Annons

Nya växande trenden – vin för veganer

Först sa man nej, men när sedan kravet växte, ändrade man sig. Systembolaget införde nyligen märkning av veganskt vin, av nöd tvunget. För veganerna växer i antal.

Under strecket
Publicerad

Ingen inbladning av djur, överhuvudtaget, i vintillverkningen. Det gör ett vanligt vin till ett veganskt vin.

Foto: Johan Franco CerecedaBild 1 av 1

Ingen inbladning av djur, överhuvudtaget, i vintillverkningen. Det gör ett vanligt vin till ett veganskt vin.

Foto: Johan Franco CerecedaBild 1 av 1
Ingen inbladning av djur, överhuvudtaget, i vintillverkningen. Det gör ett vanligt vin till ett veganskt vin.
Ingen inbladning av djur, överhuvudtaget, i vintillverkningen. Det gör ett vanligt vin till ett veganskt vin. Foto: Johan Franco Cereceda

Ekovin, lågalkoholvin, orange vin, blått vin, biodynamiskt vin, naturvin. Utbudet på vinmarknaden har aldrig varit så stort som det är idag. Men är det bara av godo? Eller är risken att vi går vilse i vindjungeln och därför tar det gamla vanliga, skrämda av valmöjligheterna? Nu adderas dessutom listan på vintyper med ytterligare en vingenre, nämligen veganskt vin. What?

Att begreppet veganskt vin över huvud taget existerar är sprunget ur vegansk mat, som innebär att allt som kommer från djurriket är bannlyst. Här ser vi också en tydlig trend, veganerna växer i antal.

Men vad har då denna vegantrend med vin att göra? Jo, under vinets jäsning bildas proteiner som gör att vinet blir grumligt och att det ibland kan uppstå så kallade proteinslöjor i det. Detta får man bort genom en process som kallas klarning, och då kan man använda ämnen antingen från växtriket eller djurriket. Som konsument, har man däremot knappast känt till detta, då ingen information funnits att tillgå. Som vegan är det samtidigt helt avgörande för vilket vin man vill välja.

Annons
Annons

Samtidigt finns i Sverige vinimportörer som jobbar mer progressivt och informerar tydligt om vinets status.

– Vi började tidigt, vi kände att det var en bra konsumentupplysning. Antalet veganer ökar och just därför blir det så viktigt att informera om vinerna. Många kanske inte ens känner till att vissa producenter klarnar sitt vin med exempelvis äggvita, förklarar Lottie Söderberg på vinimportfirman Giertz.

Från djurriket kommer flera produkter som kan användas när proteinet i vinet ska avlägsnas, som exempelvis just äggvita. Proteinet i äggvitan drar till sig partiklar som sjunker till botten vilket gör att man lätt kan avlägsna det.

Men även kasein som är en proteinkälla från mjölk, husbloss som man får av fiskars simblåsor eller kitosan som utvinns ur räkskal kan användas. Det har tidigare använts blodplättar som har samma bindande funktion. Detta är idag emellertid förbjudet inom EU och i de flesta andra vinproducerande länder.

Sedan finns en rad andra ämnen som kommer från växtriket som också brukas: den vulkaniska leran bentonit och ärtprotein är några av dem. Man kan också använda ett vanligt, dock mycket finmaskigt, filter för att få bort proteinslöjorna och få vinet mer klart.

Men hur vet vi då vilka viner som är veganska eller inte? Jo, nyligen har Systembolaget börjat med märkning av veganskt vin. Inte minst efter krav från konsumenter.

– Det är idag möjligt att fritextsöka på ”vegan” på systembolaget.se, förklarar Systembolagets pressekreterare Matilda Dannetun.

Vinerna blir emellertid sökbara endast om de på förpackningens etikett har en märkning som säger att de är veganska.

I dagsläget finns 87 veganviner på Systembolaget, 52 röda, 26 vita och nio rosé.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons