Annons

NYT: USA har placerat skadlig kod i ryska elnätet

Moskva.
Moskva. Foto: TASS /

USA har placerat skadlig kod djupt inne i det ryska elnätets styrsystem som en del i ett kallt cyberkrig, skriver New York Times. USA:s president Donald Trump kallar tidningens publicering ”förräderi”.

Under strecket
Publicerad

Det är tidningen New York Times som kommer med avslöjandet att USA sedan 2012 placerat källkod i det system som styr det ryska elnätet. Tanken är att koden kan aktiveras om en konflikt skulle uppstå mellan länderna. En rad viktiga samhällsfunktioner skulle då kunna slås ut, skriver tidningen som intervjuat ett stort antal personer med insyn i arbetet.

Offensiven på området ska ha tagit fart då Donald Trump förra sommaren gav nya hemligstämplade direktiv till det amerikanska cyberkommandot som fick vidsträckta befogenheter att agera på egen hand utan att informera presidenten. Sedan 2012 ska USA ha installerat kod som samlar information om det ryska elnätet, men nu används även aggressiva kod som kan användas för att slå ut elnätet.

– Vi utför saker på ett sätt som vi aldrig kunde tänka oss för några år sedan, säger en högt uppsatt underrättelsetjänsteman till New York Times.

– Det har blivit allt mer aggressivt under det senaste året.

Enligt tidningens efterforskningar sker upptrappningen som ett svar på att Ryssland under en längre tid utfört liknande attacker som aldrig blivit offentligt kända. Ryssland ska exempelvis ha placerat skadlig kod för att slå ut amerikanska kraftverk och gas och oljeledningar. Även det amerikanska vattennätet ska ha attackerats.

Annons
Annons

Upptrappningen från båda sidor ska ses som förberedelser för en möjlig framtida konflikt mellan länderna. Ett viktigt mål är att också att, på samma sätt som med konventionella vapen och kärnvapen, visa styrka och avskräcka från en öppen konflikt.

Tidigare har det läckt ut uppgifter om att USA har en färdig plan för att släcka ned Iran om en öppen konflikt skulle uppstå mellan länderna. Och redan 2015 stängde Ryssland under några timmar av strömmen i västra Ukraina för flera hundra tusen invånare. I båda fallen beskrivs attackerna, och förberedelserna, som den digitala tidsålderns variant på kanonbåtsdiplomati.

I en intervju med Wall Street Journal gjorde Vita husets nationella säkerhetsrådgivare John Bolton nyligen klart att USA är redo att använda sitt cyberkommando offensivt mot Ryssland eller andra länder som attackerar USA digitalt: ”Vi kommer att se till att det kostar tills ni har fattat poängen”, sa han riktat till dessa.

President Donald Trump har reagerat starkt på uppgifterna i New York Times.

”Detta är praktiskt taget en akt av förräderi”, skriver han på Twitter. Uppgifterna är ”INTE SANNA”, dundrar han i ett annat.

Han upprepar också sin uppfattning att Trumpkritiska medier är ”folkets fiender”.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons