Annons

Birgitta Forsberg:Hela havet stormar på storbankerna

Handelsbanken, med koncernchef Carina Åkerström i spetsen, är en av flera banker som möblerar om i ledningen.
Handelsbanken, med koncernchef Carina Åkerström i spetsen, är en av flera banker som möblerar om i ledningen. Foto: Adam Wrafter

Birgitte Bonnesens högra hand tvingas lämna Swedbank, Handelsbanken gör två drömrekryteringar – varav en är minst sagt kritiserad – och Nordea petar ut flera chefer, bland andra sin finansdirektör.

Under strecket
Publicerad

Jan Larsson går till Handelsbanken, finansdirektören Christopher Rees lämnar Nordea och Ragnar Gustavii lämnar Swedbank.

Foto: Lotte Fernvall, Nordea, Maja Suslin/TT

Den sparkade Swedbankchefen Birgitte Bonnesens högra hand, Ragnar Gustavii, tvingas nu lämna banken. Sedan slutet av 2017 har 58-åringen varit chef för hennes vd-kontor och bland annat även chef för bankens anti-penningtvättsenhet.

Tidigare var Ragnar Gustavii Sverigechef för revisionsbyrån EY. En firma som under större delen av 2000-talet gått som barn i Swedbanks huvudkontor, både det gamla bruna vid Brunkebergstorg och det nya vita i Sundbyberg.

Banken sägs vara en av EY:s bästa kunder och EY har, enligt uppgift, varit involverade i flera viktiga strategiutredningar, inte minst när det gäller bankens baltiska verksamhet. Många på banken höjde därför på ögonbrynen när Birgitte Bonnesen i våras utsåg EY till att göra en extern granskning av den misstänkta penningtvätten. Ett beslut hon senare ändrade.

Hittills är Ragnar Gustavii och den tidigare chefen för regelefterlevnad, Cecilia Hernqvist, de enda i Birgitte Bonnesens närmaste krets som får gå. Hernqvist undertecknade, enligt SVT, ett av breven till en amerikansk myndighet som frågade om Swedbanks kopplingar till Panamaläckan. I sina svar till myndigheten utelämnade banken sina baltiska kunder, enligt SVT. Hernqvist petades åt sidan i våras, men nu ska hon helt lämna banken.

Annons
Annons

Jan Larsson går till Handelsbanken, finansdirektören Christopher Rees lämnar Nordea och Ragnar Gustavii lämnar Swedbank.

Foto: Lotte Fernvall, Nordea, Maja Suslin/TT

Men kvar finns Bonnesens finansdirektör Anders Karlsson, som tidigare var riskchef och därmed ansvarig för alla risker, även risken för penningtvätt. Kvar finns även strategichefen Mikael Björknert.

För Affärsvärlden berättade Ragnar Gustavii en gång en anekdot om hur han jobbade i finansbranschen och blev intervjuad för ett jobb på Riksbanken:

– När jag pratade med en av cheferna på Riksbanken sa jag: "Jag tar gärna jobbet som chefshandlare, men den här lönen som min företrädare haft är inte acceptabel."

Chefen svarade: "Nej Ragnar, den går ju inte att leva på."

– Kompisarna på Penningmarknadsmäklarna gav mig en gabardinkostym som avskedspresent på skämt, berättade Gustavii.

Det sätter fingret på diskrepansen mellan offentlig och privat sektor. Något det blev en kritikstorm kring i veckan när Finansinspektionens biträdande generaldirektör Martin Noréus, tillika ansvarig för banktillsyn, bytte sin gabardinkostym mot en skräddarsydd kreation i siden hos Handelsbanken.

Att en tillsynsmyndighets näst högsta chef går till en av de banker hen är satt att bevaka är oerhört olämpligt. Något det, med rätta, skrivits spaltkilometer om.

Samtidigt gör Handelsbanken en drömrekrytering till genom att anställa en annan före detta fallskärmsjägare, Jan Larsson. Den långe rödlätte 52-åringen är en politisk S-räv, som var Göran Perssons kanske allra närmaste man i tolv år. Han har kallats Sveriges främsta spinndoktor och Socialdemokraternas vassaste strateg.

Jan Larsson går till Handelsbanken,  finansdirektören Christopher Rees lämnar Nordea och Ragnar Gustavii lämnar Swedbank.
Jan Larsson går till Handelsbanken, finansdirektören Christopher Rees lämnar Nordea och Ragnar Gustavii lämnar Swedbank. Foto: Lotte Fernvall, Nordea, Maja Suslin/TT
Annons
Annons

Inför valet 2014 hoppade Jan Larsson av sitt jobb som kommunikationsdirektör på Nordea för att bli Stefan Löfvens valgeneral. Efter valet erbjöd statsministern honom en ministerpost, men drog tillbaka erbjudandet på grund av den svarta, i dubbel bemärkelse, asfalten på Larssons garageuppfart. Det har Jan Larsson själv berättat i DI Weekend.

Inte konstigt kanske att det nyligen spekulerades i att Swedbanks nya ordförande Göran Persson och blivande vd Jens Henriksson, även han S-märkt, skulle rekrytera Larsson som kommunikationsdirektör. I stället tar Jan Larsson med sig sin kunskap från politiken och från Nordea till Handelsbanken.

Koncernchef Carina Åkerström, som tillträdde i våras, har även gjort flera andra ommöbleringar i Handelsbankens ledning: ny personalchef, ny chef för Handelsbanken Markets, ny chef för Stadshypotek och en tillförordnad it-chef.

På Nordea har nye vd:n Frank Vang-Jensen även han börjat rensa ut. I veckan aviserade den inbitne cyklisten att finansdirektören Christopher Rees kommer att lämna banken och flytta hem till London. Beskedet var väntat eftersom tunga investerare har kritiserat Rees. Delvis får Rees helt enkelt bära hundhuvudet för att banken går sämre än de andra storbankerna.

Nyligen fick omvärlden veta att operativa chefen Torsten Hagen Jørgensen får lämna banken. Det var styrelsen som utsåg honom till den förra vd:n Casper von Koskulls parhäst. Hagen Jørgensen skulle driva banken internt medan von Koskull skulle sköta externa kontakter med kunder, medier och andra. Investerare har kritiserat Torsten Hagen Jørgensen för att inte ha lyckats tjäna på investeringarna inom bland annat it.

Även personaldirektören Karen Tobiasen får lämna sitt jobb. Den entusiasmerande Tobiasens uppgift var att genomföra en kulturell förändring i banken. Nu vill banken i stället ha någon som är bra på administration. Dessutom blev inte Karen Tobiasen populär hos de svenska anställda när hon listade Adolf Hitler som en av sina tre största inspirationskällor i den danska tidningen Børsen.

Hela havet stormar råder alltså på tre av de fyra storbankerna – vilket är normalt när en ny vd kommer in. Varje gång musiken tystnar saknar en chef en stol. Det enda som då återstår är att tömma skrivbordet och kånka hem kartonger.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons