Annons

Nytt hopp för bröderna att återförenas med familjen

När Ahmad Chkheit flydde från Syrien trodde han att han snart skulle kunna återförenas med sin familj.
När Ahmad Chkheit flydde från Syrien trodde han att han snart skulle kunna återförenas med sin familj. Foto: Simon Rehnström

Nu får många syriska flyktingar återigen möjlighet att återförenas med sin familj i Sverige – men fortfarande återstår flera problem.

– Ingen pappa kan fortsätta leva utan sina barn, säger 41-åriga Ahmad Chkheit.

Under strecket
Publicerad

Ahmad Chkheit får hjälp av sin bror med att klara vardagen.

Foto: Simon Rehnström Bild 1 av 1

När Ahmad Chkheit lämnade inbördeskriget i Syrien 2015 valde han Sverige på grund av landets goda rykte. Kvar i hemlandet blev frun och de fem barnen.

– Jag hade läst på nätet att Sverige beviljar permanenta uppehållstillstånd för flyktingar och att man kan återförenas med sin familj efter två år, säger Ahmad Chkheit när SvD träffar honom i lägenheten i Tyresö utanför Stockholm.

Men det blev inte som han tänkt.

Sommaren 2016 skärptes migrationslagarna med tillfälliga uppehållstillstånd som huvudregel. Rätten till familjeåterförening för personer med så kallat alternativt skyddsbehov – den kategori som de flesta av syrierna bedöms tillhöra – begränsades kraftigt.

– Ingen pappa kan fortsätta leva utan sina barn, säger 41-åriga Ahmad Chkheit.

På tisdagen fattade riksdagen ett beslut som ger honom nytt hopp. Beslutet innebär att personer med alternativt skyddsbehov återigen får möjlighet att ansöka om att återförenas med sina minderåriga barn och sin partner i Sverige.

Migrationsverket beräknar att 8 000 personer kommer att komma hit som anhöriga till personer som beviljats asyl de kommande tre åren på grund av lagändringen.

Annons
Annons

Ahmad Chkheit får hjälp av sin bror med att klara vardagen.

Foto: Simon Rehnström Bild 1 av 1

Ambassadernas väntetider kan göra att ansökningarna felaktigt kan registreras för sent.

Men trots det mer generösa regelverket återstår flera hinder för den som vill återförenas med sin familj i Sverige.

För syrier är ett av de största problemen att att det inte finns någon ambassad i Syrien, vilket gör det svårt att genomföra den obligatoriska intervjun vid en svensk beskickning. Den enda svenska ambassad som syrier kan ta sig till utan visum finns i Sudan, 2 700 kilometer bort.

Dessutom är Migrationsverkets handläggningstider långa.

Personer med alternativt skyddsbehov får uppehållstillstånd i 13 månader, vilket sedan kan förlängas med två år i taget. Migrationsverket har flaggat för att det kan uppstå ”betydande svårigheter” eftersom många av ansökningarna om anhöriginvandring inte kommer att hinna slutföras innan uppehållstillståndet löper ut för personen i Sverige.

Ahmad Chkheit får hjälp av sin bror med att klara vardagen.
Ahmad Chkheit får hjälp av sin bror med att klara vardagen. Foto: Simon Rehnström

Ett annat problem är att personerna måste göra en ansökan om anhöriginvandring inom tre månader efter att de beviljats uppehållstillstånd. Annars gäller ett skärpt försörjningskrav som få nyanlända når upp till.

Migrationsverket har varnat för att ambassadernas väntetider kan göra att ansökningarna felaktigt kan registreras för sent.

Som många andra av personerna som beviljats asyl i Sverige har Ahmad Chkheit fysiska och psykiska skador. Han låg i koma i tre månader efter en explosion i Syrien, och enligt ett läkarutlåtande lider han av posttraumatiskt stressyndrom och depression.

Annons
Annons

I intyget står det att han är ”svårt traumatiserad efter flera svåra händelser med kroppsliga skador”, och det är ”oklart” om han någonsin kommer att bli återställd.

Ahmad Chkheit säger att besvären gör att han inte har stort hopp om att få permanent uppehållstillstånd i Sverige, eftersom han då behöver kunna försörja sig själv.

Vi hade tyckt att det var bättre att gå tillbaka till den tidigare lagstiftningen.

Brodern Mahmoud Chkheit hjälper honom att klara vardagen. Han har själv fyra barn och en fru i Syrien. Båda brödernas familjer befinner sig i flyktingläger i kurdkontrollerade områden i norra Syrien.

– Om våra familjer kommer hit så kommer vi att få tillbaka våra liv, säger Mahmoud Chkheit.

Tisdagens beslut i riksdagen innebär även att den tillfälliga flyktinglagen som infördes sommaren 2016 förlängs i tre år. En ändring som införs är att statslösa personer som fötts i Sverige nu får möjlighet att beviljas permanent uppehållstillstånd.

Flera debattörer och politiker har menat att ett mer generöst asylregelverk kommer att öka Sveriges attraktionskraft för flyktingar och migranter. Men Migrationsverkets bedömning är att påverkan kommer att vara väldigt liten.

I fredags tillsattes även en parlamentarisk kommitté som ska göra en större översyn av den svenska migrationspolitiken. Martin Ärnlöv, generalsekreterare för svenska Röda Korset, välkomnar utredningen, och den utökade möjligheten för nyanlända att återförenas med sin familj.

– Vi hade tyckt att det var bättre att gå tillbaka till den tidigare lagstiftningen, men det var väl inte politiskt realistiskt, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons