Annons

Nyupptäckt sömngen hjälper till vid sömnbrist

En gen hos bananflugor som slåss mot bakterier och framkallar sömn har upptäckts och kan hjälpa oss att förstå hur vår sömn regleras. Nu återstår det att se om vi människor har samma gen.

Under strecket
Publicerad

Genen inte bara påverkade hur mycket flugorna sov, utan även hur djupt de sov.

Foto: Martina Holmberg/TT

Genen inte bara påverkade hur mycket flugorna sov, utan även hur djupt de sov.

Foto: Martina Holmberg/TT
Genen inte bara påverkade hur mycket flugorna sov, utan även hur djupt de sov.
Genen inte bara påverkade hur mycket flugorna sov, utan även hur djupt de sov. Foto: Martina Holmberg/TT

Efter att ha studerat 12 000 bananflugor och undersökt 8 000 gener fann forskarna, vid University of Pennsylvania, en gen som fick flugorna att sova mer, enligt en artikel i Science. Dessutom upptäckte man att genen inte bara påverkade hur mycket flugorna sov, utan även hur djupt de sov.

Det är inte första studierna om varför vi sover när vi är sjuka.

Genen har fått namnet nemuri, vilket betyder sömn på japanska. Förutom att påverka sömnen hade den även antibakteriella egenskaper eftersom den producerar proteiner som hjälper till att motverka infektioner.

Christian Benedict, docent i neurovetenskap på Uppsala universitet, anser att resultaten är spännande.

– Men det här är inte första studierna om varför vi sover när vi är sjuka.

Annons
Annons

Han påpekar att vi redan har kunskap om att signalämnen frisätts i kroppen som främjar immunförsvaret när vi blir sjuka. I samband med det känner vi oss tröttare än vanligt och sover djupare.

Tröttheten gör att vi inte orkar vara lika aktiva och därmed minskar risken för att vi ska dra på oss ytterligare infektioner. Vi spar också energi som behövs för att sätta igång immunförsvaret.

– Men om jag spekulerar kan nemuri eller en liknande gen hos människan vara nästa del i kedjan och som förklarar hur sömnen regleras i hjärnan, säger Christian Benedict.

I studien framgick det att när flugorna var sjuka eller led av sömnbrist så var det en högre nemuriaktivitet i den del av hjärnan som styr sömnen.

Nästa del i kedjan kan förklara hur sömnen regleras i hjärnan

Men studien kunde inte avgöra om det beror på genens antibakteriella egenskaper eller om det är för att den gör att flugorna sover mer och djupare.

Genen visade inte heller på någon större aktivitet under normala sömnförhållanden. Det tyder på att den är kopplad till stressrelaterad sömn som uppstår i samband med sömnbrist eller infektioner. Något som förstärktes av att flugorna sov gott, även om inte lika djupt, trots att forskarna hade inaktiverat genen.

Forskarna bakom studien har heller inte kunnat hitta genen i däggdjur. Därför återstår det att se hur upptäckten av genen kan påverka oss människor.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons