Annons

Protesterna fortsätter: Polisen skjuter tårgas

Foto: Bobby Yip /TT

För sjunde helgen i rad sluter Hongkong upp i protester mot sin regering. Under söndagens massdemonstration slöt över 400 000 Hongkongbor upp för att kräva chefminister Carrie Lams avgång – och möttes av polisens tårgas.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Bobby Yip /AP

Hundratusentals demonstranter tågar på söndagen i Hongkong

Foto: Vincent Yu/AP

I veckor har Hongkongborna marscherat man ur huse för att sluta upp i protesterna mot regionens regering. På söndagen fortsatte protesterna genom att hundratusentals demonstranter samlades vid ett stort affärsområde för att sedan tåga genom stadens centrala delar.

Stämningen mellan demonstranter och polis har under de senaste veckorna gått från dålig till sämre. Under förra veckans demonstrationer – som slutade med en våldsam sammandrabbning i ett shoppingcentrum – greps 40 stycken demonstranter, och flera personer skadades. Bland annat uppges en polis ha blivit av med ett finger, rapporter South China Morning Post.

Till en början var söndagens protester fredliga, men stämningen blev mer laddad när demonstranterna ignorerade att den anvisade slutpunkter för demonstrationen – Wan Chai – och fortsatte helt sonika att vandra in i det av polisen avstängda affärsdistriktet.

Framåt kvällen lokal tid fortsatte demonstranterna att strömma in i affärsdistriktet. Flera av dem tog sig fram till den kinesiska sambandskontoret (”Liaison Office”), och sprayade graffiti på fasaden, kastade ägg och förstörde flera skyltar, rapporterar BBC.

Annons
Annons
Foto: Bobby Yip /AP

Man vanställde även det kinesiska emblemet, som hängde utanför byggnaden, innan man lämnade platsen.

Foto: Bobby Yip /AP

När Hongkongpolisen meddelade på Twitter att man skulle börja rensa upp det västra distriktet från demonstranter – på grund av ”eskalerande våldsamheter” och ”vandalisering” – började stämningen bland i stadsdelen Central bli laddad.

Enligt demonstranten Wong Hoi Ming – som gått med i samtliga stora demonstrationer under sommaren – gjorde sig protesttågets frontlinje redo för att möta en polisattack.

– Folk gör sig redo för att möta poliserna. Det anordnas langningskedjor för att få fram skyddande utrustning till frontlinjen av demonstrationståget, säger Ming till SvD.

Omkring halv elva-tiden på kvällen blev det skarpt läge mellan polis och demonstranter. Efter att den grupp demonstranter attackerat polisen med kastade föremål, rusade polisen mot demonstranterna och sköt flera rundor med tårgas in i folkhavet, rapporterar New York Times.

Annons
Annons

Hundratusentals demonstranter tågar på söndagen i Hongkong

Foto: Vincent Yu/AP

Enligt arrangörerna deltog 430 000 Hongkongbor i söndagens demonstrationståg, enligt nyhetsbyrån AP.

Även under lördagen var Hongkongs gator fyllda med hundratusentals demonstranter, när den första riktigt stora motdemonstrationen ägde rum i stadsdelen Admirality. Enligt polisen hade då drygt 100 000 människor samlats för att visa sitt support för stadens polis.

Samtidigt som motdemonstrationen pågick grep Hongkongpolisen tre män, misstänkta för innehav av sprängämnen. Polisen kopplade en av männen till proteströrelsen, samt till Hongkongs självständighetsrörelse. På söndagen bekräftade polisen att man häktat två av männen, medan den tredje släpptes på fri fot.

Hundratusentals demonstranter tågar på söndagen i Hongkong
Hundratusentals demonstranter tågar på söndagen i Hongkong Foto: Vincent Yu/AP

Sommarens massdemonstrationer har lett till det största tumultet Hongkong skådat sedan den tidigare brittiska kolonin åter föll under kinesiskt styre för 22 år sedan.

Miljoner demonstranter har under de senaste två månaderna protesterat i Hongkong. Protesterna riktades till en början mot en lag som skulle göra det möjligt att utlämna misstänkta brottslingar till Kina, men kraven har blivit allt fler under de veckor som demonstrationerna har pågått och handlar i slutändan om Fastlandskinas inflytande över Hongkong.

Samtidigt som demonstrationerna i Hongkong rasar, pressas Fastlandskina i och med handelskriget med USA. Det ger Hongkong större möjligheter till kinesiska eftergifter, enligt Kristian Odebjer ordförande för Svenska handelskammaren i Hongkong.

– Det kan vara hårdare visumkrav för fastlandskineser, eller införandet av fastighetsskatter som gör det mindre attraktivt för spekulanter utanför Hongkong att köpa bostäder.

Att demonstranternas skulle få igenom sitt krav på Carrie Lams avgång tror däremot Kristian Odebjer inte på.

– Det hade varit ett mardrömsscenario för Peking, och de kommer i det längsta stå emot på den punkten. Att sätta igång en ny kontroversiell nomineringsprocess, det är det sista de vill i rådande läge.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons