Annons

Nej till Boris Johnsons planer på nyval – igen

Foto: House of Commons/AP/TT

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson hoppas slippa fler förseningar i brexit och vädjar om ett snabbt nyval. Parlamentet röstade ner honom – men striden är inte över.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Brexitbollen är tillbaka till London, där underhuset under kvällen debatterat frågan om ett nyval den 12 december.

– Underhuset kan inte längre hålla det här landet som gisslan. Parlamentet är dysfunktionellt, säger Johnson i underhuset.

Men som väntat fick han inte igenom sitt förslag – underhuset röstade ja med siffrorna 299−70. Men det räcker inte, eftersom det krävs två tredjedelars majoritet för att tvinga fram ett nyval, alltså 434 röster.

Det är inte första gången Johnson misslyckas med att få till ett nyval – senast det hände var i början på oktober. Då lade det största oppositionspartiet Labour ned sina röster, något som partiledaren Jeremy Corbyn motiverade med att han inte vill ha ett nyval förrän ett avtalslöst utträde ur EU inte längre är ett alternativ. Även nu lade Labour ner sina röster med samma motivering.

Annons
Annons

Bland oppositionen, förutom Labour, har även Liberaldemokraterna och Skotska nationalistpartiet (SNP) flaggat för att man kan stödja ett förslag om nyval så fort risken för ett avtalslöst utträde är borta.

Efter omröstningen talade Johnson fram ett nytt förslag om nyval den 12 december. Det är en så kallad ”short bill”, vilket kringgår den lag som kräver två tredjedelars majoritet för ett nyval, och gör att ett nyval kan bli verklighet med bara hälften av rösterna. Enligt The Guardian har Johnson goda chanser att vinna med stöd från Liberaldemokraterna och SNP.

Även Labour är beredda att ompröva sin inställning.

– Vi kommer att granska förslaget och ta ställning till det. Vi ser också fram emot ett definitivt besked om att ett avtalslöst utträde inte är aktuellt, säger Jeremy Corbyn i underhuset.

Ett orosmoment är dock om nyvalsförslaget ska kunna gå igenom alla instanser i tid – det räcker inte med att underhuset röstar igenom det. Det krävs nämligen både ett godkännande från drottningen och att förslaget går igenom överhuset.

I morse tog de 27 kvarstannande EU-ländernas ambassadörer i Bryssel ett väntat beslut.

"EU27 är överens om att acceptera Storbritanniens önskan om en brexitförlängning till den 31 januari 2020. Beslutet kommer formellt att tas via en skriftlig procedur", skriver EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk på Twitter.

– Jag är nöjd över att beslutet har tagits, säger chefsförhandlaren Michel Barnier till bland andra tv-kanalen Sky News i en kort kommentar efter mötet.

Storbritannien får därmed tid på sig till den 31 januari 2020 för att göra klart brexitprocessen. Om man tidigare än så hinner godkänna det som krävs öppnas även för ett utträde redan den 30 november eller den 31 december.

Premiärminister Johnson tycker enligt en talesman att Storbritannien fortfarande borde lämna redan den 31 oktober – men har samtidigt i ett svarsbrev till EU bekräftat att landet går med den föreslagna förlängningen.

I brevet uttalar han också sin förhoppning om att EU-länderna ska göra klart för alla att det inte blir några fler förlängningar, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons