Annons

Karin Henriksson:Trump och Obama svalde – och tog på sig sina pokeransikten

Efter alla hårda ord de sagt om varandra var det dags för president Barack Obama att välkomna efterträdaren Donald Trump – som tänker riva upp det mesta Obama kämpat för under de gångna åtta åren, från sjukvård till miljökrav.

Under strecket
Publicerad

Efter alla hårda ord de sagt om varandra var det på torsdagen dags för president Barack Obama att välkomna efterträdaren Donald Trump.

Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Efter alla hårda ord de sagt om varandra var det på torsdagen dags för president Barack Obama att välkomna efterträdaren Donald Trump.

Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP
Efter alla hårda ord de sagt om varandra var det på torsdagen dags för president Barack Obama att välkomna efterträdaren Donald Trump.
Efter alla hårda ord de sagt om varandra var det på torsdagen dags för president Barack Obama att välkomna efterträdaren Donald Trump. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

WASHINGTON På torsdagskvällen svensk tid möttes till sist Donald Trump och Barack Obama. De satt framför öppna spisen i Ovala rummet och mötet varade i en och en halv timme, vilket är ovanligt länge. De talade om in- och utrikespolitik, utöver rent praktiska saker.

Barack Obama framhöll att det viktiga nu är att alla enas, eftersom landet lyckas om Donald Trump lyckas.

Trump sa att han hyser respekt för Obama, ”a very good man”, och att han hoppas kunna få ta del av hans råd vid många kommande träffar.

Sedan kördes pressen ut.

Den sittande presidentens varning till segraren i valet lyder alltid: Att kampanja är lätt, att regera är svårt.

Barack Obama vet förvisso vad han talar om. 2008 hade han valts in på en känslosam våg med hjälp av ett skickligt kampanjteam, men hans egen politiska erfarenhet bestod av sju år i delstatsparlamentet i Illinois och fyra år som senator i kongressen.

Annons
Annons

Obama underströk på onsdagen att han tänker göra allt för att övergången från en administration till en annan ska gå så smidigt som möjligt.

Donald Trump har aldrig varit aktiv i politiken och måste nu visa att han kan uppfylla sina mycket långtgående vallöften. Tiden fram till maktskiftet den 20 januari är ganska kort och enligt en del läckor i Trumpkampanjen hade man inte kommit så långt med förberedelserna.

De bägge måste ha svalt, riktigt hårt, och sett till att ta på pokeransiktena under torsdagens möte. För det fanns en hel del var och en sagt om den andre som ingen av dem ville dra upp. Obamas usla politik var ett tema i Trumps valtal och intervjuer. ”Värsta presidenten i historien, en total katastrof”. Och Obama var ovanligt frispråkig i sina kommentarer om Trump, till exempel att presidentämbetet inte är en dokusåpa och att Trump är ”olämplig”.

Obama underströk på onsdagen att han tänker göra allt för att övergången från en administration till en annan ska gå så smidigt som möjligt, precis som den avgående George W Bush gjorde efter valet 2008.

Men de här mötena har inte alltid varit hjärtliga. Det gällde till exempel efter valet 1980 när den sittande demokratiske presidenten Jimmy Carter var oerhört pressad av gisslankrisen i Teheran. Carter tyckte inte att segraren Ronald Reagan förstod allvaret i det som väntade.

Under torsdagen fick Melania Trump parallellt en snabbtur av den nuvarande First lady, Michelle Obama. Det här var mer ett första informellt samtal över en kopp kaffe medan makarna talade allvar. Detaljer om en presidenthustrus plikter och vad som gäller beträffande inredningen i Vita husets salonger kommer senare. En del är nämligen kulturminnesmärkt.

Efter besöket i Vita huset fortsätter Trump sin första dag i Washington som tillträdande president. Han ska träffa partiets andra tunga makthavare, talmannen Paul Ryan och majoritetsledaren Mitch McConnell i senaten, som ska lotsa Trumps förslag genom kongressen. Bland de första punkterna finns Obamacare, som Republikanerna försökt rösta bort över 60 gånger.

På Twitter är det lugnare nu när Trump måste ikläda sig en annan roll. Hans konto pryds nu av bland annat presidentsigillet och på enda tweeten efter valkvällen sa han ”att den bortglömde mannen och kvinnan aldrig mer kommer att glömmas bort.”

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons