Annons

Nytt BB stoppas – skjuts fram på obestämd tid

S:t Görans sjukhus på Kungsholmen i Stockholm har byggts ut men bygget av en ny förlossningsklinik stoppas nu av det blågröna styret i regionen.
S:t Görans sjukhus på Kungsholmen i Stockholm har byggts ut men bygget av en ny förlossningsklinik stoppas nu av det blågröna styret i regionen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Den nya förlossningskliniken på S:t Görans sjukhus skjuts på framtiden. Nya miljardkostnader för coronapandemin är främsta orsaken.

”Det är helt orimligt, Stockholm behöver fler förlossningsplatser”, säger Catarina Wahlgren (V).

Under strecket
Publicerad

Att Stockholm behöver en ny förlossningsenhet har stått klart sedan länge och ursprungligen skulle den stått färdig redan 2018. Men den har flera gånger skjutits på framtiden.

I augusti förra året fattades beslutet att S:t Görans sjukhus skulle öppna den nya förlossningskliniken under 2022 med plats för drygt 4 000 förlossningar om året. Själva bygget har också kommit igång, men nu stoppas det av den blågröna majoriteten i Region Stockholm.

Orsakerna är flera. Coronakrisen har medfört extra kostnader för Stockholmsregionen som därför sett över sina investeringsbehov. Och det har bland annat lett till att förlossningen på S:t Görans sjukhus skjuts på framtiden – liksom två planerade närakuter.

Att valet föll på just förlossningen på S:t Göran beror på att man enligt prognoserna nu ser att antalet födslar verkar minska. Detta efter många år, då antalet förlossningar slagit rekord med ett extremt tryck mot flera av Stockholms olika förlossningskliniker.

Blivande mammor har skickats runt till olika förlossningsställen i såväl Stockholmsområdet som i Mälardalen. Det har även förekommit att mammor fått föda i Helsingfors och kritiken har tidvis varit hård.

Annons
Annons

Samtidigt har även blivande mammor från andra regioner kommit till Stockholm för att föda.

Men nu verkar alltså trenden vika och det beräknas födas färre barn i Stockholm den närmaste tiden. Och då kan man flytta fram den nya förlossningskliniken i några år, enligt det blågröna styret som ska klubba beslutet under tisdagen.

Catarina Wahlgren, gruppledare för Vänsterpartiet i region Stockholm, pekar på att de födande blir runtskickade eftersom resurserna är så knappa. Det rör sig om rena nedskärningar för att klara regionens ekonomi som var dålig redan innan coronakrisen

– Nu väljer de blågröna att stoppa den planerade förlossningskliniken på S:t Görans sjukhus. Men förlossningsvården är redan hårt ansträngd. Det behövs mer luft i systemet. Alla födande ska känna sig trygga att de får en plats när de ska föda. Stockholm behöver fler förlossningsplatser, säger hon och tillägger:

– Vi vill ha en barnmorska per aktivt födande kvinna. I dag hinner personalen knappt gå på toaletten. Det är helt orimligt. Dessutom står byggnaden för förlossningen på S:t Görans sjukhus klar. Vad väntar de borgerliga på, frågar sig Catarina Wahlgren.

Sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink, Liberalerna, säger till SvD:

– Coronakrisen gör att vi måste se över nya satsningar och vad vi eventuellt kan vänta med. Nu sjunker prognosen över antalet förlossningar de kommande åren ytterligare, behovet av en ny förlossningsklinik dröjer några år och i rådande läge väljer vi därmed att vänta med att driftsstarta förlossningen på S:t Görans sjukhus.

Anna Starbrink förväntar sig också att staten lever upp till löftena att kompensera regionen för alla coronarelaterade kostnader och minskade skatteintäkter.

– Men vi behöver också själva vara försiktiga och ansvarsfulla med skattebetalarnas pengar för att resurserna till vården ska räcka så långt som möjlig.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons