Sverigedemokraten Ebba Hermansson vill fokusera på frågor kring trygghet, psykisk ohälsa bland unga och hedersproblematik under sin tid i riksdagen. SD har växt mest men kan bli utan makt.
Sverigedemokraten Ebba Hermansson vill fokusera på frågor kring trygghet, psykisk ohälsa bland unga och hedersproblematik under sin tid i riksdagen. SD har växt mest men kan bli utan makt. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Nykomlingarna i kaoset – kan bli blåsta på makten

Ebba Hermansson, 22-årig SD-riksdagsledamot, gick i högstadiet när Sverigedemokraterna kom in i riksdagen. Kristina Axén Olin, som gör comeback för M, är frustrerad över läget. Och Joakim Sandell, S, tror att SD-gula Skåne ligger ett val före resten av Sverige. De nya folkvalda ledamöterna släpps ner i ett unikt kaos där ingen från de tre största partierna vet om de får något inflytande.

Publicerad

Han traskar vant genom korridoren utanför plenisalen i riksdagen, Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman, följd av ett tv-team. Han är en av de centrala karaktärerna i den katt och råtta-lek om makten som pågår i politikens centrum på Helgeandsholmen i Stockholm.

Från en fåtölj i korridoren följer 22-åriga Ebba Hermansson, nyinvald riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, Ygemans väg förbi plenisalens än så länge låsta dörr. Hon har inte fått sitt passerkort än, men kommer liksom 108 nya ledamöter att kastas in i ett för Sverige unikt osäkert läge.

– Det känns lite som att jag lever någon annans liv. Man känner inte att man hör hemma här än, säger hon.

Kristina Axén Olin är tillbaka i politiken, denna gång som riksdagsledamot.
Kristina Axén Olin är tillbaka i politiken, denna gång som riksdagsledamot. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Fram tills häromdagen satt hon hemma i soffan hos mamma i Mölndal i pyjamas med laptopen i knät och arbetade på distans som tjänsteman åt Sverigedemokraterna.

Men Ebba Hermansson har lämnat katterna Fanny och Alexander bakom sig för att i veckan ta plats i riksdagen för ett parti som gjort ett rekordval tredje gången i rad – men ändå kan bli utan inflytande.

Skåne ligger väl ett val före i utvecklingen.

Annons

Det väntas bli mulet med regnrisk under måndag vid uppropet i riksdagen, då striden om vilka som blir nya talmän avgörs. Dagen efter ska kung Carl XVI Gustaf förklara riksmötet öppnat. Livgardet ska paradera, Arméns musikkår spela och Stockholms dövas förening stå uppställda med fanor. Ungefär som vanligt.

Men de nya riksdagsledamöterna i salen kommer inte att ha någon aning om vem som ska styra landet.

Ebba Hermansson är ny riksdagsledamot för Sverigedemokraterna.
Ebba Hermansson är ny riksdagsledamot för Sverigedemokraterna. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Inne i rummet där Socialdemokraterna har sitt första gruppmöte håller statsminister Stefan Löfven – som vägrat avgå till oppositionens förtret, men väntas röstas bort på tisdag – en dragning om det svåra läget inför den nya decimerade riksdagsgruppen.

Efter följer en utläggning av Magdalena Andersson om budgetprocessen. De nya ledamöterna sitter med raka ryggar, lyssnar noga. Ingen begär ordet så här på första dagen.

Annons

Socialdemokraten Joakim Sandell kommer från röda Malmö där S har styrt i 24 år. Hemma i hans stadsdel i centrala staden gick S fram rejält på bekostnad av Feministiskt initiativ. SD fick fyra procent.

Men det är undantag i ett Skåne som färgats gult av en annan folkrörelse – Sverigedemokraterna. Här i riksdagen är SD tredje största parti och har växt mest av alla.

– Skåne ligger väl ett val före i utvecklingen jämfört med resten av Sverige, säger Joakim Sandell.

Själv vet han inte om han kommer att vara riksdagsledamot för ett parti som sitter i regeringsställning eller tvingas gå i opposition.

– Jag har undervisat i samhällskunskap och historia och oavsett vad som händer nu kommer vi att få läsa om det här i framtidens historieböcker. Vilken väg kommer de anständiga partierna att gå?

Annons
Nya moderata riksdagsledamoten och M-veteranen Kristina Axén Olins parti kan bli utan makt om L och C samarbetar med S.
Nya moderata riksdagsledamoten och M-veteranen Kristina Axén Olins parti kan bli utan makt om L och C samarbetar med S. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

”Mona Lisa funkar, även om ett Birgitta Dahl-leende är bäst”, säger personalen på avdelningen Nycklar och kort i riksdagen när nyvalde ledamoten moderaten Kristina Axén Olin hämtar ut sitt passerkort.

– Hellre Michelle Obama eller Margaret Thatcher, svarar hon med ett leende.

Hon är M-veteran och tidigare finansborgarråd i Stockholm – och var då chef över nuvarande partiledaren Ulf Kristersson som var socialborgarråd. Kristina Axén Olin hoppade av privata skäl av politiken drygt ett år efter att Nya Moderaterna tog regeringsmakten hösten 2006. Sedan gjorde hon comeback 2017, framlyft av partiledaren.

På ett sätt har hon varit i karantän under Reinfeldteran, en tid som nästan blivit ett skällsord hos dagens moderater. Hon är närmast obefläckad. En möjlig minister?

Annons

– Nej, jag har verkligen inga sådana tankar, säger Kristina Axén Olin snabbt.

Vi sitter i riksdagsfiket. Bakom henne i fönstret syns Stockholms stadshus, hennes gamla arbetsplats. Tio år i politiken är mycket – det politiska landskapet har förändrats drastiskt. När hon försvann från politiken hade Sverigedemokraterna fått 2,9 procent i valet. Nu när hon kommer tillbaka är partiet nästan jämnstort med hennes.

– Ja det var bra tider då, haha. Nej, men jag tänker att vi alla som hållit på med politik har en skuld gällande integrationsfrågan. Vi har misslyckats vilket gjort att ett parti med främlingsfientliga åsikter har växt, säger hon.

Valresultatet är tyvärr olyckligt.

Efter reklamen visas:
Mellan raderna FLER ÄN TRE BLOCK I POLITIKEN

Moderaterna sitter, enligt många bedömare, på nyckeln till inflytande för Sverigedemokraterna. Det viskas om att det troliga scenariot till sist är en M-KD-regering med stöd av SD. Kristina Axén Olin vill inte samarbeta med Sverigedemokraterna, något ett antal M-kommunalråd ute i landet krävt.

– Min önskan är fortfarande att vi ska få en alliansregering och jag tror att vi får det inom en hyfsad framtid. Sedan om det blir nu eller längre fram vet jag inte.

Annons

Hur känns det att kastas in i ett sådant här läge?

– Det är klart att det är frustrerande. Jag är en resultatmänniska. Jag vill vara med och fatta beslut och påverka. Jag ser inte fram emot att sitta i opposition i fyra år och reservera mig och säga nej, säger Kristina Axén OIin.

Hon ser framför sig en dramatisk mandatperiod. Menar att oavsett vem som bildar regering så kommer den att bli skör med troliga regeringsbyten flera gånger och möjligtvis extra val.

– Valresultatet är tyvärr olyckligt, men man måste respektera det. Samtidigt är det inte bra för Sverige när det inte finns en majoritet som kan styra landet.

”De kollegor du har är delvis dina fiender” har Kristina Axén Olin tidigare sagt om politiken. Varför vill hon tillbaka? Hon utvecklar och säger att den politiska miljön kan vara kall och ”ganska gubbig”.

Annons

– Särskilt ett halvår före valet. Nu kommer förhoppningsvis i alla fall moderaterna här att vara ett lag, men sedan i nomineringstider blir ju även moderater konkurrenter med varandra igen, säger hon.

– Politiken kan vara en ensam miljö.

Socialdemokraten Joakim Sandell på gruppmöte lett av Anders Ygeman. Trots att de rödgröna blev störst kan hans parti förlora makten i flera scenarier.
Socialdemokraten Joakim Sandell på gruppmöte lett av Anders Ygeman. Trots att de rödgröna blev störst kan hans parti förlora makten i flera scenarier. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Pust och stön. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ursäktade sig den där augustieftermiddagen väl på plats i riksdagens presscenter. Han var svettig.

Orsaken: riksdagens rulltrappor stod stilla och han hade varit tvungen att gå upp till våning fem. Men han var glad när han presenterade 22-åriga Ebba Hermansson som partiets nya jämställdhetspolitiska talesperson.

Riksdagsledamoten Ebba Hermansson är på uppåtgående inom SD, en del av en ny generation unga sverigedemokrater. Hon föddes ett år efter att Jimmie Åkesson gick med i partiet. Hade nyss börjat högstadiet då Sverigedemokraterna kom in i riksdagen.

Annons

Partiets 90-talshistoria med kopplingar till nazism och skinnskallar känns avlägsen för henne.

– Jag tror också att det lever kvar hos många, att när de hör SD tänker de på SD 1990, jag tänker på SD 2014 och 2018. Jag kan på ett sätt förstå att de fortfarande associerar partiet till något annat, men jag var inte född då, jag har ingen relation till det alls, säger hon.

Ebba Hermansson är helt övertygad om att partiet kommer att få ett inflytande i riksdagen. Men kanske dröjer det till 2022 innan SD blir ett verkligt regeringsunderlag.

– Det kommer säkert fortsätta så här ett tag, att Alliansen håller upp sin fasad. Men det kommer inte att funka hur länge som helst.

Sverigedemokraten Ebba Hermansson vill fokusera på frågor kring trygghet, psykisk ohälsa bland unga och hedersproblematik under sin tid i riksdagen. SD har växt mest men kan bli utan makt.
Sverigedemokraten Ebba Hermansson vill fokusera på frågor kring trygghet, psykisk ohälsa bland unga och hedersproblematik under sin tid i riksdagen. SD har växt mest men kan bli utan makt. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Annons

När riksdagen drar igång i veckan kan alltså Kristina Axén Olin och Ebba Hermansson gemensamt vara med och rösta bort Stefan Löfven – som sedan ändå fortsätter som statsminister i en övergångsregering tills en ny finns på plats.

Men det ändrar inte det faktum att i nuläget vill 83 procent av kollegorna inte samarbeta med Ebba Hermanssons parti. Hon hoppas ändå att hon kan göra skillnad, att det ska gå att samtala i utskotten mer än tidigare.

Jag har en bild av hur det var förr.

– På ett sätt talar man redan med varandra och även om man inte samarbetar så anpassar man sig efter oss, det har även Socialdemokraterna gjort.

Ebba Hermanssons språkbruk skiljer sig även från vissa äldre partikollegors. Som hennes gruppledare Mattias Karlssons. Han som gläds på Facebook för att han fått en stridsyxa inspirerad av vikingatiden som ett ”tack för mina insatser för fosterlandet”. Och som efter valet skrev om hur en ”liten skara patrioter” är ”utsedda av ödet” i en existentiell kamp: ”det finns bara två val, seger eller död”.

Ebba Hermansson identifierar sig inte i första hand som nationalist, utan som socialkonservativ. Hennes huvudfokus är psykisk ohälsa hos unga och trygghetsfrågor.

– Det har nog att göra med att jag inte relaterar till samma saker som de som har varit med längre gör. De har levt i ett samhälle med mer trygghet, där Sverige inte var med i EU, de har en bild av hur det varit. Jag har bara en bild av hur det är nu, säger hon.

Samtidigt drömmer hon om ett Sverige förr i tiden, som hon menar var ett tryggare och mer sammanhållet Sverige. Och hennes mål är att Sverige ska gå åt det hållet.

– Jag har en bild av hur det var förr, sedan vet jag inte hur realistisk den bilden är, säger hon.

– Eller om det är en dröm om hur jag vill att det ska vara.

Efter reklamen visas:
4 sätt att undvika parlamentariskt kaos

Kristina Axén Olin är tillbaka i politiken, denna gång som riksdagsledamot.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 5

Ebba Hermansson är ny riksdagsledamot för Sverigedemokraterna.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 5

Nya moderata riksdagsledamoten och M-veteranen Kristina Axén Olins parti kan bli utan makt om L och C samarbetar med S.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 3 av 5

Socialdemokraten Joakim Sandell på gruppmöte lett av Anders Ygeman. Trots att de rödgröna blev störst kan hans parti förlora makten i flera scenarier.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 4 av 5

Sverigedemokraten Ebba Hermansson vill fokusera på frågor kring trygghet, psykisk ohälsa bland unga och hedersproblematik under sin tid i riksdagen. SD har växt mest men kan bli utan makt.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 5 av 5