Annons

Nytt tillbud: Jourläkare blev utelåst vid traumalarm

Jourläkaren kunde inte öppna dörren till sitt jourrum och heller inte komma ut från korridoren.
Jourläkaren kunde inte öppna dörren till sitt jourrum och heller inte komma ut från korridoren. Foto: Tomas Oneborg

Mitt i natten blev jourläkaren fast i en korridor och fördröjd tre–fyra minuter till ett traumalarm på intensivakuten på Nya Karolinska.

Det är ett av flera allvarliga tillbud med de elektroniska kortlåsen på det nya 25-miljardssjukhuset i Solna.

Under strecket
Publicerad

Enligt chefsläkaren på Karolinska har reservrutiner införts efter incidenten med den utelåsta jourläkaren.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

Ända sedan starten i november 2016 har NKS brottats med stora tekniska problem. Det har påverkat både patientsäkerheten och möjligheterna att utföra operationer och andra behandlingar. Flera av problemen har lösts, men några kvarstår. Och dessutom verkar det fyllas på med nya problem hela tiden.

Nu senast handlar det om kortläsarsystemet som finns både i de nya lokalerna och de gamla och delvis ombyggda lokalerna på sjukhusområdet. Att det saknas jourrum på NKS har bland annat lett till att man tvingats hyra in sig på ett närliggande hotell och nu även renovera en gammal Norrbacka-byggnad för att få fram rum till jourläkarna.

Och här kan man lätt bli utelåst eller inlåst om man inte har stenkoll på sitt personliga kort. I samband med ett traumalarm tidigare i veckan blev en jourläkare väckt på sitt jourrum i Norrbacka-byggnaden och störtade ut ur rummet utan att tänka på att hans kort satt i datorn.

Eftersom han inte hade kortet med sig kunde han inte öppna dörren till sitt jourrum och heller inte komma ut från korridoren. Medan traumalarmet gick var han inlåst i en korridor mellan Norrbacka och NKS utan möjlighet att ta sig därifrån.

Annons
Annons

Enligt chefsläkaren på Karolinska har reservrutiner införts efter incidenten med den utelåsta jourläkaren.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

På NKS finns det fler kortläsare än på någon säkerhetsanstalt. Det är absurt, särskilt som det inte finns några reservkort.

Inte ens vakterna som kom till undsättning kunde ta sig in i korridoren eller jourrummet. Till slut var de tvungna att stänga av strömmen för att inaktivera låsfunktionerna så att jourläkaren kunde hämta sitt kort.

– Traumajouren har inställningstid på max fem minuter när det gäller det allra mest akuta och då kan vi inte ha elektroniska kortlås som gör att jouren kan bli inlåst mitt i natten. På NKS finns det fler kortläsare än på någon säkerhetsanstalt. Det är absurt, särskilt som det inte finns några reservkort, säger en NKS-läkare till SvD.

En annan läkare som ofta går jour berättar att man länge framfört klagomål över det överambitiösa kortlåssystemet och att det skett flera tillbud tidigare där vårdpersonal inte kunnat ta sig in i lokaler som de behöver.

– Visst ska vi ha en hög säkerhet och inga obehöriga ska kunna komma in i huset, men det måste finnas smartare lösningar mellan olika lokaler. Vi behöver kort till alla dörrar och för att ta oss in i datorerna, skriva röntgenremisser och ordinera läkemedel. Men en miss eller att det blir ett tekniskt problem gör att man inte kan fungera alls på sjukhuset.

Enligt chefsläkaren på Karolinska har reservrutiner införts efter incidenten med den utelåsta jourläkaren.
Enligt chefsläkaren på Karolinska har reservrutiner införts efter incidenten med den utelåsta jourläkaren. Foto: Tomas Oneborg

Torbjörn Söderström, chefsläkare på Karolinska, menar att det handlar om den mänskliga faktorn.

– I det här fallet var det en person som glömde sitt kort och när dörren stängdes kunde han inte komma in igen. Det är jobbigt och tråkigt och inte bra om man är traumajour. Det blev en fördröjning på ett antal minuter, men patienten blev omhändertagen och tog ingen skada av det, säger han och tillägger:

– Nu har vi också infört reservrutiner så att man kan klara sig när man låst sig ute.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons