Annons

Nya universitetsstadgar i Kina oroar i Sverige

Fudan University i Shanghai, Kina.
Fudan University i Shanghai, Kina. Foto: Nick Higham/Alamy

En intensiv debatt har uppstått på Weibo, Kinas motsvarighet till Twitter, när ordet ”tankefrihet” har försvunnit från ett universitet som många svenska lärosäten samarbetar med.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Delar av de nya stadgar som Fudan University har.

Foto: Ng Han Guan/AP

Ordet ”tankefrihet”, alltså att tänka fritt, försvann från stadgarna hos ett av Kinas ledande universitet, Fudan University, i början av december, enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Även två andra universitet, toppskolan Nanjing samt Shaanxi Normal University, har fått sina stadgar ändrade. Nu står det att de två institutionerna ska ”upprätthålla kommunistpartiets övergripande ledarskap ", enligt Bloomberg.

Förändringarna har orsakat intensiv debatt på sociala medier i Kina.

Qu Weiguo, professor vid Fudans institution för utländska språk, uttalade sig på Weibo, Kinas motsvarighet till Twitter. Han sa att ändringen strider mot universitetets regler och departementets förordningar eftersom inga diskussioner skett vid personalmöten, enligt Bloomberg. Det inlägget raderades senare, enligt nyhetsbyrån.

Frasen ”akademiskt oberoende och tankefrihet” finns med i Fudans universitetssång.

– Vi har läst att vissa grupper av studenter på Fudan valt att sjunga universitetssången, där mottot om tankefrihet finns med, spela in sången och dela den på sociala medier, säger internationaliseringsdirektör Maria Engelmark vid Linköpings universitet.

Annons
Annons

Delar av de nya stadgar som Fudan University har.

Foto: Ng Han Guan/AP

Vid Fudan finns det nordiska centret, som samlar ett antal nordiska universitet för samarbete med Kina. I Sverige handlar det om universiteten i Uppsala, Lund, Stockholm, Göteborg, Linköping och Umeå samt Södertörns högskola.

– Det är djupt olyckligt, vi ser allvarligt på det och vi anser att det är helt fel, säger biträdande universitetsdirektör Kay Svensson vid Uppsala universitet till SvD.

Delar av de nya stadgar som Fudan University har.
Delar av de nya stadgar som Fudan University har. Foto: Ng Han Guan/AP

Linköpings universitet diskuterade frågan i fredags, berättar Maria Engelmark.

– Vi har inte landat i hur vi kommer att agera, men vi tycker självklart att det är mycket bekymmersamt att sådant händer på Fudan som är ett av de mest liberala, och ett av de högst rankade, universiteten i Kina, säger hon.

På samma linje är Hans Abelius, enhetschef för International Centre vid Göteborgs universitet.

– Det här är givetvis djupt oroande på många sätt och vis, men vad det betyder i praktiken är lite för tidigt att uttala sig om. I dagsläget planerar vi inte att avbryta samarbetet.

Kinas utbildningsdepartement har sagt att de godkänt ändringarna på de tre universiteten, men efter att debatten blossat upp tog departementet bort vad som hade raderats och lagts till för Fudan och Shaanxi, enligt Bloomberg. Det är oklart om uttalandet om Nanjing har ändrats.

När det gäller Fudans svenska samarbetspartners har SvD sökt dem alla. Umeå universitet lämnar ingen kommentar i nuläget och SvD har inte lyckats nå någon ansvarig vid Lunds och Stockholms universitet och inte heller vid Södertörns högskola.

Åtminstone ett svenskt universitet, Uppsala, har själv en omdiskuterad devis när det gäller tankefrihet: "Tänka fritt är stort men tänka rätt är större.”

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons