kontor och utskottsrum, ställer sig Pär och kollegan Alice Bah Kuhnke framför en tv-kamera och spelar in den första videon från nya jobbet.

Holmgren, med sin bakgrund som folkkär meteorolog på SVT, talar ledigt in i kameran:

– Vi måste göra precis det som vetenskapen säger att vi ska göra (för klimatet), och vi måste göra det på ett rättvist sätt, berättar han för Facebook-publiken.

För ett halvår sedan hade han knappt en tanke på att bli politiker. Men när telefonsamtalet från Miljöpartiet kom med en förfrågan om att bli en av partiets kandidater till EU-parlamentet var Pär Holmgren inte svårövertalad.

Jessica Stegrud har också gjort kometkarriär till Strasbourg. För fem månader sedan var hon inte ens medlem i Sverigedemokraterna. Nu är hon en av partiets tre ledamöter i EU-parlamentet.

SD fångade upp hennes inlägg på Facebook där hon gick allt hårdare åt konsekvenserna av det som hon kallar asylkaoset hösten 2015. Och även podden som hon har tillsammans med Ann Heberlein.

Annons

Men avgörande för att ställa upp som partiets andranamn var att SD släppte utträdeskravet. Sedan i februari ska i stället EU reformeras inifrån.

– Det var en förutsättning när jag bestämde mig. Att bara sitta i parlamentet och vara emot allting håller inte, säger hon när vi träffas i en av cafeteriorna utanför den stora plenisalen.

Efter valet i maj har hon varit i Bryssel i tre veckor och nu är hon för första gången någonsin i Strasbourg när parlamentet öppnar för den nya femårsperioden. Hon har lyckats anställa en assistent men hittills har hon skött det mesta själv.

– Mycket är olöst, men jag har lyckats öppna ett bankkonto och fått ett kontor som jag hjälpligt hittar till. Men mycket är stort och ologiskt så jag får nog springa runt med kartan ganska länge för att hitta här, säger hon.

Förhandlingar om utskottsplatser, omröstningar och att mötas i de stora partigrupperna har tagit mest tid de första 2–3 dagarna. Jessica Stegrud som jobbat 18 år i energibranschen hoppades på en plats i utskottet för industri, forskning och energi.

Annons

Hon fick det, men överraskande även plats i två andra utskott. Dels som ersättare i ECON, det tunga ekonomiutskottet, dels som ordinarie i FEMM som arbetar med kvinnors rättigheter och jämställdhet.

– Det behöver jag smälta, inget av det hade jag väntat mig, säger hon.

EU-ledamoten Jessica Polfjärd (M) tar en bild åt EU-ledamoten Sara Skyttedal (KD)
EU-ledamoten Jessica Polfjärd (M) tar en bild åt EU-ledamoten Sara Skyttedal (KD) Foto: Fredrik Persson/TT

Att greppa allt i utskotten kommer inte fungera men Jessica Stegrud är heller inte säker på vilka fokusfrågor hon ska lägga mest krut på.

– Energifrågorna känner jag starkt för, men i grunden är det nationella frågor. Det är lätt att prata om klimatneutralt och hållbart, men jag vill ha beslut som fattas på saklig vetenskaplig grund med konsekvensanalyser.

Hon vill samtidigt utmana pseudovetenskapen inom forskningen. I Sverige har det gått så långt att jämställdhetsintegreringen på svenska universitet slår ut de vetenskapliga forskningsprinciperna, menar hon.

Annons

– Det ställs krav på att hälften som skriver litteraturen inom forskningen ska vara kvinnor. Men det är ett irrelevant kriterium, forskningen ska vara fri och meritbaserad. Det måste gälla inom EU.

Jessica Stegrud har redan varnats för att det är ensamt att vara EU-parlamentariker. Och att hon inte ska lita på någon.

– Det känns obehagligt, men jag förstår poängen. Man måste vara taktisk och inte ta något för givet. Man tror man har en deal, men när det kommer till kritan har man inte det. Lite som i ”House of Cards”, säger hon och syftar på den hyllade tv-serien om det politiska spelet i Washington.

De nordiska högerpopulisterna har sedan förra året hållit sig inom partigruppen ECR som dominerats av brittiska Tories och polska nationalkonservativa Lag och rättvisa. Nu hoppar Dansk Folkeparti och Sannfinländarna av och ansluter till Marine Le Pen och Matteo Salvinis nya partigrupp ID – Identitet och demokrati.

Men SD stannar kvar.

– Det är ett misstag att lämna. Vi har en stor grupp och den gemensamma grunden och politiken är klockren och balanserad. Man får skilja på vad man driver här i parlamentet och vad man gör för knasigt på hemmaplan.

Annons

Hur ser du på den demokratiska utvecklingen i Polen under Lag och rättvisa?

– Jag är van att titta på siffror och då går det åt rätt håll med tillväxten och arbetslösheten, så något rätt gör de ju. Sedan har de en abortlagstiftning jag inte vill ha.

En annan nyvald svensk politiker, Evin Incir (S), är biträdande internationell sekreterare för Socialdemokraterna. Hon är därmed inte ny i politiken och har redan ett kontaktnät i EU-parlamentet.

Även Incir fick som hon ville. Hon blev invald i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter och ersättare i utskottet för utvecklingsfrågor.

– Jättekul att få jobba med det jag brinner för. Ingen kan ha missat kränkningarna av mänskliga rättigheter och en nedmontering av demokratin i Polen, Ungern och Rumänien. Men det ska kännas ekonomiskt om man inte lever upp till grundläggande värderingar eller tar ansvar för gemensamma utmaningar, säger hon och pekar på att högerkrafterna i Polen får ett stöd på 120 miljarder kronor om året från EU och Ungern 40 miljarder.

– Det måste finnas en gräns för hur man får bete sig, säger hon.

Annons
Sara Skyttedal hälsar på Silvio Berlusconi.
Sara Skyttedal hälsar på Silvio Berlusconi. Foto: Sara Skyttedal/Privat

Även Sara Skyttedal (KD) tar för första gången plats i EU-parlamentet. Skyttedal, som gjort sig känd som en politiker som inte skräder orden oavsett vilka tår hon trampar på, är ovanligt dämpad. Det är mycket att ta in och frågorna är många fler än i Linköping kommunfullmäktigesalar, som Skyttedal nu lämnar för EU-politiken.

Hon tar plats i parlamentets industri-, energi och forskningsutskott och hoppas få syssla med tung lagstiftning. I många politikområden, som till exempel socialpolitik och utrikespolitik, är dock EU-parlamentet mest rådgivande: en opinionsbildare, inte en lagstiftare.

– Jag behöver inte EU-parlamentet som plattform för att vara opinionsbildare, jag har redan en plattform hemma... jag är Sara Skyttedal, säger hon självsäkert.

Skyttedal berättar att hon redan bekantat sig lite med de nya kollegorna – den närmsta bänkkamraten i plenisalen är till exempel en tysk kristdemokrat som ”verkar jättetrevlig”.

Och så hälsade hon på EU-parlamentets nestor: Italiens förre premiärminister Silvio Berlusconi, som med sina 82 år idag är husets äldsta ledamot.

Berlusconi är lika (ö)känd för ständiga korruptionsmisstankar som för sina ”bunga-bunga”-sexfester med unga prostituerade. Men när han hälsade på den svenska kristdemokraten höll han fingrarna i styr.

–Jag är nog för gammal för Berlusconi, skojar 32-åriga Skyttedal.

Foto: Jean-Francois Badias/APBild 1 av 4

Den svenska EU-ledamoten Jessica Stegrud (SD) intar sin plats.

Foto: Fredrik Persson/TTBild 2 av 4

EU-ledamoten Jessica Polfjärd (M) tar en bild åt EU-ledamoten Sara Skyttedal (KD)

Foto: Fredrik Persson/TT Bild 3 av 4

Sara Skyttedal hälsar på Silvio Berlusconi.

Foto: Sara Skyttedal/PrivatBild 4 av 4