SvD Perfect Guide
Annons

Kockarnas festliga nyårsmeny

Eller varför inte fira jul med skaldjur och champagne? Här är två enkla, lyxiga festklassiker av kockarna Pontus Frithiof och Tor Stålhandske.

Text: SvD Perfect Guide - 22 december 2019

Belonostron

Flatostron från den svenska västkusten har världsrenommé. Många kockar kallar det ”urostronet”, själva utgångspunkten för hela denna kultur. För en ovan ostronnjutare kan belonostronet upplevas väl köttigt. Testa då att pochera ostronet hastigt i lite vitt vin och salt. Skär sedan upp ostronet i mindre bitar och servera med samma tillbehör som nedan.

1/2 dussin belonostron
Rödlök
Rödvinsvinäger
Citron

1. Finhacka rödlök, lägg i en skål och häll på rödvinsvinäger. Skär upp citronklyftor.
2. Öppna ostronen genom att trycka in en kniv från sidan. Lossa ostronen genom att skära loss dem undertill från skalet.

I glaset: Valentin Leflaive Blanc de Blancs, Champagne, nr 76452
Nytt champagnehus av bourgogneproducenten Olivier Leflaive och vinmakaren Erick de Sousa. Personligt och krispigt med läcker ton av ostronskal.

Annons
Annons

Hummersallad

En variant av den amerikanska rätten ”dressed crab”, här med svenska råvaror och smaker.

1 hummer
Isbergssallad
Ett litet rött äpple
Pepparrot
Gurka
3 msk majonnäs
1 tsk het chilisås
Dill
Smörgåskrasse
Forellrom

1. Strimla isbergssallad tunt och lägg i isvatten. Klyv hummern i mitten, ta ut köttet och skär köttet grovt. Tvätta och torka ur hummerskalen.
2. Lägg hummerkött, fintärnat äpple, chilisås, majonnäs, finhackad gurka och lite finskuren dill i en bunke. Blanda och smaka av.
3. Lägg isbergssallad i botten av hummerskalen, toppa med hummersalladen. Garnera med lite forellrom, nyriven pepparrot, dill, smörgåskrasse och hummerklorna.
4. Servera med rostat bröd och citron.

I glaset: Pierre Péters Blanc de Blancs, Champagne, nr 7350
Glänsande Grand Cru i stram, nyanserad stil som ger känslor av hav, mogen citrus och nybakad brioche. Finns även på magnum – storslaget!

Annons