Annons

Nytt NMR-bråk i Almedalen – ”det är så obehagligt”

Nazister kan komma att dyka upp som ”valobservatörer” och störa röstningen i vissa vallokaler under valet i höst. Det tror forskaren Christer Mattsson som bevakar Nordiska Motståndsrörelsen – som ställt till med tumult och bråk under Almedalen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 4

Christer Mattsson, NMR-expert och forskare vid Segerstedtsinstitutet.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 2 av 4
Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 3 av 4
Foto: Vilhelm Stokstad/TTBild 4 av 4
Efter reklamen visas:
Nytt NMR-bråk i Almedalen

De kommer att misslyckas med valrörelsen.

Nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen har för andra året i rad fått tillåtelse att vara i Almedalen.

På torsdagen samlades organisationen utanför Vänskapsförbundet Sverige-Israels tält, där det hängde en Israel-flagga. När NMR försökte veckla ut sin banderoll uppstod tumult och en kvinna som försökte hindra NMR hamnade på marken. Veronika Sandmon, som är på besök i Almedalen, hamnade i kläm.

– Jag bad nazisterna att sluta och då knuffade de undan mig och slog på min arm. Det här är så obehagligt och jag känner ett väldigt obehag. Jag förstår inte att det får gå till såhär, säger Veronica Sandmon till SvD.

Efter reklamen visas:
"NMR kommer att störa valet"

En video bekräftar dessutom det händelseförloppet.

Polisen var snabbt på plats och skingrade folksamlingen.

Tidigare under dagen dök NMR upp i Svenska Dagbladets tält i Visby, när Christer Mattsson, forskare vid Segerstedts och expert på NMR, intervjuades på SvD:s scen.

Samtidigt som NMR-anhängare stod och lyssnade förutspådde Mattsson att NMR:s premiär i riksdagsvalet, och även i kommunala val i höst, kommer sluta i ett misslyckande.

Annons
Annons
Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1

– De kommer att misslyckas med valrörelsen och de mål som de satt upp, och efter det tror jag att det kommer vara svårt för dem att helt och hållet hålla ihop organisationen.

Christer Mattsson är skeptisk till att Nordiska Motståndsrörelsen kommer kunna hålla liv i engagemanget inom rörelsen efter valet.

– Den energi som man har arbetat upp och de förväntningar som finns kommer att grusas. Vad ska de göra då? Gå tillbaka och sätta upp klistermärken på lyktstolpar och tycka att det är coolt?

Det finns en fara att individer blir mer radikala.

Samtidigt flaggar Mattson för att en kollaps av organisationen kan leda till att våldsbejakande celler bildas, som riskerar att bli betydligt aggressivare och farliga.

– Det finns en fara att individer blir mer radikala. Och då behöver de inte vara så många för att tillgripa våld. Samtidigt kommer några också att tröttna och göra något annat med sitt liv efter valet och vissa kommer jobba för en nystart.

Mattson säger också att NMR ”saknar mål” efter valrörelsen.

NMR har vuxit och rekryterat fler medlemmar och är den ledande högerextrema organisationen i Sverige. Säkerhetspolisen bedömer att gruppen blivit mer aktiva och att fler är benägna att begå brott.

– Det är inte en lätt uppgift för Säpo att ha koll på NMR, för NMR har inte ens koll på sig själva helt och fullt. Men just nu ligger det inte i deras intresse att på något sätt gå för långt över gränsen inför valet.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Annons
Annons

Christer Mattsson, NMR-expert och forskare vid Segerstedtsinstitutet.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 3
Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 2 av 3
Foto: Vilhelm Stokstad/TTBild 3 av 3

Christer Mattsson säger att i vissa kommuner och vallokaler så är risken stor att NMR dyker upp. De har själva sagt att de kommer agera ”valobservatörer”. I deras poddsändningar har de dessutom börjat tala om valfusk för att försöka undergräva förtroendet för valsystemet i förväg.

– Om man dyker upp i vallokalerna blir det lättare för NMR senare när de vill hamra in budskap om att valet inte gick rätt till eller att det var riggat, säger Mattsson.

NMR kan dyka upp med flaggor och filmutrustning, eller så är man inte öppen med sin agenda. Kungälv, Lundvika och Boden är tre av platserna som NMR pekat ut som viktiga under valrörelsen.

I Almedalen har NMR märkts av när de försökte störa Centerledaren Annie Lööfs tal med burop. Dessutom uppgav polisen till Aftonbladet på natten mellan onsdag och torsdag att de gripit en person efter en misstänkt misshandel med ett hatbrottsmotiv, där en kvinna blev knuffad. Den misstänkte ska vara medlem i NMR.

NMR har skrikit slagord som ”krossa homolobbyn” och försökt att plocka ner prideflaggor och satt upp nazistpropaganda.

Christer Mattsson, NMR-expert och forskare vid Segerstedtsinstitutet.
Christer Mattsson, NMR-expert och forskare vid Segerstedtsinstitutet. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons