Annons

Johan Carlström:Nya siffran krattar för räntehöjning

Stefan Ingves, riksbankschef.
Stefan Ingves, riksbankschef. Foto: Tomas Oneborg

Riksbanken kan andas ut. Inflationen blev ungefär som väntad i oktober. Den planerade räntehöjningen i december rycker därmed allt närmre, trots kritik både innanför och utanför bankens väggar.

Under strecket
Publicerad

Riksbankschef Stefan Ingves verkar få det som han vill. Räntan kommer med största sannolikhet att höjas som planerat i december, trots kritik från de egna leden. Det står klart efter att svensk inflation steg med 1,5 procent i oktober jämfört med samma månad förra året.

Utfallet var visserligen en bra bit från Riksbankens inflationsmål på 2 procent – och något lägre än banken hade hoppats. Men det lär Riksbanken kunna tolerera eftersom onsdagens inflationssiffra inte ruckar på bankens prognos att inflationen når målet i början av nästa år.

Situationen hade varit annorlunda om inflationen hade fallit längre under inflationsmålet. Då hade det varit betydigt svårare för Riksbanken att höja räntan, eftersom högre räntor tenderar att minska efterfrågan i svensk ekonomi – och därmed dämpa inflationen. Nu pekar det mesta alltså på att Riksbanken höjer räntan, i alla fall om man ska tro uttalanden från flera av bankens sex beslutsfattare den senaste tiden.

Förste vice riksbankschef Cecilia Skingsley sa nyligen att hon inte skulle vara bekymrad om inflationen hamnade ett par tiondelar under Riksbankens prognos. Vice riksbankschef Henry Ohlsson och riksbankschef Stefan Ingves – som har utslagsröst – verkar vara inne på samma spår.

Annons
Annons

– Vi kommer ifrån ett läge där vi har haft extremt låga räntor. Att vi då går till noll betyder att vi fortfarande har en vådligt låg ränta, sa Ingves till TT efter Riksbankens senast räntebeslut i oktober.

Det verkar alltså finnas tillräckligt många bland Riksbankens beslutsfattare som vill höja räntan så länge som inflationen utvecklas ungefär som prognosen, och det har den gjort de senaste månaderna. Slutsatsen är att det ska till en stor inflationsmiss nästa månad – vilket inte brukar vara fallet i november – för att Riksbanken ska ställa in sin räntehöjning.

Men Riksbankens räntehöjningsplaner gillas långt ifrån av alla.

Vice riksbankschef Per Jansson, som tills nyligen haft Stefan Ingves öra, tycker inte längre som majoriteten. På bankens senaste möte ställde han sig ytterst tveksam till planen att höja räntan i december, eftersom bankens egna prognoser visar att höjningen betyder att inflationen kommer hamna under målet för helåret 2020.

Även Lars E O Svensson, ekonomiprofessor och tidigare riksbanksledamot, är kritisk till Riksbankens planer. I en intervju med SvD uppmanade han nyligen Riksbanken att inte höja räntan eftersom det riskerar leda till att inflationen faller ännu längre under målet och att förväntningarna om framtida inflation faller.

I tisdags släpptes siffror som visar att förväntningarna på fem års sikt dalat till 1,7 procent. Det är samma nivå som fick Riksbanken att kraftigt lägga om sin politik 2015 genom att sänka räntan till minus och börja köpa en stor mängd statsobligationer, så att folk skulle återfå sitt förtroende för bankens förmåga att få upp inflationen till 2 procent.

Samtidigt håller både svensk ekonomi och världsekonomin på att bromsa in. Enligt förre finansminister Anders Borg betyder det att Riksbanken i stället kan behöva sänka räntan.

– Det är ju rätt uppenbart att svensk ekonomi snarast är på väg att behöva räntesänkningar, sa Borg nyligen i en intervju med ekonomikanalen EFN.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons