Annons

WHO kallar till krismöte om ebolautbrott

I det stora ebolautbrottet i Västafrika 2014–2016 miste 11 300 personer livet. Bilden är från Sierra Leone. Arkivbild.
I det stora ebolautbrottet i Västafrika 2014–2016 miste 11 300 personer livet. Bilden är från Sierra Leone. Arkivbild. Foto: Michael Duff/AP/TT

Ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa har "nått en ny fas" sedan ett fall upptäckts i staden Mbandaka med en miljon invånare, enligt landets hälsominister Oly Ilunga Kalenga. WHO har kallat till ett krismöte om läget i landet.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Världshälsoorganisationen (WHO) kallar till ett krismöte med experter för att avgöra om ebolautbrottet utgör en internationell krissituation. Det skulle i så fall göra att fler länder kan involveras och bidra med forskning och resurser. Mötet hålls på fredag.

23 personer tros ha avlidit i ebola i Kongo-Kinshasa sedan april. Dessa har smittats i mer glesbefolkade områden vilket har gjort det lättare för att myndigheterna att isolera smittan där. När utbrottet nu har nått stadsmiljöer kan läget bli mycket svårare för sjukvården.

"Det är en oroande utveckling", skriver WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus i ett uttalande. WHO bekräftar att ett fall av ebola upptäckts i ett distrikt i miljonstaden Mbandaka. Organisationen meddelar att den skickar ett 30-tal experter till staden.

Att smittan nått Mbandaka väcker oro hos Världshälsoorganisationen på grund av stadens läge. Den är en viktig hamnstad och handelsplats vid Kongofloden, där transporter ned till huvudstaden Kinshasa passerar.

– Ebolautbrottet har nått en ny fas. Den påverkar nu tre olika zoner i landet, inklusive en tätbebyggd zon. Sedan vi upptäckte fallet i Mbandaka har våra epidemiologer arbetat på fältet med att identifiera personer som varit i kontakt med misstänkta smittofall, säger hälsominister Oly Ilunga Kalenga.

WHO har skickat 4 000 doser ebolavaccin till Kongo-Kinshasa i ett försök att hejda utbrottet av den smittsamma febersjukdomen.

Hälsodepartementet säger att vaccinationerna sätter i gång tidigt nästa vecka.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons