Annons
Recension

Nya pjäser och ombyggda klassiker våren 2016

Under strecket
Publicerad

Teatervåren väntar runt hörnet, trots kylan. Den första delen av året bjuder inte på några riktigt storskaliga satsningar – och heller inte på överdrivet många klassiker. Istället kommer en rad nyskrivna pjäser, många som del av den satsning som Anna Takanen gör på Kulturhuset Stadsteatern. Där inleder man med en trio färska pjäser, om missbruk, flyktingproblematik och en komedi av Maria ”Masdjävlar” Blom. Fin inledning.

2016 har har det gått exakt 400 år sedan William Shakespeare dog, antagligen på sin egen födelsedag den 23 april. Detta faktum genererar förstås en del uppsättningar. Dramaten skulle ha inlett säsongen med en är rejält omarbetad ”Hamlet” i regi av Jenny Andreasson, men på grund av sjukdom ställs den nu in meddelar Dramaten.

Istället kan man bege sig till Uppsala stadsteater där det är premiär på ”Kung Lear” med Marie Göranzon som kung. Hon byter inte kön på rollen utan försöker i stället hitta det som är allmängiltigt: åldrandet, successionen, avskiljandet från all makt. Den storm som tjuter genom Lear har inget kön, den skildrar hur det är att avsäga sig sitt jag. Iscensättningen blir den sista regissören Linus Tunström gör på Uppsala stads­teater som teaterchef.

Annons
Annons

Styrelsen där har inte meddelat vem som efterträder honom men teatervärlden surrar av rykten. Uppsala stadsteater har under Linus Tunström vuxit till en betydelsefull scen med bra samarbetsprojekt och en repertoar med djärva klassikertolkningar och har dessutom introducerat utländska regissörer som Yana Ross. Teatern är en av Sveriges mest prestigefyllda, med en viktig chefspost. Mattias Andersson på Backa lär ha sökt den, Erik Holmström fick nästan jobbet på Göteborgs stadsteater. Blir det något internt namn, som skådespelaren Aksel Morisse?

Uppsala bygger för övrigt om fler klassiker. ”Att göra en Tartuffe” heter en ny metapjäs av Dennis Magnusson som handlar en grupp som ska spela Molières komedi. En annan omgjord Shakespearetext, ”Romeo & Juliet på vårdhemmet Verona”, kommer på Borås stadsteater.

Mycket på repertoaren är dock tolkningar av 1900-talsdramatik och moderna pjäser. Fyra kortpjäser av Lorca på Teater Halland. Elfriede Jelinek på Galeasen och Göteborgs stadsteater. ”Driving Miles” av Henning Mankell som nyligen gått bort, pjäsen regisseras av hustrun Eva Bergman. Sara Stridsberg, Kristian Hallberg, Maria Sveland, Rasmus Lindgren, Anders Duus, Erik Uddenberg, Åsa Lindholm presenterar alla nya pjäser. Ett välmeriterat gäng nyss unga dramatiker som redan skapat egna plattformar och teman på scenen.

Svensk teater saknar inte dramatikerbegåvningar. Våren 2016 ger dem rika möjligheter att visa sin kapacitet. Det är upplagt för en intressant teatervår.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons