Annons

Nya Stockholmstoppen: ”Oroad över förslumning”

Hon lockade över Miljöpartiet och bröt blockpolitiken för att själv kunna ta makten i Stockholm. Skulle det fungera även på riksnivå?

– Jag är övertygad om att det går. Det är inte så stor skillnad sakpolitiskt, säger Anna König Jerlmyr (M), nytt finansborgarråd.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Anna König Jerlmyr (M) är Stockholms nya finansborgarråd.

Foto: Malin HoelstadBild 1 av 2

Tio borgarråd på marsch på Stadshusets borgargård. Anna König Jerlmyr är den givna ledaren.

Foto: Malin HoelstadBild 2 av 2

Anna König Jerlmyr (M) är Stockholms nya finansborgarråd.

Foto: Malin HoelstadBild 1 av 1
Anna König Jerlmyr (M) är Stockholms nya finansborgarråd.
Anna König Jerlmyr (M) är Stockholms nya finansborgarråd. Foto: Malin Hoelstad

Alliansens uppgörelse med Miljöpartiet bäddade för maktskiftet:

– Speciellt i valfrihets- och stadsbyggnadsfrågor har vi en samsyn värderingsmässigt. Det har märkts i nämnderna. Det finns alltid föreställningar innan, att man tror att ett parti är på ett speciellt sätt. Men skillnaden är inte så stor, säger Anna König Jerlmyr, nytillträtt finansborgarråd i Stockholm.

Skulle det gå även i riksdagen?

– Förutsättningen är att man sätter sig ner och diskuterar. Det måste finnas en gemensam vilja att skapa ett styre som fungerar. Man måste även vara öppen i frågor där man inte är överens. Det var enklare för oss då det räckte med ett parti. Jag avundas dem inte nationellt.

Stockholms främsta M-profil tar emot i Gösta Bohman-rummet i Stadshuset. Hennes intensiva ledarstil med uppmärksamma ögon balanseras av ett vänligt tilltal. När den blågröna alliansens tio borgarråd marscherade över borggården i samlad tropp var hon den givna mittpunkten.

Annons
Annons

Jag har alltid varit den duktiga flickan. När jag gett mig in i något vill jag göra det bra. Men jag är ingen övermänniska

– Jag har alltid varit den duktiga flickan. När jag gett mig in i något vill jag göra det bra. Men jag är ingen övermänniska, säger finansborgarrådet.

Med tre söner under tio år i lägenheten i innerstan har Anna König Jerlmyr och maken Philip en hektisk tillvaro – oaktat yrkesmässiga ambitioner.

Hur orkar två föräldrar i 40-årsåldern med att jonglera familj samtidigt som ena parten gör politisk karriär?

– Jag är född så här och blir väldigt sällan trött. Jag är duktig på att stänga av när det behövs. Min man har mer flexibla arbetstider och tar ett stort ansvar. Dessutom har vi städhjälp och barnvakt. Just nu försöker vi vänja oss av vid tvååringens vällingpaus mitt i natten, säger Anna König Jerlmyr.

Vad är lyx för er?

– Hämtmat och ett glas vin en fredag kväll. Jag är så dålig på att laga mat.

Anna König Jerlmyr växte upp i Uppsala, men har levt halva sitt liv i huvudstaden.

– Jag kände att jag blev stockholmare dagen jag flyttade hit. Stockholm är den minsta stad jag skulle kunna bo i. Jag tycker om att känna pulsen, höra ljud och att det är mycket människor omkring mig. Jag älskar förändring och tycker inte om att komma tillbaka till en stad där ingenting har hänt, säger hon.

Det nya finansborgarrådet har inte varit sen att kritisera Socialdemokraterna för att öka stadens skuldsättning.

– Varenda projekt har fördyrats oavsett om det är idrottshallar eller ombyggnader. Det har dragit iväg i miljardbelopp. Bara fastighetsnämnden över två miljarder på fyra år. Dessutom var det onödigt att höja skatten i högkonjunktur, säger hon.

Annons
Annons

Tio borgarråd på marsch på Stadshusets borgargård. Anna König Jerlmyr är den givna ledaren.

Foto: Malin HoelstadBild 1 av 1

Den nya regimen vill nu sänka skatten.

– Vi kommer att ta in intäkter genom en aktiv fastighetsförvaltning. Det kommer att vara en stor skillnad mot förra styret som inte satsade på kärnverksamheten. Det kommer vi att göra. Det står inte i motsats till en skattesänkning, säger hon.

Hur ska det gå till?

– Vi kommer att göra ombildningar i områden där allmännyttan dominerar, som i ytterstaden. Vi vill få in investeringar och fler långsiktiga fastighetsägare. Jag är bekymrad i ett läge där en kommun inte har råd att renovera. Då blir det förslumning, säger Anna König Jerlmyr.

Tiggerifrågan kan bli en stötesten i den nya koalitionen.

– Vi har en samsyn kring att vi måste förebygga att illegala boplatser sätts upp och att människor utnyttjas. Vid avhysanden måste vi kunna erbjuda boende på kort sikt. Vi har olika syn på ett tiggeriförbud, men det är en nationell fråga. Lagen måste ändras, säger hon.

Vad kan göras redan nu?

– Ta fram ett postgironummer dit stockholmarna skulle kunna skänka pengar i stället för att ge pengar i en kopp. Det är ett frivilligt sätt att erbjuda alternativ. Där man skulle kunna bygga upp arbetstillfällen, skolor och möjlighet för människor att köpa en bit mark och bygga bostäder i hemländerna. De kan producera varor, snickeriarbeten, som de säljer i Sverige, säger Anna König Jerlmyr.

Tio borgarråd på marsch på Stadshusets borgargård. Anna König Jerlmyr är den givna ledaren.
Tio borgarråd på marsch på Stadshusets borgargård. Anna König Jerlmyr är den givna ledaren. Foto: Malin Hoelstad
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons