Annons

"Inte seriöst", säger avsatt S-topp

Ann-Sofie Hermansson (S) har avsatts av sin fullmäktigegrupp i Göteborg. Bild från i måndags.
Ann-Sofie Hermansson (S) har avsatts av sin fullmäktigegrupp i Göteborg. Bild från i måndags. Foto: Thomas Johansson/TT

Ann-Sofie Hermansson har avsatts som gruppledare för Socialdemokraterna i Göteborg av fullmäktigegruppen. Själv säger hon att beslutet är "oseriöst" och avvisar avgångskravet.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Partiets fullmäktigegrupp samlades på onsdagskvällen och en överväldigande majoritet röstade för att avsätta Hermansson, rapporterar GT.

– Jag betraktar inte det här som seriöst. Vi har ett ordinarie gruppmöte på måndag. All diskussion som behöver föras kan föras då, säger Hermansson till TT.

Kravet på S-toppens avgång restes först av styrelsen för Socialdemokraternas partidistrikt i Göteborg för några dagar sedan. Som skäl angavs i första hand att hon har haft svårt att samarbeta inom partiet.

Ann-Sofie Hermansson har hittills avvisat kraven på avgång.

Redan tidigare på onsdagen stod det klart att Socialdemokraternas ledamöter i fullmäktige ställde sig bakom kravet på hennes avgång. Det framgick av ett brev som fullmäktigegruppen skickat till Hermansson.

I brevet heter det bland annat att man inte längre litar på Hermanssons "omdöme och förmåga att leda det politiska arbetet". Flera tidigare kommunalråd finns bland undertecknarna.

Ann-Sofie Hermansson var före valet i höstas ordförande i Göteborgs kommunstyrelse och har setts som partiets tyngsta namn i Göteborg. Men efter valet styrs Göteborg av en borgerlig Allians-minoritet, som dock bara har 24 av de 81 mandaten i kommunfullmäktige.

Socialdemokraterna i Göteborg kommer att hålla en extra distriktskongress den 3 mars på grund av de interna stridigheterna.

Frågan är om fullmäktigegruppen rent formellt kan göra som den gjorde på onsdagskvällen. Enligt Hermansson kan beslutet strida mot gruppens stadgar.

– Jag har stor respekt förstås för både fullmäktigegruppen och partidistriktet. Däremot vill jag att mitt förtroende ska prövas på den extra distriktskongressen – jag vill inte bli bedömd av ett hastigt sammankallat möte med en mindre krets, säger hon.

Till ny S-gruppledare valdes Marina Johansson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons