Annons

Aurore Belfrage:Oacceptabelt tjäna pengar på planetens bekostnad

Idén om att den med mest pengar vinner är passé.
Idén om att den med mest pengar vinner är passé. Foto: Colourbox

Får du också en klump i magen när du tänker på vår tids ödesfrågor? Klimatkrisen måste lösas och vi måste bums få bukt med de växande klyftorna i samhället.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Har vi målat in oss i ett hörn eller kan vi tänka om och bygga ett hållbart samhälle?

En del av lösningen är enkel eller i alla fall grundläggande – empati för våra medmänniskor och vår planet. Vi måste också satsa stort på den framtid vi vill ha, dels med lagstiftning och dels med rejäla investeringar.

Och vi måste tackla den stora elefanten i rummet: måttet BNP. Det enda sättet att mäta framgång kan rimligen inte vara finansiell tillväxt.

I en hållbar värld prioriteras empati över vinstmaximering. Det vill säga att det är oacceptabelt att tjäna pengar på andra människors eller planetens bekostnad. Punkt. Det kallas också för vanligt hyfs.

Gensvaret på den demokratiska presidentkandidaten Bernie Sanders publika utspel om Amazons arbetsvillkor och undermåliga löner visar att förändring absolut är möjligt.

Politiskt mod och tydlig lagstiftning är värdefulla redskap. Men allt hänger ihop och det är viktigt att man gör saker i rätt ordning. Man kan få betala ett högt politiskt pris för reglera till förmån för klimatet, titta bara på Gula västarnas reaktion i Frankrike när president Macron höjde bensinpriset.

Annons
Annons

Macron missade att sätta sig i vanliga fransmäns liv. Förändringar är svåra, särskilt i början och då måste de som har det finansiellt bäst ställt leda väg så det känns inspirerande och fräscht.

Den riktiga risken ligger i att inte investera.

Att investera stort i innovation för att bygga en hållbar framtid är avgörande. Det är lätt att prata om det, men riskfyllt i praktiken (de så kallade riskkapitalisterna känner sig säkert träffade).

Faktum är att våra gemensamma pengar hos pensionsfonderna investeras i försvinnande liten grad i ny högriskteknologi. Teknologi som skulle kunna rädda framtiden. Sådana investeringar är givetvis inte riskfria – men den riktiga risken ligger i att inte investera.

Men låt dig inte luras i att tro att innovation kommer lösa allt. Det känns visserligen skönare att tänka så eftersom det skingrar klumpen i magen.

Det är dags att tala klarspråk. Vi behöver ett större systemskifte. Det är inte möjligt, rationellt eller ens önskvärt att världen fortsätter att hylla tillväxt som den enda måttstocken.

Att skapa aktieägarvärde är inte en naturlag. Men det finns säkert en matematisk formel för att förutspå när trycket av orättvisa blir för stort och topplocket går på arga, förbisedda grupper.

Kolla bara på Nya Zeeland som innan jul skrotade BNP.

Finansiell vinst är en enkel och rent ut sagt osofistikerad målbild. Den nya ekonomin är cirkulär. Tillväxtpilen ska inte peka uppåt utan vägen framåt är ett kretslopp där resurser återanvänds och konsumtion minskar.

Ja, konsumtionen ska minska.

Men här uppstår det stora problemet – hur ska vi kunna hålla koll på att vi har det bra och gör rätt om vi inte BNP växer?

Annons
Annons

Jo, genom att hitta nya sätt att mäta framgång. Kolla bara på Nya Zeeland som innan jul skrotade BNP eftersom den traditionellt sett fina siffran 3 procent i tillväxt inte avslöjar den växande psykiska ohälsan, självmordsstatistiken eller skulden till naturen och klimatkrisen. Nya Zeelands modiga premiärminister Jacinda Ardern optimerar nu för välmående.

Dags att pensionera Adam Smiths berömda ’osynliga hand’.

Dessutom, ingenstans i litteraturen, eller i forskningen eller på Instagram går det att läsa att vägen till lycka är via mer pengar. Tvärtom verkar jakten på mer bara göra oss ledsna och tomma och ensamma. Om vi nu vet det, vore det inte klokare att bygga vårt liv inklusive vårt finansiella system kring den insikten?

Dags att pensionera Adam Smiths berömda ”osynliga hand” som varken har empati eller miljöångest utan tror fortfarande att det är 2017 där den med mest pengar vinner.

Jag vet inte hur man löser klimatkrisen och de skenande orättvisorna i världen. Men jag vet att lösningen vilar där vi släppt behovet av mer och empati möter lagom.

Efter reklamen visas:
Familjen som klimatoptimerat sitt hem
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons