Foto: Ron Sachs/AOP/IBL
Perfect Guide

Obamas sista jul i Vita huset

I år firar familjen Obama sin sista jul på 1600 Pennsylvania Avenue. Och The First Family of United States har minst sagt gått ”all in”.

Temat för årets juldekorationer i Vita huset är ”The Gift of the Holidays”, där fokus inte endast legat på glädjen att få och ge bort julklappar utan också på livets riktiga gåvor. Såsom vänner och familj, utbildning och god hälsa.

Annons

När dörrarna till Vita huset nyligen öppnades för att visa upp alla juldekorationer stod det klart att man inte sparat på krutet. Stora rosetter, julgranar i varje vrå och ett pepparkakshus som inte går av för hackor är några av inslagen i årets pynt.

Dessutom kikar två lurviga figurer fram lite varstans ...

Nära 150 kilo pepparkaksdeg och 10 kilo glasyr behövdes för att baka familjen Obamas pepparkakshus som självklart är en avbild av Vita huset i miniatyr. Ytterligare 10 kilo glasyr användes för att skapa de små skulpturerna, såsom träden och tomtesläden, som man ser utanför huset.

Foto: Ron Sachs/AOP/IBL

Tittar man riktigt noga ser man faktiskt familjens portugisiska vattenhundar Bo och Sunny med varsin värmande, liten halsduk framför pepparkakshuset. Bo, som också går under epitetet ”The First Dog”, har bott i Vita huset sedan han blev en del av presidentfamiljen 2008. Fem år senare flyttade även kompisen Sunny in.

Foto: Ron Sachs/Splash

Besökare som passerar in genom huvudingången North Portico hälsas välkomna av smyckade granar och hängande girlanger i taket.

Foto: Evan Golub/Alamy

Sunny och Bo var också med och hjälpte till när Michelle Obama tog emot leveransen av Vita husets julgranar tidigare i november.

Foto: Ron Sachs/AOP/IBL

Granarna har sedan placerats ut i hela huset, här ser vi en av de största träden glittra av julkulor i Blå rummet.

Foto: Greg E. Mathieson, Sr./REX / Rex Features [downloaded]

För många av oss har julkorten precis börjat trillat in i brevlådan. Även familjen Obama har skickat sina julkort, som ser ut såhär i år.

Foto: DPA/IBL

På utvalda julkulor placerade på olika platser i huset kan man hitta ordet för ”Flicka” skrivet på 12 olika språk. Detta har man gjort för att lyfta fram Michelle Obamas initiativ kring flickors utbildning, Let Girls Learn.

Foto: Greg E. Mathieson, Sr./REX

I husets bibliotek finns över 2 700 böcker, här samsas bokhyllorna med juldekorationer i form av en gul och en grön gran som båda är gjorda helt av kritor och pennor för att betona vikten av utbildning.

Foto: DPA/IBL

I korridoren på nedre botten står snögubbar i givakt längs med väggarna. Några med värmande öronmuffar eller klassisk stormhatt.

Foto: Ron Sachs/AOP/IBL

Två snögubbar har även ställts upp på varsin sida av en målning av USA:s tidigare First Lady, Hillary Rodham Clinton.

Foto: Ron Sachs/AOP/IBL

Hela 25 000 meter av små pom-poms har gått åt till att tillverka två bastanta figurer av Sunny och Bo som står utplacerade i Östra vingen.

Foto: Ron Sachs/AOP/IBL

Nötknäpparen är ett givet inslag kring juletider, här står han och vaktar det sydöstra hörnet av Östra rummet.

Foto: Ron Sachs/AOP/IBL

Över 50 små pepparkakshus gjorda av lego står utplacerade vid granen i den stora matsalen. Ett hus för varje en av USA:s delstater och territorium.

Foto: DPA/IBL

När man minst anar det dyker de upp igen. För hungriga besökare serveras pepparkakor föreställande Sunny och Bo.

Foto: DPA / IBL Bildbyrå / dpa [downloaded]

Julpynt, presidential style ... Obama har satt ribban högt för nästkommande presidentfamiljers julpynt i Vita huset.

Foto: Ron Sachs/AOP/IBL

Julen är familjen Obamas sista i Vita huset innan Donald Trump med familj flyttar in nästa år.

Till Toppen