Annons

Therese Larsson Hultin:Vänsterikonens nya taktik – kräver färre flyktingar

Färre flyktingar och hårdare tag. I Tyskland använder vänsterikonen Sahra Wagenknecht retorik som får invandringskritiker att jubla. Målet med hennes nya rörelse ”Aufstehen” är att locka tillbaka väljare från populistpartiet AfD – men Wagenknecht splittrar den egna flanken.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Sahra Wagenknecht.

Foto: AP

Sahra Wagenknecht tillsammans med socialdemokraten Simone Lange, till vänster, och Ludger Volmer som är medlem de Gröna. ”Aufstehen” stöds även av ett antal kulturpersonligheter.

Foto: Kay Nietfeld/AP

Sahra Wagenknecht.

Foto: AP
Sahra Wagenknecht.
Sahra Wagenknecht. Foto: AP

Hade det rört sig om någon annan hade det tyska vänsterpartiet ”Die Linke” slängt ut Sahra Wagenknecht för länge sen. Men nu råkar kvinnan med det bruna håret i en evig knut vara en av Tysklands mest omtyckta politiker. En stjärna som har lika höga trovärdighetssiffror som förbundskansler Angela Merkel bland stora väljargrupper, och som är betydligt mer känd än de två partiledarna Katja Kipping och Bernd Riexinger.

Det var den 4 september som Sahra Wagenknecht kallade till presskonferens i Berlin. Den rörelse som hon länge pratat om att grunda hade nu blivit verklighet och hon hade redan lyckats samla över 100 000 medlemmar.

– Eller 101 741 stycken för att vara exakt. Jag är själv imponerad, sa Wagenknecht inför horden med fotografer.

Annons
Annons

Sahra Wagenknecht tillsammans med socialdemokraten Simone Lange, till vänster, och Ludger Volmer som är medlem de Gröna. ”Aufstehen” stöds även av ett antal kulturpersonligheter.

Foto: Kay Nietfeld/AP

”Sahra, vi älskar dig” löd rubriken på websidan ”Blaue Narzisse” som har kopplingar till AfD

”Aufstehen” betyder att ställa sig upp och i Sahra Wagenknechts tappning innebär det att stå upp för de svagaste i samhället. Det innebär också att kraftigt begränsa invandringen och i stället hjälpa migranter i deras hemländer. Wagenknecht har tidigare sagt saker som att ”det finns gränser för hur många vi klarar att ta emot” och hon anser att flyktingar som begått brott i Tyskland ”har förverkat sin rätt att vara gäst här”. Uttalanden som både fått Wagenknecht att bli kallad för rasist av de egna partikamraterna och det invandringskritiska Alternativ för Tyskland – AfD – att hälsa att hon är välkommen att gå med i deras parti.

”Sahra, vi älskar dig” löd rubriken på websidan ”Blaue Narzisse” som har kopplingar till AfD förra helgen.

Sahra Wagenknecht tillsammans med socialdemokraten Simone Lange, till vänster, och Ludger Volmer som är medlem de Gröna. ”Aufstehen” stöds även av ett antal kulturpersonligheter.
Sahra Wagenknecht tillsammans med socialdemokraten Simone Lange, till vänster, och Ludger Volmer som är medlem de Gröna. ”Aufstehen” stöds även av ett antal kulturpersonligheter. Foto: Kay Nietfeld/AP

Sahra Wagenknecht själv är inte särskilt förtjust i björnkramarna från den högerpopulistiska sfären. Hon är tvärtom tydlig med att det är för att bekämpa just AfD som hon startar Aufstehen och att hon vill locka tillbaka vänsterväljare som röstar på partiet ”av ren ilska”.

Jag är trött på att ge upp gatorna till Pegida och de högerextrema.

På presskonferensen är Wagenknecht försiktig med att uttala sig kring invandring och migration. Men hon pratar ändå om händelserna i Chemnitz den senaste tiden, där stora protester ägt rum efter ett mord begånget av två flyktingar. Sahra Wagenknecht betonar att många demonstranter inte alls är nazister, som andra hävdar, utan var där eftersom de är ”otillfredsställda” eller känner sig ”övergivna”.

Annons
Annons

– Jag är trött på att ge upp gatorna till Pegida och de högerextrema, säger hon och slår fast att Chemnitz visar att Aufstehen behövs.

Wagenknecht är en skicklig politiker och det är inte svårt att dra paralleller till två andra politiker som visat sig vara mästare på att läsa av den tid vi lever i: Emmanuel Macron och Donald Trump. Den franske presidenten startade också en rörelse, ”En Marche”, mindre än ett år innan landets presidentval, och precis som i Wagenknechts fall mot det egna partiets vilja. Macron byggde sitt momentum underifrån och lyckades mot alla odds besegra etablissemanget och flytta in i Elyséepalatset. Donald Trump har å sin sida spelat på människors rädslor och missnöje och känsla av att allt blivit sämre.

Att Wagenknecht framhåller att många demonstranter i Chemnitz inte är nazister påminner dessutom om Trumps ökända ”det finns bra människor på båda sidor” efter alternativhögerns upplopp i Charlotteville i fjol, som slutade i att en motdemonstrant dog.

Tysk skandal: Flyktingar har kunnat köpa sig asyl | SvDsvd.se

Sahra Wagenknechts rörelse är alltså inte på något sätt sanktionerat av Die Linke som hon är gruppledare i förbundsdagen för. Tanken är att Aufstehen ska vara partiövergripande och samla såväl socialdemokrater som miljöpartister, men från officiellt håll har mottagandet än så länge varit svalt från de båda partierna.

Wagenknecht är tydlig med att Aufstehen inte är ett parti.

Men det är inte enbart i invandringsfrågan som Aufstehen står nära Alternativ för Tyskland. Rörelsen vill se en mer kritisk hållning till EU eftersom ”människor inte vill styras från Bryssel” och förhållandet till Ryssland ska förbättras. Två punkter som verka förena Europas samtliga populistpartier.

Wagenknecht är tydlig med att Aufstehen inte är ett parti. Än så länge. Klart är i alla fall att det är ytterligare ett tecken på att den klassiska höger-vänsterskalan i politiken är på väg bort.

Det kommer att bli intressant att följa hur det går.

Nu eller aldrig för den franska presidenten (SvD Premium) | SvDsvd.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons