Annons

Nya Trump-konflikterna: ”Fel på alla nivåer”

President Trump väljer återigen att tvivla på underrättelseinformation från CIA. Spionbyrån anser att den saudiske kronprinsen bin Salman beordrade mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Och det är inte enda Trump-kontroversen senaste dygnen. SvD reder ut vad som hänt – och vad det betyder.

Under strecket
Publicerad

Donald Trump och dottern Ivanka.

Foto: Carolyn Kaster/TT Bild 1 av 2

MInnesmärke för den mördade journalisten Jamal Khashoggi.

Foto: Lefteris Pitarakis/AP Bild 2 av 2

1 / 5

Donald Trump och dottern Ivanka.
Donald Trump och dottern Ivanka. Foto: Carolyn Kaster/TT

Relationen med Saudiarabien

MInnesmärke för den mördade journalisten Jamal Khashoggi.
MInnesmärke för den mördade journalisten Jamal Khashoggi. Foto: Lefteris Pitarakis/AP

Vad har hänt: CIA har inhämtat information som underrättelsetjänsten anser visar att den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman på förhand visste om eller rent av godkände mordet på saudiske journalisten Jamal Khashoggi.

Vad Trump sagt: ”Det kan mycket väl vara så att kronprinsen hade kännedom om den här tragiska händelsen. Kanske hade han det, kanske hade han det inte”. På onsdagen tackade Trump även oljetunga Saudiarabien offentligt för att ha hjälp till pressat ned oljepriset.

Vad det betyder: Trump är tydlig med att han sätter USA:s ekonomiska intressen och nära relation med Saudiarabien före utredningen om mordet på Khashoggi, åtminstone så här långt. Det genererar samtidigt kritik från demokrater och vissa republikaner om att han tar för lätt på mänskliga rättigheter.

Efter reklamen visas:
Trump: Vi är med Saudiarabien
Annons
Annons

Ivanka Trump.

Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP Bild 1 av 1

2 / 5

Ivanka Trumps mejl

Ivanka Trump.
Ivanka Trump. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Vad har hänt: President Trumps dotter Ivanka Trump har påkommits med att ha använt ett privat epostkonto för att skicka hundratals officiella mejl i sin egenskap av rådgivare i Vita huset. Det är emot reglerna, samma regler som Hillary Clinton bröt mot.

Vad Trump sagt: ”Mejlen var inte hemligstämplade som Clintons. De raderades inte som Clintons gjorde”, sa presidenten bland annat i en intervju i tisdags, med hänvisning till 33 000 raderade mejl som Clinton menar var privata.

Vad det betyder: Ivanka Trumps och Hillary Clintons fall är inte helt jämförbara. Clinton hade en egen e-postserver i sin bostad, vilket såvitt känt Ivanka Trump inte haft. FBI har även ägnat många månader åt att utreda Clintons epost – vilket kan ha bidragit till hennes valförlust 2016 – medan Trumps fall avslöjades nyligen. Icke desto mindre, det finns likheter mellan fallen som Trumpkritiker kan utnyttja.

Annons
Annons

Don McGahn, som numera samarbetar med särskilda åklagaren Robert Muellers ryssutredning.

Foto: Jacquelyn Martin/AP Bild 1 av 2

Trump ville få Clinton utredd för påstådda brott, enligt New York Times.

Foto: Patrick Semansky/AP Bild 2 av 2

3 / 5

Uppgift: Trump ville åtala Clinton och Comey

Don McGahn, som numera samarbetar med särskilda åklagaren Robert Muellers ryssutredning.
Don McGahn, som numera samarbetar med särskilda åklagaren Robert Muellers ryssutredning. Foto: Jacquelyn Martin/AP

Vad har hänt: President Trump sade till Vita husets chefsjurist Donald McGahn i våras att han ville beordra en federal utredning och åtal mot Hillary Clinton och förra FBI-chefen James Comey, enligt källor till tidningen New York Times. McGahn avrådde presidenten och menade att en sådan utredning, som skulle uppfattas som diktatorisk, riskerade att få Trump ställd inför riksrätt.

Vad Trump sagt: På onsdagsmorgonen hade han ännu inte kommenterat New York Times uppgifter. Men Trump har ägnat månader åt att kritisera James Comey sedan han sparkade honom som FBI-chef våren 2017. Strax efter valet sa Trump om Clinton att han inte ville utreda henne för påstådda brott, vilket han lovat under valkampanjen, men han har därefter av allt att döma bytt åsikt.

Trump ville få Clinton utredd för påstådda brott, enligt New York Times.
Trump ville få Clinton utredd för påstådda brott, enligt New York Times. Foto: Patrick Semansky/AP

Vad det betyder: Kutym är att USA:s justitiedepartement agerar självständigt från presidentmakten, med syftet att rättsskipningen ska hållas utanför den politiska debatten. Den regeln har brutits tidigare, av exempelvis president Nixon under Watergate, men presidentrådgivare försöker normalt hålla Vita huset borta från brottsutredningar för att inte riskera att underminera dem. Om Trump skulle beordra utredning av politiska fiender skulle han omedelbart kritiseras hårt för diktatoriska tendenser.

Annons
Annons

Den särskilda åklagaren Robert Mueller som utreder Rysslands påverkan i valet 2016.

Foto: J. Scott Applewhite/AP Bild 1 av 1

4 / 5

Trumps svar på Muellers frågor

Den särskilda åklagaren Robert Mueller som utreder Rysslands påverkan i valet 2016.
Den särskilda åklagaren Robert Mueller som utreder Rysslands påverkan i valet 2016. Foto: J. Scott Applewhite/AP

Vad har hänt: Trump har svarat skriftligen på frågor som ställts av utredaren av Rysslands påverkan i valet 2016, den särskilda åklagaren Robert Mueller. Förhandlingar om frågorna mellan Trumps advokater och Muellers utredare har pågått i runt ett år.

Vad Trump sagt: Presidenten dömer rutinmässigt ut Muellers utredning som en ”häxjakt” på honom själv. Han har dock tidigare sagt att han gärna svarar på utredarens frågor ”eftersom det inte fanns någon maskopi” med Ryssland.

Vad det betyder: Om Mueller och hans åklagare är nöjda med svaren eller inte är okänt, men att presidenten svarat kan innebära att den omfattande utredningen om rysk valpåverkan, och huruvida Trumps kampanj tog rysk hjälp för att vinna valet, närmar sig sitt slut.

Vad som sedan händer är mera osäkert nu än tidigare eftersom justitiedepartementet styrs av en tillförordnad justitieminister, Matthew Whitaker, sedan Trump sparkade Jeff Sessions i november. Enligt Whitakers egna uttalanden är han också kritisk till ryssutredningen. Whitaker har tagit över ansvaret för Muellers utredning från vice justitieminister Rod Rosenstein.

Annons
Annons

Pensionerade amiralen William H. McRaven.

Foto: Eric Gay/AP Bild 1 av 1

5 / 5

Trumps attack mot amiralen

Pensionerade amiralen William H. McRaven.
Pensionerade amiralen William H. McRaven. Foto: Eric Gay/AP

Vad har hänt: Trump attackerade den pensionerade och hyllade amiralen William H. McRaven, som var den som ledde räden 2011 där den efterspanade terroristen Usama bin Ladin dödades.

Vad Trump sagt: ”Hade det inte varit trevligt om vi fått tag på bin Ladin lite tidigare än så, hade inte det varit trevligt?”, sa presidenten i en intervju med Fox News i söndags, och lade till att ”han bodde i Pakistan precis bredvid en militärakademi, alla i Pakistan visste att han bodde där”.

Vad det betyder: Uttalandet tolkas av många som att presidenten har liten förståelse för det komplexa underrättelsearbete som låg bakom avslöjandet av bin Ladins gömställe.

Bortsett från det anser även flera republikanska politiker och andra kommentatorer att Trump gjorde ett misstag som angrep en hyllad och prisad amerikansk befälhavare med en 37-årig karriär i USA:s militär.

– Presidentens uttalande är fel på alla nivåer, säger exempelvis Nicholas J. Rasmussen, terrorismrådgivare år president George W Bush, till New York Times.

– Det visar en djup brist på förståelse om hur vår militär och underrättelsemyndigheter arbetar och det underminerar presidentens egen ställning som överbefälhavare, säger Leon Panetta, som vare CIA-chef när bin Ladin dödades 2011, till nyhetsbyrån AP.

Efter reklamen visas:
Finländare ute med räfsorna efter Trumps uttalande
Annons
Annons
Annons
Annons