Annons

Nya V-toppen: Många av de borgerliga håller med

Hoppet lever än att riksdagen ska säga ja till ett vinsttak i välfärden. Det menar Vänsterpartiets nyvalda vice ordförande Nooshi Dadgostar. I SvD:s serie #svarapåfrågan – med fokus på valets viktigaste sakfrågor – får Dadgostar förklara hur begränsade vinster ska öka människors valfrihet.

Under strecket
Publicerad
Foto: Lars PehrsonBild 1 av 3
Foto: Lars PehrsonBild 2 av 3
Foto: Lars PehrsonBild 3 av 3
Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1
Foto: Lars Pehrson

På tisdag väntas regeringens och Vänsterpartiets lagförslag om ett vinsttak i välfärden. En proposition som redan innan den presenterats mött tuff kritik från oppositionen och även från lagrådet.

Men Vänsterpartiets nyvalde vice ordförande Nooshi Dadgostar har inte gett upp hoppet.

– Det är vad vi lovade väljarna. Välfärden måste fungera för att människor ska ha bra liv och då måste människors behov komma först och inte vad företag tjänar mest pengar på.

Men förslaget väntas falla i riksdagen?

– Jag är inte så säker på det, vi får se. Jag hoppas att man tar sitt förnuft till fånga. Det är så många människor som håller med oss också djupt in i de borgerliga leden, säger Nooshi Dadgostar.

Nooshi Dadgostar är född och uppväxt i Göteborg. För drygt tio år sedan flyttade hon till Botkyrka, sydväst om Stockholm. Där engagerade hon sig i kommunpolitiken för att 2014 bli invald i riksdagen. Nyligen valdes hon till ny vice ordförande i Vänsterpartiet efter Ulla Andersson, och ses som ett av partiets stora framtidsnamn.

Annons
Annons
Foto: Lars PehrsonBild 1 av 2
Foto: Lars PehrsonBild 2 av 2
Foto: Lars Pehrson

I intervjun med SvD återkommer hon till en sak: att vinstjakten i välfärden skapar fel incitament.

– Vinstjakten i skolan är ett fiasko. Inget annat land har följt efter oss. Kvaliteten i skolan har inte gått upp och otroligt många elever går ut gymnasiet utan fullständiga betyg.

Men ger inte fler möjliga alternativ större valfrihet för eleverna?

– För att tjäna pengar måste du dra ner på någonting, antingen lärarna eller så får du locka billiga elever.

Billiga elever?

– Ja, antingen duktiga eleverna som inte kräver extra hjälp eller dem som inte har påstridiga föräldrar. Vinstjakten kräver ett urval för att kunna tjäna pengar.

Men återigen, ger inte fler skolor större valfrihet?

– Det finns en felaktig motsättning mellan valfrihet och gemensam välfärd. När du har läst ut en bra och god och högkvalitativ utbildning får du så många möjligheter i livet. Det ger valfrihet. Jag tycker att det är en konstig valfrihetsdebatt som förs.

Hur då konstig?

– Det är inte företagsvalen, eller valfriheten för företaget att etableras som är det viktiga utan individens behov bör bestämma.

Foto: Lars Pehrson
Annons
Annons

Nooshi Dadgostar är inte bara kritisk till dagens system för vinstjakten utan menar att det dessutom ökar segregationen när barn från olika miljöer inte längre möts i klassrummet. Dessutom ökar det stressen hos både barn och föräldrar.

– Vi har skapat en negativ stress där folk måste söka sig bort från det som är dåligt, och inte kan lita på att det närmaste alternativet är bra.

Märker du själv hur människor diskuterar vikten av att ställa sina barn i rätt skol- eller förskolekö redan på BB?

– Absolut. Jag har en kompis som blev jättestressad när hon kom på att hon inte ställt sitt barn i en förskola som alla andra hade ställt sig i. Vårt marknadsstyrda system kräver att föräldrarna vet vilken skola som fungerar och vilken som inte är bra. Vi har gått ifrån idén att skolan ska utjämna livschanser och vara kompensatorisk.

Är det givet att vinsterna är problemet och inte kvalitetskraven?

– Vinstjakten är problemet. När skolor optimerar sina beslut för att maximera vinsterna och dessutom konkurrerar med varandra. Det finns redan stora kvalitetskrav i skolan och vi har en läroplan.

Förslaget om att begränsa vinsterna i skolor har mött kraftig kritik. Många, särskilt från friskolorna, har varnat för att skolor kan komma att läggas ned. Men det tror inte Nooshi Dadgostar. Hon menar att förslaget i stället möjliggör för skolorna att återinvestera pengarna i
verksamheten.

– Det är väldigt många som säger att de inte driver skolor för att tjäna pengar utan för att utveckla svensk skola. Då får man ta dem på orden. Jag ser inget hot om någon nedläggning.

På tisdag väntas propositionen nå riksdagens bord. Nooshi Dadgostar menar att partiet har stora delar av svenska folket med sig men medger att det politiska stödet hos oppositionen är svagt.

– Men vi har lyckats att förändra debatten. För ett antal år sedan sa Stefan Löfven att det här inte låter sig göras. I dag står alla ministrar i hans regering och säger att vinstjakten måste stoppas för att få god kvalitet i välfärden, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons