Annons

Sveriges vapenexport tappar – nu inte topp 10

Vapenhandeln i världen har ökat kraftigt och i synnerhet USA säljer allt mer. Sverige tappar däremot mark och svarar för en allt mindre del av de vapen som exporteras. Det är framför allt Saudiarabien och andra länder i Mellanöstern som importerar mer vapen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

USA har exporterat luftvärnssystemet Patriot till flera länder. Även Sverige la nyligen en beställning på Patriot.

Foto: USA:s försvarsdepartement

USA har exporterat luftvärnssystemet Patriot till flera länder. Även Sverige la nyligen en beställning på Patriot.

Foto: USA:s försvarsdepartement
USA har exporterat luftvärnssystemet Patriot till flera länder. Även Sverige la nyligen en beställning på Patriot.
USA har exporterat luftvärnssystemet Patriot till flera länder. Även Sverige la nyligen en beställning på Patriot. Foto: USA:s försvarsdepartement

Exporten av större konventionella vapen ökade med 8 procent under de senaste fem åren, jämfört med den föregående perioden.

Det visar nya siffror från Sipri, Stockholms internationella fredsforskningsinstitut.

Det är framför allt USA som ryckt ifrån med hjälp av sina stora försvarsindustriföretag. Landet är världens överlägset största vapenexportör och står nu för en dryg tredjedel av alla vapen som exporteras.

Till stor del handlar det om export av stridsflygplan, ballistiska kortdistansmissiler, kryssningsrobotar och precisionsstyrda bomber.

– Under de senaste fem åren exporterade USA vapen till åtminstone 98 länder, säger Aude Fleurant, chef för Sipris forskningsprogram för vapen och militära utgifter.

Den näst största exportören, Ryssland, har däremot fått se hur utlandsförsäljningen minskat. En följd av att landets två stora kunder, Indien och Venezuela, dragit ned på importen.

Annons
Annons

Även Sverige har tappat mark. För 15 år sedan var Sverige världens sjunde största vapenexportör, nu ligger vi på 15:e plats.

Men som Sipri påpekar kan svängningarna vara stora för i försvarsindustrin handlar det ofta om stora kontrakt som får betydande genomslag i statistiken vissa år.

Den ökade exporten av vapen förklaras egentligen helt av att länderna i Mellanöstern köper så mycket mer än tidigare.

För USA:s del står stridsflygplan, radarspaningsplan och andra militära plan för drygt hälften av vapenexporten. Stridsflygplanen ser också ut att fortsätta vara en stor del av USA:s export.

Amerikanska Lockheed Martin har exempelvis lyckats sälja både fler F-35 och F-16, bland annat i konkurrens med svenska Gripen från Saab. Enligt Sipris beräkningar har USA just nu beställningar från utlandet liggande på 891 stridsflygplan.

Saab har som jämförelse utlandsbeställningar på 36 Gripen-plan.

Den ökade exporten av vapen förklaras egentligen helt av att länderna i Mellanöstern köper så mycket mer än tidigare. I alla andra regioner i världen minskar däremot vapenimporten.

Världens största vapenexportörer

LandProcentandel av den samlade vapenexporten de senaste fem åren
1USA36
2Ryssland21
3Frankrike7
4Tyskland6
5Kina5
6Storbritannien4
7Spanien3
8Israel3
9Italien2
10Nederländerna2
15Sverige1

Lite drygt hälften av de vapen USA säljer går till Mellanöstern. Och mest av alla köper Saudiarabien som närmast trefaldigade sin import och nu är världens största vapenimportör.

På listan över de 40 största vapenimportörerna finns Sverige inte med.

Det är en ställning som blivit högst komplicerad den senaste tiden. För efter mordet på den regimkritiska saudiske journalisten Jamal Khashoggi sa exempelvis Tyskland nej till ny export av försvarsmateriel till Saudiarabien.

På listan över de 40 största vapenimportörerna finns Sverige inte med. Det beror delvis på att Saab och de övriga delarna av den svenska vapenindustrin gör så mycket till försvaret.

Den andra förklaringen är att Sverige totalt sett inte lägger så mycket på att köpa in ny försvarsmateriel och det som köps kommer i allmänhet från Sverige. Det stora undantaget är beslutet att köpa luftvärnssystemet Patriot från USA.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons