Barack Obama talar till publiken i Philadelphia. Han säger att amerikanska värden är hotade i dagens politiska miljö.
Barack Obama talar till publiken i Philadelphia. Han säger att amerikanska värden är hotade i dagens politiska miljö. Foto: Sandra Johansson

Obama ska få kvinnor att rösta mot Trump

Barack Obama ger sig in i kampanjen inför kongressvalet om en månad i hopp om att få unga och kvinnor till valurnorna. Kvinnliga väljare kan bli avgörande för om Demokraterna ska vinna majoritet i representanthuset. I Philadelphia välkomnas Obamas röst – i en delstat som inte har en enda kvinnlig kongressledamot.

Publicerad

I ett och ett halvt år höll Barack Obama distans till politiken. När han nu brutit tystnaden och kritiserar Trump direkt är det till många demokraters förtjusning.

PHILADELPHIA, PENNSYLVANIA ”Jag talar till er unga”, ropar Barack Obama. Han pekar ut i publiken på arenan i Philadelphia i delstaten Pennsylvania som om det faktiskt skulle behövas för att få människors uppmärksamhet.

– Om ni ska stirra på era telefoner, kolla var ni kan rösta! Klaga inte, hashtaga inte, rösta! ropar han till en hänförd publik.

I ett och ett halvt år höll Barack Obama distans till politiken. När han nu brutit tystnaden och kritiserar Trump direkt är det till många demokraters förtjusning. Med bara en månad kvar till kongressvalet den 6 november – ett så kallat mellanårsval eftersom det sker mellan två presidentval – anser många att hans röst behövs.

Efter reklamen visas:
Därför är mellanårsvalet så viktigt

Alla 435 platserna i representanthuset är uppe till omval. Av dem anses ett 70-tal vara tillräckligt jämna för att kunna byta partitillhörighet. Demokraterna behöver vinna 23 platser för att få majoritet, vilket i nuläget ser ut att vara möjligt.

I kongressens andra kammare, senaten, väljs en tredjedel av de 100 senatorerna om. Betydligt fler av dem som är uppe för omval är demokrater än republikaner. Demokraterna anses därför ha relativt liten chans att vinna senaten. Samtidigt har Republikanerna i dag en minimal marginal med 51 mot 49, så varje stol spelar stor roll.

Demokraterna höll både sitt partikonvent och sitt sista kampanjevent i Philadelphia, bara för att natten efter förlora delstaten till Trump med mindre än en procentenhet.

Annons

På The Dell Music Center i Philadelphia ställer sig ex-presidenten bakom demokratiska kandidater till representanthuset, den demokratiska guvernören Tom Wolf och senator Bob Casey. Casey är en av tio demokrater som försvarar sin plats i ett område som Trump vann 2016. Demokraterna höll både sitt partikonvent och sitt sista kampanjevent i Philadelphia, bara för att natten efter förlora delstaten till Trump med mindre än en procentenhet.

Lauren Miller, 30, tillhör den målgrupp som kan bli demokraternas viktigaste i november. ”Absolut” svarar hon på frågan om hon tänker rösta.
Lauren Miller, 30, tillhör den målgrupp som kan bli demokraternas viktigaste i november. ”Absolut” svarar hon på frågan om hon tänker rösta. Foto: Sandra Johansson

Nu är frågan om de som röstade för Trump är trötta på hans hårda retorik och politiska oreda eller nöjda med hans uppfyllda vallöften som sänkta skatter, konservativa domare till Högsta domstolen och, nyligen, ett nytt handelsavtal med Mexiko och Kanada.

Vinner Demokraterna större makt i kongressen blir det svårare för Trump att genomföra sin politik. Valutgången påverkar också hotet om riksrätt, eftersom en sådan process genomförs i kongressen. Det vill dock Demokraterna inte gärna tala om av rädsla för att skrämma bort väljare som är trötta på kaos.

Annons

Mellanårsval har kroniskt lågt valdeltagande – 2014 röstade inte ens 40 procent.

Utgången i kongressvalet beror till stor del på vilka grupper som ger uttryck för sin åsikt på valsedeln. Mellanårsval har kroniskt lågt valdeltagande – 2014 röstade inte ens 40 procent. Generellt röstar kvinnor i större utsträckning än män, men ungas deltagande är lågt. Och republikanska väljargrupper – vita och mer välbärgade – röstar i större utsträckning än demokratiska.

Från podiet riktar Obama sig därför till smartphone-generationen och betonar vikten av kvinnor vid makten – medveten om att kvinnor och unga vuxna väntas bli valets viktigaste grupper för hans parti.

Det är svårt att inte notera hyckleriet i att den enda kvinnliga talaren på scen samtidigt är inledningstalaren. Därefter byter de manliga delstatspolitikerna av varandra. Bland Pennsylvanias 20 representanter i kongressen inte en enda kvinna. Det väntas nu förändras i november då sju kvinnor ställer upp som demokratiska kandidater i områden som Hillary Clinton vann. Redan nu kallas 2018 ett ”kvinnornas år” när fler kvinnor än någonsin ställer upp, främst på den demokratiska sidan.

Annons

I publiken hoppas många att Trumps nedsättande kvinnosyn ska straffa sig.

– Det går inte att spola tillbaka. Du kan inte ta tillbaka kvinnors rösträtt eller stoppa metoo. Och när jag ser männen i min dotters generation – de är på kvinnornas sida, säger Cathrine LeBlanc.

Frågan är hur många som marscherat med skyltar med texten ”This pussy grabs back”.

Bland unga kvinnor har Demokraterna ett övertag som vissa opinionsundersökningar bedömer vara över 40 procentenheter. Frågan är hur många som marscherat med skyltar med texten ”This pussy grabs back” (riktat mot Trumps uttalande om att han kan ta vem som helst mellan benen) och Starwars-referensen ”A womans place is in the resistance” som kommer att rösta. Cathrine Le Blancs dotter Lauren Miller, 30, säger att hon och hennes umgängeskrets definitivt ska rösta.

Barack Obama tillsammans med Pennsylvanias demokratiska guvernör Tom Wolf som är uppe för omval i november.
Barack Obama tillsammans med Pennsylvanias demokratiska guvernör Tom Wolf som är uppe för omval i november. Foto: Sandra Johansson
Annons

– Det vi ser nu är som en spegel av all fulhet i USA. Vi måste se till att den mer progressiva vågen framåt fortsätter, säger hon.

Obama får stående applåder när han uttrycker sitt stöd till kvinnors aborträtt. Han avbryts av att någon vrålar ”jag älskar dig!”. Ex-presidenten talar uppenbart till de redan invigda, men Debbie Heilbrunn hoppas att entusiasmen ska spridas utanför det demokratiska fästet Philadelphia.

– Obamas roll är viktig, han inspirerar människor till att gå hem och prata med sin familj och sina vänner, säger hon.

1/2

Kamala Harris från Kalifornien anses vara en av många potentiella presidentkandidater inför 2020.

Foto: Jacquelyn Martin/AP
2/2

Conor Lamb, demokrat.

Foto: Gene J Puskar/AP

Partiernas kampanjmaskiner går på högvarv med en månad kvar till valet. Medan Obama försöker piska på demokratiska väljare försöker presidentens son Trump Junior få finansiärer att öppna plånboken för republikanska kandidater på ett event två timmar bort, i Hershey. Även presidenten själv har gett sig in i racet och var i augusti i Wilkes-Barre och uppmanade de sina att rösta på republikanen Lou Barletta. Han har profilerat sig på hård invandringspolitik i senatsvalet.

Demokraten Conor Lamb kan beskrivas som höger om mitten och vill exempelvis inte se hårdare vapenlagar.

Annons

Republikanerna är uppskrämda av hur demokraten Conor Lamb med en hårsmån lyckades vinna ett extraval i Pennsylvania till representanthuset tidigare i år i ett område som Trump vann 2016 med nästan 20 procent.

Samtidigt är Lamb ett tydligt exempel på Demokraternas inre splittring mellan vänster- och mittenfalangen. Lamb kan beskrivas som höger om mitten och vill exempelvis inte se hårdare vapenlagar. En av de mest uppmärksammade framgångarna för vänstersidan var när Alexandria Ocasio-Cortez vann primärvalet i ett distrikt i New York mot den sittande och väletablerade kandidaten Joe Crowley. Hon är en ung och tydlig vänsterröst som bland annat vill lägga ner migrationsmyndighetens arbete med att leta efter papperslösa invandrare – det går hem i liberala New York, men klingar inte lika bra på Pennsylvanias landsbyggd eller i förorter till Pittsburgh.

Från vänster: Maryann Deloffre, Allison Glickman och Katey Dyck kommer att rösta för kandidater som står för hårdare vapenlagar i november.
Från vänster: Maryann Deloffre, Allison Glickman och Katey Dyck kommer att rösta för kandidater som står för hårdare vapenlagar i november. Foto: Sandra Johansson
Annons

Senatorn Bob Casey som Obama marknadsför har exempelvis inte ställt sig bakom vänstersenatorn Bernie Sanders initiativ om att alla ska få rätt till sjukersättning, trots att initiativet stöds av potentiella presidentkandidater som senatorn Kamala Harris från Kalifornien. Casey, som är katolik, är också uttalad abortmotståndare även om han röstar för exempelvis tillgång till preventivmedel.

Det finns bara ett skydd mot dålig politik och det är ni, det amerikanska folket.

I Philadelphia betonar Barack Obama att 2018 inte är ett vanligt kongressval. Han pratar om en republikansk radikalisering som måste upphöra.

– Den 6 november har vi chansen att återinföra visst förnuft till vår politik. Det finns bara ett skydd mot dålig politik och det är ni, det amerikanska folket, ropar Obama.

”Rösta, rösta, rösta!”, vrålar publiken i gensvar.

Kartdetalj som visar hur det exempelvis ser ut i Alabama:

De röda distrikten kontrolleras av Republikanerna, de blå av Demokraterna. Gränsdragningen har gjorts så att en viss väljargrupp samlas i samma distrikt. Det blir då lättare för ett visst parti att behålla kontrollen i kongressvalen.

Lauren Miller, 30, tillhör den målgrupp som kan bli demokraternas viktigaste i november. ”Absolut” svarar hon på frågan om hon tänker rösta.

Foto: Sandra JohanssonBild 1 av 6

Barack Obama tillsammans med Pennsylvanias demokratiska guvernör Tom Wolf som är uppe för omval i november.

Foto: Sandra JohanssonBild 2 av 6

Kamala Harris från Kalifornien anses vara en av många potentiella presidentkandidater inför 2020.

Foto: Jacquelyn Martin/APBild 3 av 6

Conor Lamb, demokrat.

Foto: Gene J Puskar/APBild 4 av 6

Från vänster: Maryann Deloffre, Allison Glickman och Katey Dyck kommer att rösta för kandidater som står för hårdare vapenlagar i november.

Foto: Sandra JohanssonBild 5 av 6
Bild 6 av 6