Annons

Nya pikanta detaljer i Rollén-affären

Det var inte bara en kapitalinjektion som fick det norska biometriföretaget Next att lyfta med raketfart på börsen i fjol. Beskedet om ett slopat royaltyavtal var värt minst lika mycket. Var det en slump att Ola Rolléns egna bolag dammsög marknaden på Nextaktier under två dagar innan kursen fördubblades?

Under strecket
Publicerad
Foto: Annika af Klercker

1 / 5

Rolléns intresse i Next en slump?

Foto: Annika af Klercker

Det var för drygt ett år sedan som stora aktieposter i det norska biometriföretaget Next bytte ägare. Det kom att bli upptakten till förra veckans häktning av Hexagons vd Ola Rollén. Den presskonferens som han höll i måndags skulle klargöra hans inblandning, men istället hopar sig frågorna. Vi tar det från början.

Den 6 och den 7 oktober 2015 stod en enstaka aktieköpare för nästan 80 procent av handeln i Next. Den köparen var Isskosala – Hexagon-vd:n Ola Rolléns familjeföretag.

Isskosala storköpte aktier för nära 15 miljoner svenska kronor vilket motsvarade ett pris på runt 48 kronor per aktie. Under de här två handelsdagarna var handelsvolymerna i Next betydligt större än vad de varit under de 15 tidigare dagarna – sammanlagt. Är Ola Rolléns plötsligt heta intresset för Next en slump?

Den 8 oktober, dagen efter Rolléns storshopping i Next, lyckas bolaget få till ett fantastiskt avtal. Next, som i likhet med svenska Fingerprint utvecklar sensorer för fingeravtrycksigenkänning, har höga kostnader för forskning och utveckling. Next, som har det minst sagt tufft ekonomiskt, tyngs dessutom av att behöva betala 5 procent av sin årliga bruttovinst i royalty till sin huvudägare Ecomnex.

Avtalet som sluts den 8 oktober innebär att Next nu får tillräckligt med pengar för att säkra sin finansiella framtid. I en nyemission ska bolaget få in motsvarande 130 miljoner kronor. Men inte nog med det, avtalet innebär dessutom att Next lyckas ta sig ur den dyra royaltyöverenskommelsen.

Den 9 oktober, när Next meddelar marknaden det dubbla glädjebudskapet, rusar aktien 110 procent.

Annons
Annons
Foto: Steffen Schmidt/AP

2 / 5

Är kursrusningen oväntad?

Foto: Steffen Schmidt/AP

I och med avtalet har Next fått en rejäl påse pengar att utveckla sin verksamhet med. Det slopade royaltyavtalet är dessutom bingo för Nexts aktieägare. Next har i ett slag ökat sin marginal med nästan 5 procentenheter i ett slag. Det rör sig inte bara om 5 procent för innevarande år 2015, utan för alla kommande års marginal.

Ett bolags vinstförmåga är ju som bekant helt avgörande för vilket pris man som investerare är beredd att betala för en aktie. En påse pengar är värt mycket, men att slippa royaltybetalningarna är också en rejäl boost för värderingen av Next. Man kan hävda att värdet av det slopade royaltyavtalet var lika mycket, eller mer värt, än de 130 miljoner kronor som Next fick på ett bräde i sin riktade nyemission.

Vem är då Nexts räddande ängel som tecknar avtalet den 8 oktober? Jo, det är Ola Rolléns bolag Isskosala som gör affärerna. Samma bolag som ett par dagar tidigare alltså länsat marknaden på aktier i Next.

Annons
Annons
Foto: Stian Lysberg Solum/AP

3 / 5

Insiderinformation eller inte?

Foto: Stian Lysberg Solum/AP

Två pusselbitar av insiderinformation hade uppenbarligen Isskosala. Dels att Next skulle räddas med nya pengar av Isskosala självt, dels att det betungande roaltyavtalet samtidigt skulle rivas. För att få bort royaltyavtalet var Isskosala beredda att köpa aktier dyrt från huvudägaren och mottagaren av royaltyintäkterna, Ecomnex.

Isskosala var beredda att betala hela 60 kronor per aktie den 8 oktober vilket man också gör. Prislappen landar på ett nästan 30 procent högre pris, totalt nära 22 miljoner kronor. Frågan är då hur man ska se på det faktum att Isskosala dammsuger marknaden i jakten på Nextaktier och betalar runt 48 kronor per aktie dagarna innan avtalet blir klart. Hade verkligen de som sålde sina aktier för 48 kronor till Isskosala samma information som Isskosala och Ola Rollén?

Ola Rolléns familjebolag Isskosala nämns överhuvudtaget inte i de pressmeddelanden som Next skickar ut den 9 oktober 2015. Istället anges ett annat bolag, Greenbridge, som det bolag som investerar 130 miljoner kronor och som köper aktier för 60 kronor styck av huvudägaren Ecomnex för att avsluta royaltyavtalet.

I Greenbridge är Ola Rollén delägare tillsammans med bland andra Melker Schörling. Bolaget är dock inte helt på plats än vid den här tidpunkten i oktober 2015. Istället är det i praktiken Isskosala som gjort affärerna. Men det är inget som vare sig Next eller Ola Rollén berättar för marknaden.

Det är först nu, efter att ha släppts från häktet som Ola Rollén berättar om Isskosalas roll. Att hans egna bolag agerat mellanhand åt sitt och Schörlings bolag Greenbridge. Aktierna i Next ska ha förts över till Greenbridge i januari i år från Isskosala, säger Rollén. Det gäller samtliga aktier, både de som köptes innan den 8 oktober och de som gjordes upp i affären med Next.

Annons
Annons
Foto: Alessandro dello Bella/TT

4 / 5

Men stämmer det?

Foto: Alessandro dello Bella/TT

I ägarförteckningen i det prospekt som Next släpper i samband med sin nyemission i juli i år står fortfarande Isskosala tydligt angiven som ägare till aktierna – Greenbridge finns inte med alls.

Annons
Annons
Foto: Annika af Klercker

5 / 5

Så vad visste Ola Rollén?

Foto: Annika af Klercker

Next skrev i sitt första pressmeddelandet att Greenbridge genomfört en noggrann utredning av verksamheten. Men med den senaste informationen om att Greenbridges verksamhet inte var på plats vid tillfället så kanske det var Isskosala och ägaren Ola Rollén som Next egentligen syftade på i sitt pressmeddelande.

Enligt SvD:s källor på Next så var också Ola Rollén personligen involverad i Isskosalas affär med Next. Rollén uppges ha haft en handfull möten med Next representanter under hösten 2015, flera ska ha ägt rum före den 8 oktober 2015.

Hela Nextaffären är milt uttryckt ytterst besvärande för Ola Rollén. Informationen om att det är Isskosala som agerat på uppdrag av Greenbridge kastar ett nytt osmickrande ljus över Ola Rolléns roll i Nextaffären. Det är många frågetecken kvar att räta ut. Tyvärr har Ola Rollén nu valt att lägga locket på tills vidare. Till SvD säger han att skulle vilja svara på frågor men att det inte kommer ske för än utredningen är klar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons