Annons

Fallet Evelyn får världen att jubla

21-åriga Evelyn Hernández sprack upp i ett leende när hon friades från mordanklagelserna.
21-åriga Evelyn Hernández sprack upp i ett leende när hon friades från mordanklagelserna. Foto: Salvador Melendez/AP

Hon våldtogs, blev gravid och fick ett sent missfall. Då fälldes hon för mord på det dödfödda barnet under El Salvadors strikta abortlagstiftning. Nu har hon friats – och fallet väcker hopp bland andra fängslade kvinnor.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Evelyn Hernández kramas om av sin försvarsadvokat Bertha María Deleón.

Foto: Salvador Melendez/AP Bild 1 av 2

Protester utanför domstolen där protestanterna vill se ändrad lagstiftning.

Foto: Salvador Melendez/AP Bild 2 av 2

På en utomhustoalett fick Evelyn Hernández plötsligt kraftiga magsmärtor och blödningar. Hon svimmade och födde ett livlöst barn. Året var 2016.

Hon var 18 år när hon utsattes för en våldtäkt som också ledde till graviditet. Men Hernández, som nu hunnit bli 21 år, visste inte att hon väntade barn.

Hon polisanmäldes av vårdpersonalen på sjukhuset dit hon åkte, något som är vardag för kvinnor som söker vård i El Salvador. När den livlösa bebisen senare hittades ledde det till brottsmisstankar mot henne.

Hon fälldes 2017 mot sitt nekande för mord i en salvadoransk domstol och dömdes till 30 års fängelse. I februari släpptes Hernández fri i väntan på den nya rättegången. Då hade hon varit inlåst i 33 månader. Åklagaren hävdade att Hernández borde stanna kvar i fängelse för att hon misslyckats med att skydda sitt barn.

Men appellationsdomstolen friade Hernández i måndags, vilket fått kvinnor och människorättsaktivister att jubla världen över.

När Hernández klev ut ur rättsalen var hon märkbart känslosam. Hon möttes av glädjerop och kramar av andra unga kvinnor som samlats utanför domstolen för att protestera med plakat som sade ”Frihet och rättvisa för Evelyn”.

Annons
Annons

Evelyn Hernández kramas om av sin försvarsadvokat Bertha María Deleón.

Foto: Salvador Melendez/AP Bild 1 av 1

– Tack gode Gud för att rättvisa har skipats, sa en tårögd Evelyn Hernández utanför domstolen.

Hon tackade också utländska diplomater som engagerat sig i hennes fall.

– Det var svårt att sitta fängslad när jag visste att jag var oskyldig. Nu hoppas jag att fler går fria snart, sa Hernández.

Evelyn Hernández kramas om av sin försvarsadvokat Bertha María Deleón.
Evelyn Hernández kramas om av sin försvarsadvokat Bertha María Deleón. Foto: Salvador Melendez/AP

Hennes advokat Bertha María Deleón skriver på Twitter att trots att det är ett svårt och krävande jobb att försvara kvinnor i landet så är en seger som denna värt allt slit.

”Jag spricker av lycka! I dag är en bra dag för rättvisan”, skriver advokaten.

Fallet har fått uppmärksamhet världen över och satt fokus den utsatthet som sträng abortlagstiftning innebär för kvinnor. El Salvador har utgjort ett skräckexempel sedan 1998 där hjälporganisationer uppskattar att 25 000 kvinnor blir gravida efter en våldtäkt varje år.

– El Salvador måste en gång för alla stoppa sitt skamfulla och diskriminerande beteende att kriminalisera kvinnor och omedelbart dra tillbaka landets drakoniska antiabortlagar, säger Amnesty Internationals Amerikachef Erika Guevara-Rosas.

Omkring 20 kvinnor sitter fortsatt fängslade i fall som liknar Hernández, alla med långa fängelsestraff. Enligt en organisationen för avkriminalisering av abort dömdes minst 49 kvinnor för liknande brott mellan 2000 och 2014.

De dömda kvinnorna, och de som kämpar för deras frihet, ser en ljusning i samband med Hernández-fallet.

– Detta väcker hopp för de fängslade kvinnor som drabbats av medicinska problem som inte har något att göra i en rättssal. Ingen ska behöva gå igenom det som Evelyn gjort, säger landets välkända kvinnorättsaktivist Morena Herrera.

Annons
Annons

Protester utanför domstolen där protestanterna vill se ändrad lagstiftning.

Foto: Salvador Melendez/AP Bild 1 av 1
Protester utanför domstolen där protestanterna vill se ändrad lagstiftning.
Protester utanför domstolen där protestanterna vill se ändrad lagstiftning. Foto: Salvador Melendez/AP

El Salvador är ett av tre länder i Centralamerika med totalt abortförbud och kvinnor kan fängslas mellan två till åtta år. Men kvinnor som fått missfall av olika orsaker kan också bli anklagade för mord och riskera ett fängelsestraff på 30–40 år. Det är svårt för fattiga, outbildade och redan utsatta unga kvinnor att försvara sig mot sådana anklagelser.

Grannländerna Nicaragua och Honduras har också strikta abortlagar. Det spelar ingen roll om graviditeten är resultatet av en våldtäkt, incest, eller om kvinnans liv är i fara.

Abortfrågan har också aktualiserats under 2019, särskilt efter att USA-delstaten Alabama röstat igenom ett kontroversiellt lagförslag om ett totalt abortförbud. Bara i år har abortrestriktionslagar genomförts i 16 amerikanska delstater, dock har inget varit så restriktivt som lagförslaget i Alabama.

Att bevilja en ny rättegång i ett fall som Evelyn Hernández är unikt i El Salvador och ses som en seger för hela kvinnorörelsen. Ett skäl till varför fallet fått så stor uppmärksamhet är att 21-åringen valt att öppet berätta sin historia, med namn och bild, vilket är mycket ovanligt bland sexualbrottsoffer.

Men Hernández frikännande kom också i kölvattnet av tidigare frikännanden. I mars tidigare i år släpptes tre dömda kvinnor, som fött dödfödda barn. I december friades en annan ung salvadoransk kvinna efter att ha åtalats för mordförsök sedan hennes barn fötts för tidigt.

Opinionsundersökningar visar att fler vill se en något generösare abortlagstiftning. President Nayib Bukele, som fått ögonen på sig i samband med Hernández–fallet, har sagt att han anser att abort bör vara aktuellt endast om kvinnans liv och hälsa står på spel. Men han har också sagt att man inte ska ”misstänkliggöra” en kvinna som får missfall.

Efter reklamen visas:
Frias för mord på sitt dödfödda barn
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons