Annons

ÖB: Fasta förband på Gotland "en tydlig signal"

ÖB Micael Bydén ser fasta militära förband på Gotland som ”en tydlig signal” i ett skärpt säkerhetsläge i Östersjöområdet.

– Vi behöver öka den operativa förmågan och att ha en permanent styrka på Gotland som kan ta uppgifter här och nu kommer att förbättra situationen, säger ÖB till SvD.

Under strecket
Publicerad

ÖB Micael Bydén.

Foto: Pontus Lundahl/TTBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
ÖB: En omvärldsutveckling som försämrats

Försvarsmakten har nyligen genomfört en beredskapskontroll med ungefär 150 soldater på Gotland. Det som ÖB nu tagit beslut om är att soldaterna i den övningen stannar på ön. Vid halvårsskiftet 2017 ska den den permanenta stridsgrupp Gotland vara på plats.

ÖB till SvD:

– Vi har en tydlig uppgift i försvarsbeslutet att permanenta en stridsgrupp på Gotland. Det vi gör nu är att vi tidigarelägger den gruppen med ett halvår. Det är den ena delen. Den andra är att vi fortfarande bygger vårt försvarskoncept på rörliga förband som vi, med kort varsel, kan förstärka oavsett om det är på Gotland, i Stockstockholm eller på Västkusten.

ÖB medger att det är ett problem att Försvarsmakten fortfarande saknar nödvändiga skjuttillstånd för Tofta skjutfält. På den ena halvan finns ett begränsat tillstånd. På den andra är det bara möjligt att öva med lösa skott.

– Förbanden som nu kommer till Gotland får öva i rätt miljö, begränsningarna som finns på Tofta ligger där tills vi har ett nytt tillstånd. Det tar vi hänsyn till förstås. Det är oerhört viktigt för Försvarsmakten att följa lag och ordning.

Annons
Annons

ÖB Micael Bydén.

Foto: Pontus Lundahl/TTBild 1 av 1
ÖB Micael Bydén.
ÖB Micael Bydén. Foto: Pontus Lundahl/TT

Försvarsutskottet informerades på onsdagsmorgonen om ÖB:s beslut om fasta förband på Gotland.

Jag tror att ÖB:s beslut är klokt givet det kontinuerligt försämrade säkerhetsläge vi har i Östersjöområdet.

– Det är i grunden bra och stärker svensk säkerhet. Tidigare har det varit möjligt att bara promenera in på Gotland. Med ett början till kuppförsvar, som det här handlar om, så kommer det att krävas ett visst mått av väpnat våld från en angripare och då har det skapats en liten tröskeleffekt, säger försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L) till SvD.

Räcker det?

– Det som nu måste ske är att det stationeras vapen och förband på Gotland som har möjlighet att verka mot en motståndare innan han kliver i land.

Hans Wallmark (M) menar att det är bra att försvaret markerar närvaro på Gotland:

– Jag tror att ÖB:s beslut är klokt givet det kontinuerligt försämrade säkerhetsläge vi har i Östersjöområdet.

Det är bara nio månader kvar innan stridsgrupp Gotland ska vara operativ - men det saknas fortfarande skjuttillstånd?

– Jag utgår från att kommer att få en snabb behandling när det kommer till regeringen. Det här är allvarligt, frågan berördes också under försvarsutskottets dragning med överbefälhavaren och statssekreteraren i försvarsdepartementet.

Mikael Oscarsson (KD) delar den uppfattningen:

– Det är inte bra att det saknas tillstånd på Tofta, det låg i uppgörelsen att vi ska öva mer och då är det märkligt att det här inte har hanterats.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons