Annons

Rolf Gustavsson:Nytt ledarskap i EU kan lösa Italiens kris – kortsiktigt

Paolo Gentiloni.
Paolo Gentiloni. Foto: Virginia Mayo / TT

Är en före detta premiärminister rätt man att övervaka hur Italien följer EU:s regler när landet ska rädda sina urspårade statsfinanser? Försöker EU göra bocken till trädgårdsmästare?

Under strecket
Publicerad

President Sergio Mattarella och premiärminister Giuseppe Conte.

Foto: Andrew Medichini / TTBild 1 av 1

När Ursula von der Leyen föreslog Paolo Gentiloni till kommissionär med ansvar för ekonomi utlöste det en del kritiska kommentarer. Han var regeringschef i Italien när staten gick in och räddade fallfärdiga banker, bland annat Monte dei Paschi di Siena, världens äldsta bank. Är Gentiloni verkligen trovärdig som försvarare av EU:s regler för finansiell stabilitet och förbud mot statsstöd?

Vid de kommande förhören i EU-parlamentet får Paolo Gentiloni möjlighet att lägga fram sin sak, som han redan gjort i en självbiografisk analys (La sfida impopulista).

Därtill kommer att Gentiloni i sin nya roll som kommissionär är underordnad två starka vice presidenter i kommissionen, Valdis Dombroski och Margarethe Vestager. Hans manöverutrymme är strikt begränsat.

Paolo Gentiloni kan i Bryssel framför allt bidra till att ge Italien flexibilitet och tid för att börja genomföra reformer som hejdar de skenande statsfinanserna. Och detta är det omedelbart viktigaste önskemålet för den nya italienska regeringen.

Den nya koalitionen föddes efter en omskakande politisk kris som orsakades av förre inrikesministern Matteo Salvini, ledare för det främlingsfientliga partiet Lega. Efter framgångarna i valet till EU-parlamentet siktade Salvini på att få till stånd ett nyval och en egen majoritet för att bilda sin egen regering.

Annons
Annons

President Sergio Mattarella och premiärminister Giuseppe Conte.

Foto: Andrew Medichini / TTBild 1 av 1

Det försöket stoppades genom att den populistiska Femstjärnerörelsen i stället valde att gå i koalition med center-vänsterpartiet PD (Partito Democratico). Ideologiskt är detta en ytterst motsägelsefull regering men den tvingade bort Matteo Salvini från sin maktfullkomliga position. Åtminstone för tillfället.

Bakom denna manöver står Italiens president Sergio Mattarella och premiärministern Giuseppe Conte. Båda förenas bland annat av en positiv hållning till EU – till skillnad från Matteo Salvini. Giuseppe Conte är den stora överraskningen eftersom han som jurist utan partitillhörighet tidigare saknade politisk erfarenhet. Han har plötsligt visat ett ledarskap när han stått emot Salvini och dessutom manövrerat ut Femstjärnerörelsens formelle partiledare Luigi Di Maio. Denne har utnämnts till den prestigefulla posten som utrikesminister som inrikespolitiskt saknar större betydelse, särskilt som Luigi Di Maio bara talar italienska.

En annan nyckelperson är finansministern Roberto Gualtieri som liksom Paolo Gentiloni tillhör grundarna av socialdemokratiska PD. Fram till utnämningen var Gualtieri ledamot i EU-parlamentet där han var en mycket respekterad ordförande i ekonomi- och finansutskottet. Den nye finansministern är emellertid inte utbildad ekonom utan professor i statskunskap med EU-systemets labyrinter som specialitet.

President Sergio Mattarella och premiärminister Giuseppe Conte.
President Sergio Mattarella och premiärminister Giuseppe Conte. Foto: Andrew Medichini / TT

I slutet av oktober ska Gualtieri lägga fram en sparplan för Italiens offentliga finanser, en hopplös uppgift när ekonomin stagnerar och de sociala klyftorna växer. Den sparplanen måste godkännas av EU om Italien ska undvika skattehöjningar, böter och i värsta fall förmyndarstyre från Bryssel.

Samförstånd mellan Gualtieri och Gentiloni kan underlätta för Italien att på kort sikt klara sig undan en hotande sammandrabbning med EU. Men det krävs en rad grundläggande reformer för att rädda Italien undan fortsatt stagnation. Listan är lång och välkänd. Om den inte genomförs lurar Matteo Salvini runt hörnet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons