Annons

Obamas favoritläsning i sommar – Roslings bok

Barack Obama har spenderat sommaren med att bland annat läsa svenska Hans Roslings bok ”Factfullness”, skriver ex-presidenten på Facebook. Boken blev Roslings sista ansträngning för att ”bekämpa förödande ignorans”, enligt Rosling själv som avled 2017.

Under strecket
Publicerad

Barack Obama har läst Hans Roslings bok ”Factfullness” i sommar.

Foto: AP Bild 1 av 2
Foto: Themba Hadebe/AP Bild 2 av 2

Barack Obama har läst Hans Roslings bok ”Factfullness” i sommar.

Foto: AP Bild 1 av 1
Barack Obama har läst Hans Roslings bok ”Factfullness” i sommar.
Barack Obama har läst Hans Roslings bok ”Factfullness” i sommar. Foto: AP

Barack Obama har sedan han lämnade över makten till Donald Trump i januari 2017 fått det mesta av vad han åstadkom som president utmanat av efterträdaren.

Bland den återkommande kritiken mot Trump är hans tendens att säga och twittra påståenden som helt enkelt inte är korrekta, enligt en stor mängd faktagranskningar av presidentens uttalanden de senaste åren.

Därför blir det närmast ett politiskt ställningstagande när Barack Obama i helgen postade ett inlägg på Facebook om vilka böcker han ägnat sommaren med att läsa.

Bland titlarna: ”Factfullness” av Hans Rosling, den svenske professorn, statistikmästaren och läkaren som dedikerade sitt liv åt att visa med siffror och fakta hur världen faktiskt fungerar, till skillnad från hur många tror att den fungerar.

Annons
Annons
Foto: Themba Hadebe/AP Bild 1 av 1

Hans Rosling avled i februari 2017. Om ”Factfullness” skrev författaren att boken var ”den sista striden i min livslånga kamp för att bekämpa förödande ignorans och mitt sista försök att göra avtryck på världen”.

Foto: Themba Hadebe/AP

Enligt USA:s tidigare president är Roslings verk ”en hoppfull bok om den mänskliga potentialen för mänskliga framsteg när vi arbetar med fakta snarare än våra inbyggda fördomar.”

Obama säger sig även ha plöjt bland andra Tayari Jones ”An American Marriage”, om ett nygift par i sydstaterna vars liv slits sönder av en osann anklagelse som resulterar i ett fängelsestraff.

Ex-presidenten spenderade även sommaren med att läsa om ”Educated” (”Utbildad”), en memoarbok av Tara Westover. I den skriver hon om hur hon nekades utbildning under uppväxten i jordbruksstaten Idaho, för att senare bryta sig loss och ta en examen vid Cambridge University.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons