Annons

Obama till Hiroshima – men ber inte om ursäkt

Barack Obama ska besöka Hiroshima. Det är första gången en sittande amerikansk president besöker den japanska staden där USA fällde en atombomb i augusti 1945. Besöket sker tillsammans med Japans premiärminister Shinzo Abe.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Barack Obama.

Foto: Carolyn Kaster / TTBild 1 av 1

Barack Obama.

Foto: Carolyn Kaster / TTBild 1 av 1
Barack Obama.
Barack Obama. Foto: Carolyn Kaster / TT

”Presidenten kommer att göra ett historiskt besök i Hiroshima tillsammans med premiärminister Abe för att understryka sitt fortsatta engagemang för en värld utan kärnvapen”, sade Vita husets talesperson Josh Earnest i ett uttalande.

Besöket äger rum den 27 maj och ingår en veckolång resa i Asien där presidenten även ska besöka Vietnam.

Men president Obama kommer inte att framföra någon officiell ursäkt under sitt besök i Hiroshima, uppger Vita huset.

Mellan 90 000 och 120 000 människor beräknas ha dött i atombombsexplosionen den 6 augusti 1945 och under dagarna som följde. Ännu en bomb fälldes den 9 augusti över staden Nagasak, längre söderut.

Sex dagar senare kapitulerade Japan.

Sammantaget uppskattas cirka 230 000 människor ha dött av de två fällda atombomberna. Tusentals dog också senare av strålningsframkallad cancer.

Svenskättade Lisbet Gronlund, ansedd fysiker och företrädare för ”Union of concerned scientists”, skriver på organisationens hemsida att hon den här gången förväntar sig mer än ett vackert tal av USA:s president.

I sin blogg utvecklar Gronlund punktvis hur Obama måste visa mer action för att lyckas tona ner det kalla kriget.

”Världen är desperat för konkreta åtgärder”, skriver Lisbet Gronlund och påminner om vilka astronomiska utgifter USA har för sin kärnvapenpolitik.

Hon menar också att Obama inte lyckats fullfölja sina planer på att begränsa världens kärnvapenhot som han lovade i en uppmärksammad programförklaring i Prag 2009.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons