Annons

Therese Larsson Hultin:Partistrategerna borde ha satt teet i vrångstrupen

Premiärminister Boris Johnson och hans rådgivare Dominic Cummings hånas vid en anti-brexitdemonstration.
Premiärminister Boris Johnson och hans rådgivare Dominic Cummings hånas vid en anti-brexitdemonstration. Foto: Alastair Grant/AP

Många väljare får det tufft om Storbritannien går till nyval. För ska de välja Johnson och brexit utan avtal, eller Corbyn som står långt ut på vänsterkanten och vars finansminister är stolt marxist?

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

”Vi röstade för att lämna” står det på skyltarna utanför parlamentet i London.

Foto: Kirsty Wigglesworth/APBild 1 av 3

Tidigare premiärministern Tony Blair har sagt att han skulle ha ”svårt att rösta på Labour” under Corbyn.

Foto: Aaron Chown/APBild 2 av 3

Liberaldemokraternas partiledare Jo Swinson

Foto: Kirsty O'Connor/APBild 3 av 3

”Vi röstade för att lämna” står det på skyltarna utanför parlamentet i London.

Foto: Kirsty Wigglesworth/APBild 1 av 1

Föreställ dig följande scenario: du är britt och vill inte att Storbritannien ska lämna EU utan avtal. Du tycker dessutom att både Tory-partiet och Labour utvecklats i helt fel riktning.

Det är som ett val mellan pest och kolera.

Boris Johnson stänger parlamentet, utesluter Tory-parlamentariker som röstar ”fel” i hans ögon och säger att han hellre ”dör i ett dike” än skjuter upp brexit som parlamentarikerna lagstiftat att han måste göra.

Labour-ledaren Jeremy Corbyn å andra sidan hyllar Venezuelas regim. Han har framträtt tillsammans med representanter från terrorstämplade organisationer som IRA, Hizbollah och Hamas och vill förstatliga de viktigaste samhällsfunktionerna.

Så vilket parti väljer du, i det nyval som ser alltmer oundvikligt ut på de brittiska öarna? Och vad gör det med demokratin och synen på de folkvalda när det brittiska folket uppfattar sina två statsbärande partier som extremistiska?

”Vi röstade för att lämna” står det på skyltarna utanför parlamentet i London.
”Vi röstade för att lämna” står det på skyltarna utanför parlamentet i London. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP
Annons
Annons

Tidigare premiärministern Tony Blair har sagt att han skulle ha ”svårt att rösta på Labour” under Corbyn.

Foto: Aaron Chown/APBild 1 av 1

I helgen kom en undersökning som borde få både Labours och Tories strateger att sätta sitt te i vrångstrupen.

Tidningen The Times har låtit undersökningsföretaget YouGov fråga väljarna hur de ser på partierna. 46 procent svarade att det styrande konservativa Tory-partiet är ”extremt”. Ännu fler, 52 procent anser att vänsterpartiet Labour är ”extremt”. Var fjärde väljare anser till och med att det klassiska arbetarpartiet är ”väldigt extremt” under Corbyn.

Vi pratar alltså de två partier som samtliga brittiska premiärministrar de senaste 100 åren tillhört och som tidigare skrutit med att vara ”broad churches” – eller haft högt i tak, för att använda ett svenskt uttryck.

Utvecklingen har gått så långt att tunga politiker från båda partierna, som den förre Labourledaren och premiärministern Tony Blair och Ken Clarke, som haft otaliga ministerposter för Tories, har sagt att de troligen inte röstar på något av de partier som de tillhört i decennier.

Det brukar sägas att ett parti behöver ungefär 35 procent av rösterna för att få premiärministerposten.

Tidigare premiärministern Tony Blair har sagt att han skulle ha ”svårt att rösta på Labour” under Corbyn.
Tidigare premiärministern Tony Blair har sagt att han skulle ha ”svårt att rösta på Labour” under Corbyn. Foto: Aaron Chown/AP

Som svensk är det lätt att invända att det finns andra partier. Passar inte något av de två stora, kan man alltid rösta på Liberaldemokraterna eller något av de andra oppositionspartierna. Det är givetvis sant.

Annons
Annons

Liberaldemokraternas partiledare Jo Swinson

Foto: Kirsty O'Connor/APBild 1 av 1

Men, och det här är ett stort men: Storbritanniens valsystem gör att det i praktiken ändå blir en röst på Tories eller Labour.

Britterna har enmansvalkretsar och det som kallas ”first past the post”. Det innebär att den kandidat som får flest röster i en valkrets också tar hem mandatet. Det spelar ingen roll om vinstmarginalen bara är en enda röst. Har du vunnit så har du, och förloraren får ingenting.

(Det här systemet är också anledningen till att jag tror att de 48 procent av britterna som röstade för att stanna kvar i EU så snabbt accepterade resultatet av folkomröstningen och att de flesta ”stanna-anhängare” anser att folkets vilja ska respekteras. De är helt enkelt vana att ”vinnaren tar allt” för att tala svengelska.)

En röst på ett av de mindre partierna ”stjäl” röster från det stora parti som ligger närmast.

Liberaldemokraternas partiledare Jo Swinson
Liberaldemokraternas partiledare Jo Swinson Foto: Kirsty O'Connor/AP

För att återgå till vårt tankeexperiment: Om ditt brittiska jag varken vill se Johnson eller Corbyn på 10 Downing Street så räcker det inte att bara kryssa för ett annat parti i protest. För utan ett mirakel så blir inte Liberaldemokraternas nya ledare Jo Swinson (hennes parti är tredje störst på runt 16 procent) premiärminister i vilket fall.

Matematiken bakom brittiska val är ökänt svår på grund av valsystemet – men det brukar sägas att ett parti behöver ungefär 35 procent av rösterna för att få premiärministerposten.

Problemet är nämligen att en röst på ett av de mindre partierna ”stjäl” röster från det stora parti som ligger närmast, vilket gör att en Labour-politiker kan vinna i vad som brukar vara ett Tory-distrikt, eller tvärtom.

Därför gäller det för den som ogillar båda kandidaterna att bestämma sig. Vem tycker man allra mest illa om? För det kommer med största sannolikhet bli antingen Johnson eller Corbyn som flyttar in på Downing Street efter ett nyval.

I dagsläget leder Tories opinionsmätningarna med just 35 procent. Labour får 25 procent. Siffror som givetvis kan ändras snabbt när det verkligen blir nyval.

För att ett extraval kommer är alla överrens om, frågan är bara när (och om britterna då lämnat EU eller inte). Då är det pest eller kolera som gäller för många väljare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons