Annons

Patricia Hedelius:Nytt all time high i sikte – trots orosmoln

Årets rekordstarka aktiemarknad har pressat börsen till ett nytt rekord i både USA och Sverige. Allt fler investerare tvingas ge sig in på börsen för att inte halka efter i avkastningsracet – vilket i sin tur bättrar på förutsättningarna för nytt ”all time high”. Ett orosmoment är den pågående rapportperioden.

Under strecket
Publicerad

Amerikanska storbolag närmar sig börsrekord. Även i Sverige märks uppgångarna och det är inte långt kvar till drömgränsen från i höstas.

Foto: Richard Drew/AP Bild 1 av 1

Amerikanska storbolag närmar sig börsrekord. Även i Sverige märks uppgångarna och det är inte långt kvar till drömgränsen från i höstas.

Foto: Richard Drew/AP Bild 1 av 1
Amerikanska storbolag närmar sig börsrekord. Även i Sverige märks uppgångarna och det är inte långt kvar till drömgränsen från i höstas.
Amerikanska storbolag närmar sig börsrekord. Även i Sverige märks uppgångarna och det är inte långt kvar till drömgränsen från i höstas. Foto: Richard Drew/AP

Det breda börsindexet med amerikanska storbolag, S&P 500, har snabbt närmat sig nytt börsrekord. Med årets raketuppgång på 16 procent är det inte långt kvar till drömgränsen från september 2018. Och även i Sverige är vi på rekordnivåer – Stockholmsbörsens breda index satte ett nytt rekord i torsdags på nivån 619,71.

Förutsättningarna för att index på nytt når nya rekord finns där, även om det finns orosmoln. Totalt sett väntas sjunkande vinster för de amerikanska börsbolagen, liksom de svenska, då fjolårets starka siffror blir svåra att slå. Och frågan är också om en föraning om sämre ekonomisk konjunktur som kan komma i och med kvartalsrapporterna kan knäcka börshumöret.

Netflix, som är tongivande i gruppen med Google (Alphabet) och Amazon, guidade ned sina prognoser för i år, vilket ger en viss nervositet. Men samtidigt är det just bolagsrapporterna som kan elda på fortsatta kursuppgångar och optimisten kan läsa in en del positiva signaler redan nu.

Annons
Annons

Likt ett starkt förband på sista afterskin kom storbanken JP Morgan in med en betydligt starkare rapport än väntat, vilket tände hoppet om nya indexrekord i USA. Men också hopp om en omvärdering av bankaktier som haft det tungt, både i USA och i Norden.

Svenska banker, som väger tungt i index, har däremot presterat uselt. Framförallt är de tyngda av penningtvättsoro – men till det kan även läggas skepsis över om Riksbanken ska orka justera upp reporäntan som utlovat. Fortsatt låg ränta betyder en fortsatt press på lönsamheten. En uppvärdering av svenska bankaktier skulle ge index en rejäl skjuts och bli en promenadseger mot ett nytt rekord.

Ericsson visar ett fortsatt starkt momentum inom 5G och stärker också tron på en fortsatt bra aktiemarknad.

Nätmäklaren Avanzas rapport var dock en besvikelse på intäktssidan men framförallt var det resultatet som var lägre än väntat. Även Handelsbanken, som är den enda storbank som rapporterat hittills, visade svaga siffror. Det ökar osäkerheten för att även resten av den indextunga sektorn har haft ett svårt kvartal och en omvärdering skjuts på framtiden.

En annan sektor, eller ett annat bolag rättare sagt, som är tongivande i index är Hennes & Mauritz. Aktien fick ett ordentligt kurslyft efter sin rapport. Ytterligare stöd till detaljhandeln, som haft det bitvis mycket tufft, kom när Kinneviks storinnehav Zalando i förra veckan kom med en omvänd vinstvarning. Ericsson, med förra onsdagens starka rapport, visar ett fortsatt starkt momentum inom 5G och stärker också tron på en fortsatt bra aktiemarknad.

Annons
Annons

Men en nyckelsektor kommer att bli den grupp med bolag som är en given konjunkturindikator och avgörande för om ett börsrekord nås eller inte: verkstadsbolagen.

Oron för en svagare konjunktur i Europa, Kina och USA sänkte börserna under slutet av förra året och bland storförlorarna fanns just de konjunkturkänsliga verkstadsbolagen. Den oron neutraliserades i början av året när den amerikanska centralbanken Fed tvingades retirera från sin rigida räntehöjningsplaner.

Efterfrågan på aktier drivs nu också på av att många investerare stått utanför börsen och tvingas in för att inte förlora ännu mer.

Då inga räntespöken är inom synhåll har verkstadsbolagen placerats högt upp bland vinnarna i år. Alfa Laval och Sandvik är upp tvåsiffrigt, men också SKF, Assa Abloy, Atlas Copco och Volvo har gått bättre än börsen i snitt. De flesta av bolagen rapporterar i veckan medan Sandvik kom redan i torsdags med lägre vinst, men starkare orderingång än väntat. Sandviks vd Björn Rosengren uppgav i samband med rapporten att han inte ser några tecken på någon kommande lågkonjunktur. Aktien föll först men vände sedan upp brant och drog med sig flera andra tunga verkstadsbolag. Från att ha spelat en biroll på börsen är verkstad återigen är i fullt fokus.

Men det saknas inte hinder på vägen som kan fälla börshumöret. Donald Trumps handelskrig med Kina och en mer ansträngd relation till EU är fortfarande i högsta grad oroande – liksom problemen i EU, som exempelvis Brexit eller Italiens sköra politiska läge och ekonomi.

Listan är lång på ekonomiska oroshärdar, och till dem kan svaga bolagsrapporter skapa en förnyad oro om en sämre global tillväxt. Men samtidigt så ska det mycket till för att störa det goda börshumöret. För efterfrågan på aktier drivs nu också på av att många investerare stått utanför börsen och tvingas in för att inte förlora ännu mer. Det är med andra ord, trots orosmolnen, bäddat för ett par nya all time high både i USA och på den svenska börsen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons