Annons

Fredssamtal om Syrien återupptas den 7 mars

FN-sändebudet Staffan de Mistura säger att fredssamtalen ska återupptas den 7 mars. Samtidigt ger FN:s säkerhetsråd sitt enhälliga stöd till det planerade eldupphöret. Rådet manar alla parter att respektera överenskommelsen, som träder i kraft klockan 23.00 svensk tid.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

En pojke cyklar igenom det som återstår av de gamla delarna av staden Homs.

Foto: Hassan Ammar/AP

En pojke cyklar igenom det som återstår av de gamla delarna av staden Homs.

Foto: Hassan Ammar/AP
En pojke cyklar igenom det som återstår av de gamla delarna av staden Homs.
En pojke cyklar igenom det som återstår av de gamla delarna av staden Homs. Foto: Hassan Ammar/AP

Både den syriska regimen och rebellgrupper uppges är redo att följa det planerade eldupphöret i Syrien. FN:s säkerhetsråd ställde sig enhälligt bakom fredsförsöket.

FN-sändebudet Staffan de Mistura har kallat fredagen för en "avgörande dag" för Syrien med det eldupphör som träder i kraft sent i kväll. Han sade sent på fredagen att fredssamtalen ska återupptas den 7 mars.

Samtidigt gav FN:s säkerhetsråd sitt enhälliga stöd till vapenvilan och manar alla parterna att respektera överenskommelsen.

Den största paraplyorganisationen för oppositionen har meddelat att man fått med sig närmare 100 rebellfraktioner på att respektera ett två veckor långt eldupphör, rapporterar AFP.

**Överenskommelsen har **förhandlats fram av Moskva och Washington, och utesluter terrorrörelsen Islamiska staten (IS) andra sunniextremister.

Annons
Annons

al-Qaidaanknutna Nusrafronten uppmanar i ett uttalande sina stridande att intensifiera attackerna mot den syriska regimen och dess allierade, rapporterar Reuters.

Ryssland fortsatte sina flygattacker mot rebellfästen med intensiv kraft bara timmar innan eldupphöret skulle träda i kraft, enligt Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Angrepp ska bland annat ha riktats mot Douma öster om huvudstaden Damaskus, och mot rebellfästen i Aleppoprovinsen och Homs.

Samtidigt uppgavs strider mellan rebeller och regimstyrkor ha fortsatt under fredagen i provinsens Latakia.

– Man försöker flytta fram sina positioner innan eldupphöret för att försöka få ett bättre utgångsläge inför förhandlingarna, säger Leif Stenberg, chef för Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet, till TT.

Striderna kan paradoxalt nog vara ett positivt tecken.

– Det visar att parterna tänker att det här kanske faktiskt blir ett eldupphör.

Men att få till stånd en långvarig vapenvila i Syrien är oerhört svårt i ett läge där terrorstämplade rörelser ofta slåss sida vid sida med mer moderata rebellgrupper eller befinner sig i samma områden, konstaterar Stenberg.

"Jag är inte särskilt optimistisk om möjligheterna till vapenvila, eftersom det är så många parter inblandade i Syrienfrågan. Men jag hoppas verkligen att de kommer att sluta bomba" skriver journalisten och medieaktivisten Mohammed al-Khatieb i den rebellkontrollerade staden Aleppo i ett meddelande till TT.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons