Annons

Obama gjorde comeback – utan att kritisera Trump

Efter en semester på tre månader gjorde Barack Obama comeback på universitetet i Chicago. Som väntat avstod han från att kritisera president Donald Trump. Nu vill han hjälpa till att fostra nästa generations ledare.

Under strecket
Publicerad

Barack Obama, USA:s förre president, på sitt första offentliga event i livet efter presidentskapet.

Foto: Charles Rex Arbogast/AP

Barack Obama, USA:s förre president, på sitt första offentliga event i livet efter presidentskapet.

Foto: Charles Rex Arbogast/AP
Barack Obama, USA:s förre president, på sitt första offentliga event i livet efter presidentskapet.
Barack Obama, USA:s förre president, på sitt första offentliga event i livet efter presidentskapet. Foto: Charles Rex Arbogast/AP

Ledigt sittande i uppknäppt vit skjorta och med en hämtkaffe i en stor pappmugg bredvid sig gjorde USA:s förre president Barack Obama officiell comeback på universitetet i Chicago, där han själv varit lärare i juridik.

– Vad har hänt medan jag varit borta, inledde han skämtfriskt med, och möttes av en skrattsalva från deltagarna. Därefter följde dagens viktigaste budskap:

– Nu vill jag på alla sätt hjälpa till att förbereda nästa generations ledare.

Sedan Obama och hans fru Michelle smattrade iväg i en helikopter från Capitol Hill den 20 januari har vi inte sett mycket av honom. Enstaka fragment har synts från en golfsemester i Palm Springs i Kalifornien, omsusade besök på Broadway och framförallt bilder från Brittiska Jungfruöarna, där många noterat att han draksurfat och sett avslappnad ut.

Annons
Annons

Den stora frågan var: Skulle han kritisera nuvarande president Trump?

Men nu var det dags. Att åter träda in i strålkastarljuset.

Den stora frågan var: Skulle han kritisera nuvarande president Trump?

Svaret blev nej. På scenen frågades han ut av sex unga ledare, huvudsakligen universitetsstudenter, men även av en som ännu gick på high school. Och med bara några dagar kvar till att president Donald Trump suttit i 100 dagar undvek Obama på ett närmast mirakulöst sätt att kritisera sin efterträdare, trots att han tidigare i några tweet, och genom en talesperson, faktiskt markerat mot Trump. Detta i frågorna om inreseförbud från vissa muslimska länder och att han själv skulle ha buggat Trump under presidentvalskampanjen.

Det närmaste han kom kritik – eller överhuvudtaget konkret politik – var när han kom in på migrationsfrågan.

– För dem som är bekymrade över illegala arbetare som kommer in, så är det viktigt att förstå i vilken enorm omfattning som dessa familjer bara söker ett bättre liv för sina barn.

Samtidigt medgav han brister.

Han gav gott om tips till de unga ledarna att engagera sig i medborgerliga rörelser för att förändra samhället.

– Vår migrationshistoria har alltid varit lite på måfå.

Hans huvudfokus var att få den unga generationen att försöka förändra världen och han gav gott om tips till de unga ledarna att engagera sig i medborgerliga rörelser för att förändra samhället.

Han sade sig också vara "otroligt optimistisk" inför framtiden och att han trodde att de problem som USA möter ska kunna lösas.

Få räknar med att Barack Obama kommer att ha någon framträdande politisk position. Han skriver på sina memoarer och väntas agera i kulisserna – nu återstår att se hur starkt.

Framträdandet i Chicago är det första i en serie under våren. Den 7 maj kommer han att motta ett pris på John F. Kennedys biblioteksstiftelse i Boston och den 25 maj ska han hålla tal invid Brandenburger Tor i Berlin. Vid sin sida kommer han att ha sin kanske meste allierade i världspolitiken under sin presidenttid – Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons