SvD:s Tomas Lundin gifte sig för en dag med Amsterdambon Elien Van Helden.
SvD:s Tomas Lundin gifte sig för en dag med Amsterdambon Elien Van Helden. Foto: Ari Luostarinen

Nya strategin mot turismen: Gift dig med Amsterdambo

Skräniga gäng, spyor överallt, proppfullt av turister med rullväskor – och boende som rasar mot överturismen. Nu kommer nya lösningar i en av de hårdast drabbade städerna. Till exempel kan man ”gifta sig” med en holländare.

Publicerad

AMSTERDAM I dag är den stora dagen.

Jag ska gifta mig och är litet nervös, för jag har inte träffat bruden än. Men så kommer hon. Med glittrande ögon och ett brett leende.

– Jag är din brud!

Elien Van Helden ska tillbringa en dag med mig och visa det Amsterdam som hon älskar. Och jag ska försöka göra något i utbyte.

Men först ska vi lära känna varandra. Vi har fem minuter på oss innan vi byter vi om. Elien kommer tillbaka i vit brudklänning med långt svep. Jag har fått låna en randig kavaj och slips.

Samtidigt gifter sig även turistande Tanya Anderson från Colorado Springs och Paul Biermann som är den inhyrda brudgummen och Amsterdambon.

Så är det dags för ceremonin som äger rum i turistkontorets lokaler vid centralstationen. Jag försöker förtvivlat hitta på ett bröllopslöfte. Det funkar sisådär. Vi byter ringar – gröna pappersringar – och kysser varandra, eller snarare kindpussar.

Nu börjar äventyret.

1/3
Foto: Ari Luostarinen
2/3
Foto: Ari Luostarinen
3/3
Foto: Ari Luostarinen / Svenska Dagbladet

Amsterdam hör till de städer i Europa som knäar rejält under turismen. Förra året var det 19 miljoner som besökte staden med bara 850 000 invånare. Amsterdams borgmästare Femke Halsema räknar med 29 miljoner 2025, om inget görs.

Det som lockar är de idylliska kanalerna med husbåtar, de 1 281 broarna, de gemytliga ölstugorna och det enorma utbudet av kultur. Men också Amsterdams omkring 200 coffeeshops som säljer marijuana och hasch och släpper ut moln av söta dofter när man går förbi. Nästan en fjärdedel av Amsterdams turister uppskattas besöka en coffeeshop för att tända på.

Vill man bo här så får man ta det goda med det onda.

Och så de ökända nöjeskvarteren, Amsterdams Red Light District, där varje dag omkring 700 prostituerade poserar i smala skyltfönster och bjuder ut sina tjänster.

Annons

Här i prostitutionsstråket De Wallen är det redan tidigt på eftermiddagen smockfullt i barerna. Grupper av ungdomar hänger utanför stripklubbarna. Fnittrande turistgrupper drar förbi. På kvällen blir det snabbt stökigt. Och nästa morgon sopas krossade ölglas, fimpar och drivor av skräp bort.

– Spyor på trappan har vi vant oss vid, berättar Gjall Huppes-Cluysenaar, som bor på Oudezijds Achterburgwal mitt inne i stadens hetaste nöjeskvarter.

– Det hör till. Vill man bo här så får man ta det goda med det onda.

Detta är något av Amsterdams själ. Denna öppna toleranta syn som genomsyrar staden – leva och låta leva – men också inbjuder till måttlöshet och bristande respekt.

Att dricka öl utomhus debiteras med ungefär 1 000 kronor i Amsterdam.
Att dricka öl utomhus debiteras med ungefär 1 000 kronor i Amsterdam. Foto: Ari Luostarinen

Staden försöker nu stävja massturismen och dess baksidor. Förra året klubbades ett nytt turistkoncept, Enjoy & Respect, som innebär att det i delar av staden införs stopp för nya hotell och souvenirbutiker och att kapaciteten vid flygplatsen Schiphol begränsas.

Annons

Kommunen slår också tillbaka mot uthyrning av rum via Airbnb och Booking.com där det inte ska vara tillåtet att hyra ut privata boenden i mer än 30 dagar. Det diskuteras också att förbjuda uthyrningen helt och hållet i de mest utsatta stadsdelarna.

Kommunen skärper också tonen mot turister i nöjesstråken som dricker alkohol på gatan eller urinerar i gatuhörnen eller blomkrukorna utmed kanalerna. Nu utdöms böter som ska betalas på plats. Den som inte betalar förs till nästa polisstation. Urinera på gatan kostar omräknat cirka 1 500 kronor, precis som att kasta skräp på gatan eller sjunga högljutt på kvällen. Dricka öl utomhus kostar cirka 1 000 kronor.

Naturligtvis välkomnar vi fortfarande turister. Men vi vill inte ha fler.

Men det betyder inte att Amsterdam nu vänder sig mot turismen – en tung ekonomisk faktor som säkrar upp till 100 000 arbetstillfällen.

– Naturligtvis välkomnar vi fortfarande turister. Men vi vill inte ha fler, säger Nico Mulder.

Han är strategiansvarig vid Amsterdam & Partners, en organisation som bland annat står för stadens marknadsföring och turistfrämjande.

Annons

Han säger att staden nu satsar på kvalitet i stället för kvantitet för att komma i balans.

– Delar av Amsterdam har nästan ingen turism. Andra har för mycket och många invånare där klagar med all rätt över en viss sort turister som bara skapar problem och gör att de som bor i dessa områden ibland känner sig som främmande i sin egen stad.

Elien hjälper Tomas att hyra en cykel – och sätter honom snart i arbete.
Elien hjälper Tomas att hyra en cykel – och sätter honom snart i arbete. Foto: Ari Luostarinen

Att gifta sig i Amsterdam är en del av ett helt annat koncept som har tagits fram av rörelsen ”untourist”. I stället för förbud, strängare regler och mer övervakning – något som nu införs i nästan alla av Europas mest turisthärjade städer – ska turismen utnyttjas för att skapa något positivt för både stadsbor och besökare.

– Visst finns det massor av problem. Men vi fokuserar på att skapa en annan sorts turism. Inte bara konsumera och utnyttja allt som Amsterdam erbjuder och sedan resa hem igen utan ge något tillbaka, säger Eelko Hamer, en av initiativtagarna till rörelsen.

Annons

Elena Simons är social entreprenör och den som kom med idén att koppla ihop turister med Amsterdambor. Hon vill att besökare ska lämna de upptrampade spåren och öppna sig för andra människor och andra livsstilar.

”Där står gräsklipparen”, säger hon och pekar på redskapsskjulet i den pyttelilla trädgården.

I stället för att boka en av de vanliga båtturerna utmed Amsterdams kanaler, vilket görs av mer än tre miljoner turister om året, kan man till exempel fiska plastavfall som flyter i vattnet och förr eller senare hamnar i världshaven. Nu återvinns det och används för att tillverka möbler.

Sammanlagt deltar mer än 200 sociala entreprenörer, frivilligorganisationer, hotell, hostel och pionjärer som erbjuder allt från att rensa ogräs till karaoke med flyktingar, eller att bjuda in okända stadsbor till en picknick i Westerpark. I det senare, som kallas Feed the Dutch, ingår ett helt picknickpaket med ett snickrat campingbord, parasoll, täcken och smörgåsar från bageriet Bakkerswinkel. Eller så kan man alltså gifta sig för en dag – med en invånare som visar upp det som finns bakom turiststråken.

Annons
På Bryggeriet Brouwerij de Prael.
På Bryggeriet Brouwerij de Prael. Foto: Ari Luostarinen

Jag satsar på det.

Min brud, Elien, har som alla Amsterdambor en cykel. Hon hjälper mig att hyra en. Och så ger vi oss iväg!

Först besöker vi bryggeriet brouwerij de Prael som startats av två före detta skötare i den psykiatriska vården. Där arbetar nu personer med psykproblem som har svårt att få jobb på den vanliga arbetsmarknaden.

Elien och jag sätts omedelbart i arbete. Hon tar hand om maskinen med roterande flaskor som fylls med skummande öl. Jag sätter på kapsyler. Killen bredvid mig tvättar flaskor och fyller de jättelika ölbackarna. Han tycker jag jobbar litet långsamt. Men efter ett tag gör han tummen upp.

Elien Van Helden arrangerar själv möten mellan invånare i Noorderpark, norra Amsterdam.
Elien Van Helden arrangerar själv möten mellan invånare i Noorderpark, norra Amsterdam. Foto: Ari Luostarinen
Annons

Vi fortsätter till Noorderpark, ett grönt paradis i norra Amsterdam där Elien är ansvarig för att organisera kultur- och idrottsevenemang och framförallt initiera överraskande möten mellan stadsdelens invånare som ofta lever anonymt.

Sedan är ”grannskapscamping” – en hel helg där stadsdelens invånare tältar och grillar för att bättre lära känna varandra.

Jag får också se hur Elien bor, och nu är det dags för mig som turist att göra något för invånaren som visat upp staden.

– Där står gräsklipparen, säger hon och pekar på redskapsskjulet i den pyttelilla trädgården. Gräset växer högt. Jag klipper och Elien räfsar.

Därefter avslutas dagen som gifta med att besöka en liten thairestaurant runt hörnet som min brud är mycket förtjust i.

SvD:s reporter klipper gräsmattan hemma hos sin tillfälliga ”brud”.
SvD:s reporter klipper gräsmattan hemma hos sin tillfälliga ”brud”. Foto: Ari Luostarinen
Foto: Ari Luostarinen Bild 1 av 8
Foto: Ari Luostarinen Bild 2 av 8
Foto: Ari Luostarinen / Svenska Dagbladet Bild 3 av 8

Att dricka öl utomhus debiteras med ungefär 1 000 kronor i Amsterdam.

Foto: Ari Luostarinen Bild 4 av 8

Elien hjälper Tomas att hyra en cykel – och sätter honom snart i arbete.

Foto: Ari Luostarinen Bild 5 av 8

På Bryggeriet Brouwerij de Prael.

Foto: Ari Luostarinen Bild 6 av 8

Elien Van Helden arrangerar själv möten mellan invånare i Noorderpark, norra Amsterdam.

Foto: Ari Luostarinen Bild 7 av 8

SvD:s reporter klipper gräsmattan hemma hos sin tillfälliga ”brud”.

Foto: Ari Luostarinen Bild 8 av 8