Annons

Klart: Brittiskt nyval hålls den 12 december

Foto: Alberto Pezzali /AP

Efter tre nej har premiärminister Boris Johnson nu till slut fått sitt nyval, sedan det största oppositionspartiet Labour gett upp sitt motstånd. Det blir den 12 december som britterna går till valurnorna.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Boris Johnson under måndagens underhusdebatt.

Foto: Brittiska underhuset/AP/TTBild 1 av 1

Boris Johnson under måndagens underhusdebatt.

Foto: Brittiska underhuset/AP/TTBild 1 av 1
Boris Johnson under måndagens underhusdebatt.
Boris Johnson under måndagens underhusdebatt. Foto: Brittiska underhuset/AP/TT

Efter ytterligare en lång eftermiddag och kväll med debatter och omröstningar står det nu klart att Johnson får som han vill. Underhuset röstade för ett nyval den 12 december med siffrorna 438 mot 20.

Labour förespråkade ett val den 9 december, men blev nedröstade. Oppositionens planer på att låta EU-medborgare bosatta i Storbritannien och 16- och 17-åringar rösta i valet misslyckades också.

Senast i måndags röstades premiärministerns förslag om nyval ned, eftersom Labour lade ner sina röster. Men nu har partiet tänkt om. Partiledaren Jeremy Corbyn motiverar det med att den förlängda tiden för utträdet ur EU gör att man för tillfället nu inte behöver oroa sig för att lämna utan avtal.

– Labour stöder ett val för vi vill att landet ska slippa den här ansvarslösa konservativa regeringen, säger Corbyn i underhuset.

Annons
Annons

Efter att underhuset röstat igenom förslaget ska det också godkännas av överhuset och få ett formellt godkännande av drottningen. Om det sker kommer parlamentet att stänga nästa vecka.

Under kvällen tillkännagav Tories dessutom att 10 av de 21 ledamöter som sparkades ut partiet efter att ha gått emot partilinjen nu välkomnas tillbaka. Det rapporterar The Guardian.

Den Toryledda regeringen hoppas att valet ska ge en stark majoritet för dem som accepterar det senaste utträdesavtal som förhandlats fram med EU.

– Den här förseningen (av brexit) börjar allvarligt skada nationens intressen. Det finns bara ett sätt att återupprätta tilltron till demokratin och det är att låta folket avgöra, säger Johnson i underhuset.

Labour drömmer för sin del om regeringsmakten, trots att opinionsläget ser bistert ut för partiet.

– Vi är redo för vi vill säga till folket i det här landet att det finns ett alternativ till åtstramningar och ojämlikhet, manar Corbyn.

De mindre oppositionspartierna SNP och Liberaldemokraterna är starkt EU-vänliga och hoppas att ett nyval ska stärka stanna kvar-sidan i parlamentet. Dessutom har det mest EU-skeptiska Brexitpartiet fått fina siffror i flera opinionsmätningar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons