Annons

Nye direktören: ”Absolut löfte” dra ner på konsulter

Vård i toppklass och ordning på ekonomin. Det ska nya direktören på Karolinska universitetssjukhuset, Björn Zoëga, leverera. Han lovar också att kraftigt dra ner på användningen av konsulter.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Björn Zoëga är ny direktör på Karolinska universitetssjukhuset.

Foto: Stockholm Spine Center,  Tomas OneborgBild 1 av 1

Björn Zoëga är ny direktör på Karolinska universitetssjukhuset.

Foto: Stockholm Spine Center,  Tomas OneborgBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Turerna kring NKS

Efter år av hård kritik och ett mycket lågt förtroende från de egna medarbetarna tvingades Melvin Samson avgå som sjukhusdirektör i september. Under sina fyra år var han i ordentligt blåsväder i samband med Macchiariniskandalen, SvD:s många avslöjanden om NKS-haveriet och en stor överanvändning av konsulter.

Under tisdagen beslutade Stockholms regionstyrelse att tillsätta Björn Zoëga som Karolinskas nye sjukhusdirektör för 16 000 anställda och en omsättning på 18 miljarder kronor.

Han är islänning, ortopedspecialist och VD för både Stockholm och Göteborgs Spine Center och är också medicinskt ansvarig för GHP Speciality Care. Det är en svensk sjukvårdskoncern som bedriver både öppenvård och slutenvård i Norden och Förenade Arabemiraten.

Björn Zoëga är ny direktör på Karolinska universitetssjukhuset.
Björn Zoëga är ny direktör på Karolinska universitetssjukhuset. Foto: Stockholm Spine Center,  Tomas Oneborg
Annons
Annons

Björn Zoëga, som hoppas vara på plats före sommaren, lockades av det nya jobbet eftersom han gillar stora utmaningar.

– Karolinska är ett välkänt sjukhus över hela världen och min uppgift blir nu att se till att det bedrivs bra högklassig vård. Det är också viktigt att prioritera ekonomin som kan ge oss möjligheter att utvecklas och skapa en attraktiv arbetsplats.

Att bli en attraktiv arbetsgivare är väl också ett bra sätt att lösa bristen på personal, särskilt specialistsjuksköterskor?

– Vi måste skapa bra stämning och visa att vi levererar bra vård för våra patienter. Inflytande och att känna sig delaktig är viktigt. Något jag vill ändra på är kommunikationen både inåt och utåt från sjukhuset. Öppenhet är otroligt viktigt både för patienterna och för att personalen ska känna sig stolta för den fina vård de ger även om man också har bekymmer.

Vad tycker du om Nya Karolinska?

– Det har gjorts revolutionerade förändringar, men det måste säkert skruvas och förbättras en del. Sjukhuset ska vara väldigt specialiserat och ha ett smalt uppdrag, men kanske behöver man riva upp delar av det beslutet. Eftersom jag hållit på med klinisk forskning förstår jag om man också vill ha många vanliga fall, säger han och tillägger:

– För mig är det väldigt viktigt att vara återhållsam med konsulter, det är ett absolut löfte från mig, säger Björn Zoëga.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons