Annons

”Oacceptabelt hantera oskyldiga som kriminella”

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Personer utsatta för hedersvåld, psykiskt trauma eller grova missförhållanden i hemmet förtjänar hjälp, inte att bli inburade. Det är fullständigt oacceptabelt att oskyldiga utsatta människor hanteras som kriminella, skriver Deniz Norgren och Emil Eneblad, Ungsvenskarna.

Under strecket
Publicerad

Deniz Norgren och Emil Eneblad.

Foto: Pressbilder Bild 1 av 1

DEBATT | KRIMINALVÅRDEN

Justitieombudsmannen riktade i veckan hård kritik mot Kriminalvårdens hantering av transport av ungdomar till Socialtjänstens behandlingshem. I den kritiken kan vi bland annat läsa om en 15-årig flicka som utsattes för hedersvåld av sin pappa. Efter ett självmordsförsök placerades hon i Socialtjänstens förvar först efter att hon fått spendera 20 timmar i en polisarrest. Andra ungdomar har plockats upp, fått handfängsel för att sedan ha spenderat i vissa fall upp till 5 dygn under isoleringsliknande förhållanden.

Dessa ungdomar har inte gjort något fel utan enbart hamnat i en problematisk situation kopplad till familj eller tillvaro. Det är djupt ovärdigt att behandla vårdbehövande och oskyldiga personer som kriminella. Att oskyldiga ungdomar förvaras på samma sätt som kriminella är direkt kontraproduktivt, eftersom det riskerar att försätta ungdomar som redan levt ett liv i hedersförtryck i psykisk ohälsa.

Detta innebär att den vård och behandling som dessa ungdomar behöver försenas.

En isoleringscell på en polisarrest kan aldrig fungera som substitut till socialtjänstens behandlingshem utan tvärt om. Det saknas specialiserad personal med utbildning och kunskaper för att hjälpa unga människor som blivit utsatta för fysisk och psykisk misshandel i hemmet. Kriminalvårdens hantering är i första hand anpassad för kriminella och är utformad för att behandla allt ifrån narkomaner till aggressiva våldsverkare.

Annons
Annons

Deniz Norgren och Emil Eneblad.

Foto: Pressbilder Bild 1 av 1

Kriminalvårdens hantering är dock en direkt konsekvens av en underfinansierad vårdapparat som inte klarar av att ta emot ungdomar i tid. Det är därför uppenbart att det är här satsningar behövs. Mer resurser skulle inte enbart stärka vården, det skulle även se till att det sociala skyddsnätet har de medel som behövs för att täcka upp de behov man har sett till personalstyrka och tillgång till lokaler. På det sättet kan vi se till att inga ungdomar behöver spendera en natt på en anstalt i en isoleringscell.

I detta sammanhang kan inte regeringen undgå sitt ansvar eftersom det är de som styr över myndigheterna. Strukturen har tillkommit på grund av att man inte haft ungdomarnas bästa i åtanke när man valt att sköta hanteringen på det här sättet, hade man haft det så hade detta aldrig hänt.

Det är fullständigt oacceptabelt att oskyldiga utsatta människor hanteras som kriminella. Ungdomsförbunden till de regeringsbärande partierna måste också visa att man tar avstånd från den här hanteringen och sätta press på moderpartierna för att inga fler självmordsbenägna unga flickor ska behöva sitta i arrest. Personer utsatta för hedersvåld, psykiskt trauma eller grova missförhållanden i hemmet förtjänar hjälp, inte att bli inburade.

Deniz Norgren
socialpolitisk talesperson Ungsvenskarna (Sverigedemokratisk ungdom)
Emil Eneblad
kriminalpolitisk talesperson Ungsvenskarna

Deniz Norgren och Emil Eneblad.
Deniz Norgren och Emil Eneblad. Foto: Pressbilder
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons