Annons

Oväntad norsk framgång på ”omöjligt uppdrag”

Geir Pedersen under Syriensamtalen  i Genève.
Geir Pedersen under Syriensamtalen i Genève. Foto: Martial Trezzini/AP

Ett oväntat drag mitt i Syrienkaoset: nu återupptas samtalen om fred i det sargade landet. Regimen och oppositionen träffas på onsdagen i vad vissa beskriver som början på en politisk process, andra som Assads triumftåg.

Under strecket
Publicerad

Geir Pedersen, det norska Syriensändebudet, träffade Syriens utrikesminister Walid al-Moallem i Damaskus den 16 oktober.

Foto: AP Bild 1 av 1

GENÈVE Det har kallats ett ”omöjligt uppdrag”, jobbet att skipa fred i Syrien efter åtta och ett halvt års blodbad. Ändå har norske diplomaten Geir Pedersen, som tagit över som fredsmäklare för Syrien från svenske Staffan de Mistura, nu lyckats få parterna till samtalsbordet efter flera års avbrott.

Detta mitt i kriget i norra Syrien där USA dragit tillbaka trupper, Turkiet jagat kurderna på flykt och Ryssland och Turkiet delat landremsan mellan sig.

På onsdag anländer en jätteskara med 150 syriska delegater till FN-högkvarteret i Genève för att träffas öga mot öga. Där ingår 50 representanter från syriska regimen, 50 från syriska oppositionen och 50 från det syriska civilsamhället. Tillsammans ska de presentera ett förslag om en konstitutionell kommitté som kan vara fröet till en fredlig uppgörelse på sikt.

Kvinnor och barn måste släppas. Det vore en kraftfull positiv signal.

Efter att förslaget presenterats vid en glansfylld ceremoni på onsdagen kommer 45 personer från de tre sidorna att vara kvar i Genève i flera veckor, eventuellt även månader, för samtal om en fredsprocess.

Annons
Annons

Geir Pedersen, det norska Syriensändebudet, träffade Syriens utrikesminister Walid al-Moallem i Damaskus den 16 oktober.

Foto: AP Bild 1 av 1

– Att enas om en ny konstitution kan vara en dörröppnare till en bredare politisk process. Det finns en överenskommelse mellan parterna att diskutera detta förslag och FN ska underlätta dessa samtal, sa Geir Pedersen vid en presskonferens i Genève på måndagen.

– Jag är medveten om att den konstitutionella kommittén i sig inte kommer att lösa den syriska konflikten. Men det är ett steg i rätt riktning, tillade han.

Geir Pedersen, det norska Syriensändebudet, träffade Syriens utrikesminister Walid al-Moallem i Damaskus den 16 oktober.
Geir Pedersen, det norska Syriensändebudet, träffade Syriens utrikesminister Walid al-Moallem i Damaskus den 16 oktober. Foto: AP

En fråga som också ska diskuteras under dessa samtal är de många fängslade, försvunna och kidnappade i konflikten.

– Särskilt kvinnor och barn måste släppas. Det vore en kraftfull positiv signal att man går mot en ny tid i Syrien, säger Pedersen.

Han framhåller att en ny konstitution ska godkännas av hela det syriska folket. Det låter lovande men inte särskilt realistiskt, enligt många som ser cyniskt på processen i Genève. Pedersens ord om att alla beslut ska fattas genom konsensus eller 75 procents majoritet får också många att tvivla på processen.

Vi har ingen tidsgräns. Sådana håller inte i alla fall.

Faktum är att president Bashar al-Assad vunnit kriget militärt, med stöd av främst Ryssland och Iran. Den nu återupptagna politiska processen i Genève ses av vissa som Assads sätt att genom FN legitimera hans fortsatta styre. FN används som ett sätt att göra honom rumsren, anser kritiker.

Å andra sidan pekar Pedersen på att de tre parterna nu för första gången möts för att nå verkliga resultat som ska gynna alla. Dessutom säger han att det finns ”full uppslutning från omvärlden”. Han kommer att träffa utrikesministrarna från Ryssland, Iran och Turkiet i Genève på tisdagen – och har redan talat med USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Jordanien, Egypten och Saudiarabien.

Försiktigt hoppfulla bedömare pekar också att någon sorts kompromiss kan vänta, eftersom det blir svårt för Assad att få ekonomiskt stöd för återuppbyggnad från omvärlden om han inte ger oppositionen något utrymme i ett framtida Syrien.

– Men vi har ingen tidsgräns. Sådana håller inte i alla fall, säger Pedersen om Syriensamtal som befaras kunna pågå lång tid.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons